OCD:

Tvangstanker: - Hvis jeg tråkket på svart, kunne noen dø

Klara var så styrt av tvangstanker at hun til slutt ikke kom seg ut døra. Da hun vurderte å hoppe på fjorden, fikk hun hjelp.

OCD: Jeg har mye å ta igjen etter 40 år av livet styrt av tvangstanker, sier Klara Valsvik FOTO: Privat
OCD: Jeg har mye å ta igjen etter 40 år av livet styrt av tvangstanker, sier Klara Valsvik FOTO: Privat Vis mer
Publisert

På ekte sognemål forteller Klara Valsvik på telefonen om den lange og vonde reisen. Selvironi har hun mye av, og ler litt av alt tvangslidelsen (OCD) fikk henne til å gjøre. En tabubelagt sykdom som ødela 40 år av Klaras liv. Hun er ikke bitter. Har bare så mye å ta igjen.

Klara er født i Sogn, bor nå i Stavanger. Hun har tre voksne barn og tre barnebarn. Hun var alene med barna i mange år, som 50 åring giftet hun seg. Endelig har hun overskudd til familien og slipper å bruke energi på å prøve å skjule tvangshandlingene.

Ble syk som barn

Klara fikk epilepsi som treåring, men angst for anfall har aldri preget livet hennes. Hun ble godt fulgt opp og medisinert. Det var noe helt annet som skulle gjøre livet til et helvete på jord.

– Det begynte allerede i 8-10 års alderen. Friske barn leker ofte at det er «forbudt» å tråkke bestemte steder, hos meg ble det sykelig fra første stund. Vi hadde svarte og hvite ruter i gulvet i gangen, og jeg kunne bare tråkke på de hvite, sier Klara.

– Svart var en farge jeg forbandt med døden. Hvis jeg tråkket på en svart flis og noen i familien døde, ville jeg tro det var min skyld. Den sjansen våget jeg ikke å ta. Svarte klær kunne jeg ikke bruke de 40 årene jeg var syk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer