Tekst: Hanne BuxrudFoto: Wenche Hoel-KnaiBLÅBÆRSCONES OG VARM SJOKOLADE6 dl hvetemel1 dl sukker2 ts bakepulver2 dl melk2 dl fløte eller kefir2 dl blåbær, ev. ekstra melk ogsukker til pensling og strøSett ovnen på 180°. Ha mel, sukker, bakepulver og blåbær i en bolle. Bland. Tilsett melk og fløte og rør. Ha deigen på melet bord og kna forsiktig slik at deigen setter seg. Jeg brukte en liten kopp til å trykke ut sconesen. Dypp den i melposen, slik at det ikke fester seg deig hver gang. Legg bollene i en bakepapirkledd liten langpanne, pensle med melk og strø på litt sukker. Stek i cirka 30 min.DIP MED RØKELAKS1 dl Cottage cheese1 dl yoghurt naturell1 dl snøfrisk med dill, ev. naturell100 g røkelaks1 vårløkta med hele pepperBland de første tre ingrediensene i en bolle. Skjær røkelaksen i små biter og hakk vårløkeni tynne ringer. Ha oppi bollen. Smak til med pepper. Røkelaksen kan være salt, så jeg har utelatt ekstra salt. Men smak deg til, det kan være den trenger en ekstra piff.TOMATDIP1 dl rømme1 dl matyoghurt/gresk yoghurt1 fedd hvitløk1/2 ts cayenne4 ts tomatpesto fra glass1 stor tomatsalt1 neve pinjekjernerHa rømme og yoghurt i en bolle. Bland godt. Press hvitløk i og tilsett cayennepepper og tomatpesto. Del tomaten i skiver, fjern kjernene og hakk kjøttet i små biter. Ha i bollen. Smak til med salt. Pynt med ristede pinjekjerner. Ønsker du en sterkere variant, smak til med mer cayenne.DIP MED AVOKADO1 dl rømme1/2 lime2 avokado1 fedd hvitløk1 ss hakket rødløksalt og pepperHa rømmen i en bolle. Del avokadoene i to på langs, fjern steinen og løft ut innholdetved bruk av en spiseskje. Del opp i små terninger og press limesaft over, så unngår du at avokadoen blir brun. Limen setter dessuten en deilig smak på dippen. Press hvitløken i bollen, finhakk rødløk og smak til med salt og pepper. Bland godt. Ha i avokadobitene og bland forsiktig inn.STEKTE POTETER MED GRESSLØKSALTTil 4 personer8 store poteterolje til stekingflaksalt, maldon eller confecta1 bunt gressløkVask potetene og kok dem knapt møre i godt, saltet vann. Del dem i litt tykke skiver. Ha en god dose olje i en stekepanne og stek dem. Hakk gressløken og bland med salt. Server potetskivene med salt ved siden av.MINI-PIZZAJeg lager alltid for mye deig. Da kan jeg enten ha den liggende i kjøleskapet noen dager eller fryse den ned til en annen gang.Til 4 personerDeig20 g gjær3 dl lunkent vann400 g hvetemelmel til kjevling1/2 ts saltFyll1 glass tomatsaus av ett eller annet slag2 pakker mozzarellafrisk basilikumsalt og peppergod olivenoljenoen cherry-tomaterchorizopølseRør gjæren ut i 4 ss lunkent vann. Bland i 4 ss hvetemel og dekk til den lille deigen. La heve i 30 minutter et lunt sted. Ha resten av melet på et bord og lag en grop i midten. Legg den lille deigen i gropen, tilsett salt og elt alt sammen til en glatt deig med resten av vannet. Hakk basilikumblader og strø over. Arbeid godt med deigen og legg den i en bolle. Dekk til og la den heve til dobbel størrelse, i cirka 1 time. Sett stekeovnen på 225°. Lag små, tynne pizzabunner og legg dem på bakepapir på en plate. Smør på tomatsaus, del mozzarellaen i skiver og legg dem på sausen. Skjær pølsa i skiver og legg på noen elleralle bunnene. Salt og nykvernet pepper. Stek pizzaene i cirka 10 minutter. Server gjerne med skivet, fersk tomat, noen dråper god olje og mer fersk basilikum.LEFSER MED KYLLING OG AVOKADO(Til 4 personer)4 kyllingbrystsalt og pepperlitt smør til steking4 store hvete-tortillas eller 8 små1 avokado1 rødløklitt frisk koriander16 cherry-tomater1 limecrème fraîcheVarm opp lefsene etter anvisning på pakken. Del de store i to. Del kyllingen i strimler og stek bitene i smør. Krydre med salt og pepper. Del avokadoen i to og ta ut steinene. Ta kjøttet ut i én bit ved hjelp av en skje. Del avokadoene i biter på langs. Del limen i båter, bruk et par av båtene til å skvise saft over avokadoen, slik at den ikke blir brun. Del rødløken i tynne ringer og hakk korianderen. Del tomatene. Legg fyllet på lefsene og rullsammen. Server med crème fraîche og limebåter.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger