Tvillingbarna døde da ektemannen glemte dem i glovarm bil

- Han var en god far, og jeg elsker ham fremdeles, sier Marissa Rodriguez.

ÅSTEDET: Det var her den amerikanske fembarnsfaren Juan Rodriguez glemte tvillingbarna Phoenix og Luna i bilen, før han dro på jobb i The Bronx i New York. Åtte timer senere oppdaget han at barna var døde som følge av heteslag. FOTO: NTB Scanpix
ÅSTEDET: Det var her den amerikanske fembarnsfaren Juan Rodriguez glemte tvillingbarna Phoenix og Luna i bilen, før han dro på jobb i The Bronx i New York. Åtte timer senere oppdaget han at barna var døde som følge av heteslag. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 26. juli skulle den amerikanske fembarnsfaren Juan Rodriguez (39) gjøre ferdig et skiftarbeid, før helgen sto for tur. Den tidligere Iraq-veteranen, som var bosatt med kone og barn i New York, stemplet seg inn klokken 08.00 og ut klokken 16.00. Han var ansatt som sosialarbeider ved James J Peters VA Medical Centre i The Bronx.

Men da han satte seg i den glovarme bilen, og tittet i det innvendige sladrespeilet, opplevde han sitt livs verste mareritt. I baksetet satt tvillingbarna Phoenix og Luna i barnesetene der han forlot dem åtte timer tidligere. Det var åpenbart for ham at de to 11 måneder gamle tvillingene ikke var i live.

Eksperter har estimert temperaturen i bilen til å ha vært 42 grader. Denne sommeren har en hetebølge slått innover New York, og den aktuelle fredagen var gradestokken på 25 grader.

Fembarnsfaren ble raskt tatt hånd om av politiet, og av rettsdokumentene kommer det frem at han var overbevist om at han hadde levert de yngste barna i barnehagen før han dro på jobb den fatale fredagsmorgenen.

- Jeg må ha vært helt ute av meg. Babyene mine er døde. Jeg drepte dem, har Juan uttalt ifølge rettsdokumentene.

Video: CBS 17 // YouTubeVis merVis mer Vis mer

- Jeg vet at han aldri ville ha gjort noe for å skade barna våre med vilje

I ettertid har tvillingbarnas mor, Marissa Rodriguez, gitt uttrykk for at hun støtter sin mann til tross for det som har skjedd.

«Vær så snill å respekter at vi sørger og er fullstendig knust. Dette er mitt absolutt verste mareritt. Alt jeg gjør minner meg om mine søte, intelligente og vakre barn, og jeg har fremdeles ikke tatt det innover meg. Selv om det smerter meg mer enn det er mulig å forestille seg, så elsker jeg fremdeles ektemannen min. Han er en bra person, og en god far, og jeg vet at han aldri ville ha gjort noe for å skade barna våre med vilje. Jeg kommer aldri til å komme over dette tapet, og jeg vet at han aldri kommer til å tilgi seg selv for denne feilen», sier hun i en uttalelse til pressen.

Hun påpeker at det var en tragisk ulykke, og at hun trenger ektemannen ved sin side slik at de kan komme seg gjennom dette sammen.

«Luna og Phoenix kommer for alltid til å leve videre i våre hjerter og våre minner, og vi jobber hardt med å avfinne oss med det som har skjedd. Vi trenger å sørge, være sterke og til stede for de andre barna våre».

I tillegg til tvillingbarna har Juan og Marissa også tre eldre barn.

Juan erklærte seg ikke skyldig i drap og uaktsomt drap, og ble sluppet fri mot en kausjon på 100 000 dollar. Han risikerer, ifølge Dagbladet, inntil fire års fengsel om han blir dømt for omsorgssvikt med døden til følge, og inntil 15 år, om han dømmes for uakstomt drap.

Den amerikanske nonprofit-organisasjonen KidsAndCars.org, som retter fokus på barns sikkerhet i bil, har også kommet med en uttalelse der de forsvarer den 39 år gamle fembarnsfaren.

«KidsAndCars.org er knust over å høre at New York-faren, som var uvitende om at han hadde etterlatt tvillingbarna i baksetet av bilen, innen få timer etter at han fant barna døde, nå er siktet. Det har ikke vært tilstrekkelig med tid for å utføre en fullstendig og grundig etterforskning før siktelsene ble slått fast. Alle indikasjoner viser at han var en fantastisk og hengiven far, som var uvitende om at tvillingene var i bilen den dagen. Tragedier som dette kan skje, og skjer, med hengivne, ansvarsfulle og kjærlige foreldre», sier Janette Fennell, grunnlegger av KidsAndCars.org i en pressemelding.

Ekspert til KK: - Høyst sannsynlig ingen lignende tilfeller i Norge

Til KK sier Øystein Jonasson, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, at det høyst sannsynlig ikke finnes noen tilfeller i Norge, der barn under 18 år har dødd som følge av at de er blitt glemt i bilen av foreldrene. Statistikken han henviser til er fra og med 1996.

- Vi har sett på samtlige dødsfall registrert i Dødsårsaksregisteret blant barn, hvor disse kodene er brukt som skade eller underliggende dødsårsak, og konkludert med at ingen av dødsfallene er som følge av at barnet er gjenglemt i varm bil eller lignende, forklarer Jonasson til KK.

Kodene Jonasson refererer til er «X30: Utsatt for naturlig varme» og «T67: Tilstander som skyldes påvirkning av varme og lys».

- Vi prøver å ikke komme med uforbeholdne påstander, ettersom det alltid vil være en viss risiko for at faktorer (ofte utenfor vår kontroll) kan medføre gale eller mangelfulle registreringer. For barn bosatt i Norge har vi grunn til å tro at risikoen er lav, men den vil alltid være til stede. I dette tilfellet er den største risikoen at eventuelle dødsfall er kodet på en annen måte som vil medføre at vi ikke gjenfinner de, sier Jonasson videre.

I sommer har NRK sendt den danske dokumentaren «Death of a Child» (oversatt til: «Å gløyme et barn»), laget av det det svensk-danske paret Frida (36) og Lasse (39) Barkfors. Her har de intervjuet fire foreldre som har glemt barna i bilen med døden til følge.

I dokumentaren har de også intervjuet David M. Diamond, professor i psykologi, molekylær farmakologi og fysiologi ved University of South Florida, som har forsket på hypotesen om barn som blir glemt i bilen av foreldre.

Diamond tenkte først at det mest sannsynlig var på grunn av omsorgssvikt. Men etter å ha utført forskningen har professoren kommet frem til at hjernen kan spille oss et puss, og at hippocampus, pannelappen og basalgangliene sammen bidrar til at vi har ulike typer minne - som kan få fatale konsekvenser.

- Én type hjelper oss å huske fakta, som telefonnummer. Det er hippocampus i hjernen som gjør at vi husker slike detaljer. Vi planlegger også i fremtiden. Da bruker vi fremtidsminnet. Når vi planlegger noe, må hjernen tenke strategisk. Den delen av hjernen vi bruker til det, er pannelappen. Så det å planlegge å levere barnet, innebærer både informasjon, der vi bruker hippocampus, og en strategi for å levere barnet. En annen hjernedel gjør at vi kan gå på autopilot, sier Diamond i dokumentaren.

- Statistikk viser at 1/3 av alle foreldre glemmer at barna er i bilen under kjøreturen

Autopilot er når vi gjør noe automatisk, ting vi har gjort mange ganger før.

- Dette området har med vaner å gjøre: basalgangliene. Det fine med dette er at vi kan dra hjemmefra og til jobben, uten å knapt tenke på reiseruten. Problemet oppstår når basalgangliene er aktiverte, og gjør at det blir mindre aktivitet i hippocampus. Basalgangliene overstyrer altså hippocampus for å få oss over på autopilot.

Han kommer med et konkret eksempel. Mange av oss har holdt en kaffe eller et beger med brus i hånden, samtidig som vi har gått mot bilen. Vi har fiklet i lommene eller veskene våre for å finne bilnøklene, og har plassert begeret på biltaket. Man åpner bildøren, setter seg inn og kjører av sted.

DØDSFELLE: I illustrasjonsvideoen «One Decision» fra 2013 ser man et eksempel på hva som kan skje om en mor etterlater barnet sitt i bilen en varm sommerdag. Video: RedCastle Productions Vis mer

- Dette inngår nå i autopilotsekvensen og det er basalgangliene som starter autopilotsekvensen. Du har fullstendig glemt at du setter begeret på taket. Det er det samme som skjer når foreldre følger en rutine. Så den dagen de glemmer barnet, har de gått gjennom denne rutinen. Autopilotsystemet blir aktivert, og foreldrene glemmer seg bort. Det skjer veldig ofte. Statistikk viser at 1/3 av alle foreldre glemmer at barna er i bilen under kjøreturen, forklarer han i dokumentaren.

Ved mange tilfeller gir barna ofte lyd fra seg, og på den måten kommer foreldrene på at barnet er i bilen.

- Vi trenger på en måte et lite vink, som starter systemet og som aktiverer hippocampus, og minner oss på at barnet er i bilen. Jeg vet at det høres unødvendig ut, men vi må bare godta at det er slik hjernen fungerer. Iblant påfører hjernen oss minnesvikt. Det kan skje hvem som helst. Er vi i stand til å glemme noe som helst, er vi også i stand til å glemme et barn.

Kilde: Today, Independent og CBS Local

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer