Lipødem:

– Uansett hva jeg gjorde, var jeg like diger fra livet og ned

Anne (30) fikk stadig beskjed om å slanke seg og utviklet spiseforstyrrelse. I fjor fikk hun endelig riktig diagnose.

GIKK FORT OPP I VEKT UTEN FORKLARING: - Mamma tok meg med til lege, der jeg fikk beskjed om å slanke meg. FOTO: Privat
GIKK FORT OPP I VEKT UTEN FORKLARING: - Mamma tok meg med til lege, der jeg fikk beskjed om å slanke meg. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

At kroppen begynner å endre seg i 11-12 års alderen er noe de aller fleste opplever. For Anne Berntsen ble forandringen dramatisk. Fra å være en slank jente som brukte barnestørrelser, måtte hun i løpet av kort tid over til voksen størrelse L eller XL i bukser. Hun brukte størrelse S i overdeler.

– Flere i familien er litt godt polstret rundt hoftepartiet, så jeg regnet med at det var disse genene jeg hadde arvet.

– Både foreldrene mine og jeg reagerte etter hvert på forholdet mellom over- og underkroppen min. Ingen andre i familien så slik ut. Mamma tok meg med til lege, der jeg fikk beskjed om å slanke meg.

Sammen beskjed skulle Anne få mange ganger senere, selv om hun både spiste sunt og lite, og var en aktiv ungdom. Hun vokste opp på Tjøme, hadde mange venner, og var alltid i farta med slalåm, ski, fotball, korps og badeliv.

Smerter i tillegg

Da Anne kom i 13-14 års alderen, opplevde hun stadig å få kommentarer på utseendet:

– Hvordan kan du som spiser så liten være så stor, var det vanligste spørsmålet, både fra voksne og fra ungdom på hennes egen alder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer