Foto: Wenche Hoel-Knai
BLÅBÆRSCONES OG VARM SJOKOLADE
6 dl hvetemel
1 dl sukker
2 ts bakepulver
2 dl melk
2 dl fløte eller kefir
2 dl blåbær, ev. ekstra melk og
sukker til pensling og strø
Sett ovnen på 180°. Ha mel, sukker, bakepulver og blåbær i en bolle. Bland. Tilsett melk og fløte og rør. Ha deigen på melet bord og kna forsiktig slik at deigen setter seg. Jeg brukte en liten kopp til å trykke ut sconesen. Dypp den i melposen, slik at det ikke fester seg deig hver gang. Legg bollene i en bakepapirkledd liten langpanne, pensle med melk og strø på litt sukker. Stek i cirka 30 min.
DIP MED RØKELAKS
1 dl Cottage cheese
1 dl yoghurt naturell
1 dl snøfrisk med dill, ev. naturell
100 g røkelaks
1 vårløk
ta med hele pepper
Bland de første tre ingrediensene i en bolle. Skjær røkelaksen i små biter og hakk vårløken
i tynne ringer. Ha oppi bollen. Smak til med pepper. Røkelaksen kan være salt, så jeg har utelatt ekstra salt. Men smak deg til, det kan være den trenger en ekstra piff.
TOMATDIP
1 dl rømme
1 dl matyoghurt/gresk yoghurt
1 fedd hvitløk
1/2 ts cayenne
4 ts tomatpesto fra glass
1 stor tomat
salt
1 neve pinjekjerner
Ha rømme og yoghurt i en bolle. Bland godt. Press hvitløk i og tilsett cayennepepper og tomatpesto. Del tomaten i skiver, fjern kjernene og hakk kjøttet i små biter. Ha i bollen. Smak til med salt. Pynt med ristede pinjekjerner. Ønsker du en sterkere variant, smak til med mer cayenne.
DIP MED AVOKADO
1 dl rømme
1/2 lime
2 avokado
1 fedd hvitløk
1 ss hakket rødløk
salt og pepper
Ha rømmen i en bolle. Del avokadoene i to på langs, fjern steinen og løft ut innholdet
ved bruk av en spiseskje. Del opp i små terninger og press limesaft over, så unngår du at avokadoen blir brun. Limen setter dessuten en deilig smak på dippen. Press hvitløken i bollen, finhakk rødløk og smak til med salt og pepper. Bland godt. Ha i avokadobitene og bland forsiktig inn.
STEKTE POTETER MED GRESSLØKSALT
Til 4 personer
8 store poteter
olje til steking
flaksalt, maldon eller confecta
1 bunt gressløk
Vask potetene og kok dem knapt møre i godt, saltet vann. Del dem i litt tykke skiver. Ha en god dose olje i en stekepanne og stek dem. Hakk gressløken og bland med salt. Server potetskivene med salt ved siden av.
MINI-PIZZA
Jeg lager alltid for mye deig. Da kan jeg enten ha den liggende i kjøleskapet noen dager eller fryse den ned til en annen gang.
Til 4 personer
Deig
20 g gjær
3 dl lunkent vann
400 g hvetemel
mel til kjevling
1/2 ts salt
Fyll
1 glass tomatsaus av ett eller annet slag
2 pakker mozzarella
frisk basilikum
salt og pepper
god olivenolje
noen cherry-tomater
chorizopølse
Rør gjæren ut i 4 ss lunkent vann. Bland i 4 ss hvetemel og dekk til den lille deigen. La heve i 30 minutter et lunt sted. Ha resten av melet på et bord og lag en grop i midten. Legg den lille deigen i gropen, tilsett salt og elt alt sammen til en glatt deig med resten av vannet. Hakk basilikumblader og strø over. Arbeid godt med deigen og legg den i en bolle. Dekk til og la den heve til dobbel størrelse, i cirka 1 time. Sett stekeovnen på 225°. Lag små, tynne pizzabunner og legg dem på bakepapir på en plate. Smør på tomatsaus, del mozzarellaen i skiver og legg dem på sausen. Skjær pølsa i skiver og legg på noen eller
alle bunnene. Salt og nykvernet pepper. Stek pizzaene i cirka 10 minutter. Server gjerne med skivet, fersk tomat, noen dråper god olje og mer fersk basilikum.
LEFSER MED KYLLING OG AVOKADO
(Til 4 personer)
4 kyllingbryst
salt og pepper
litt smør til steking
4 store hvete-tortillas eller 8 små
1 avokado
1 rødløk
litt frisk koriander
16 cherry-tomater
1 limecrème fraîche
Varm opp lefsene etter anvisning på pakken. Del de store i to. Del kyllingen i strimler og stek bitene i smør. Krydre med salt og pepper. Del avokadoen i to og ta ut steinene. Ta kjøttet ut i én bit ved hjelp av en skje. Del avokadoene i biter på langs. Del limen i båter, bruk et par av båtene til å skvise saft over avokadoen, slik at den ikke blir brun. Del rødløken i tynne ringer og hakk korianderen. Del tomatene. Legg fyllet på lefsene og rull
sammen. Server med crème fraîche og limebåter.




