«Innafor»:

- Uansett hvor skumle folk virker, så har alle en historie

Vilde Bratland Erikstad (21) er den nye «Innafor»-programlederen. Hun tror det vil bli godt å utfordre fordommene sine, og er forberedt på reaksjoner.

PROGRAMLEDER «INNAFOR»: Vilde Bratland Erikstad (21) fra Lødingen er ny i Oslo. Siden hun gikk ut fra videregående i 2015 har hun jobbet i NRK Nordland. FOTO: Stian Thilert
PROGRAMLEDER «INNAFOR»: Vilde Bratland Erikstad (21) fra Lødingen er ny i Oslo. Siden hun gikk ut fra videregående i 2015 har hun jobbet i NRK Nordland. FOTO: Stian Thilert Vis mer
Publisert

– Hvorfor valgte de akkurat meg? Jeg vet ikke, jeg skjønte det ikke helt selv. Det er jo så mange unge lovende som har søkt, og jeg var vel blant de yngre søkerne. Så det var veldig rart og uvirkelig da jeg fikk vite at jobben var min, sier Vilde Bratland Erikstad (21) til KK.

Det var en dag hun satt syk hjemme i leiligheten i Bodø at hun så stillingsutlysningen og bestemte seg for å slenge inn en søknad. Hun ble senere kontaktet av NRK og bedt om å gå ut og filme noen videosnutter der hun intervjuet folk om temaer hun selv fant interessante. Så ble hun kalt inn til intervju.

– Jeg husker det første intervjuet jeg var på. Da jeg kom ut derfra spurte kjæresten min hvordan det gikk, og jeg svarte: Det var som en dårlig fylla; jeg har ikke peiling på om det var bra eller dårlig, jeg aner ikke hvordan det gikk. Det føltes bra, og samtidig skikkelig drit.

Men intervjuet må ha gått bra, for Vilde fikk programlederjobben, noe hun hadde drømt om siden hun var liten.

– Vi valgte Vilde fordi hun har en tilstedeværelse og umiddelbarhet som kommer gjennom på skjermen, og som vi mener er bra i Innafor. Hun er nysgjerrig og har spennende perspektiver på det hun utforsker. Vi tror hun er lett å identifisere seg med, og har lett for å komme i kontakt med mennesker. Ikke minst er hun en dyktig journalist, med mye potensiale, sier Tove Austad, prosjektleder i NRK Innafor.

LES OGSÅ: «NRKs artikkel traff meg. Sikkert fordi jeg har oppdratt et barn med en mobiltelefon limt fast i hånda»

Handler om å ta noen sjanser

21-åringen fra Lødingen i Nordland gikk rett fra videregående og i jobb hos NRK Nordland. Hun og noen medelever fra medier og kommunikasjon-linja brukte sommeren etter videregående til å lage saker om politikk, for å engasjere ungdom i kommune- og fylkestingsvalget i 2015.

Da sommeren var over fikk hun spørsmål om å bli igjen å jobbe en måned til, og så en måned til, og enda en måned, og til slutt fikk hun fast jobb.

– Jeg tror man må ta noen sjanser og si ja til de mulighetene man får for å få til ting. Planen var jo egentlig å starte på journalistikkutdannelse i Volda, eller å ta et friår og jobbe på fergekaia for å tjene opp litt penger. Men så fikk jeg tilbudet om en måneds jobb i NRK Nordland, og valgte å ta sjansen på det, forteller journalistspiren.

Den første tiden i Bodø var kjip for Vilde. Hun dro fra en liten og trygg plass hvor hun hadde mange jevnaldrende venner, til en ny by hvor hun ikke kjente noen, bodde på en liten hybel uten kjøkkenvask, og jobbet med bare voksne.

– Jeg stupte plutselig inn i voksenlivet i en by jeg ikke kjente i det hele tatt, og det var kjipt. Jeg kunne sikkert tenkt at det her vil jeg ikke mer, og så gitt meg. Men man må bare holde ut, så blir det bedre etter hvert. Og jeg har lært så sinnsykt mye i NRK Nordland. Jeg hadde jo aldri kunnet være her i Oslo med denne muligheten uten at de hadde hatt troen på meg og latt meg jobbe med det jeg ville.

LES OGSÅ: Unge Lovende: – Den hittil beste sesongen av serien

NY I BYEN: Vilde har foreløpig ikke helt kontroll på hvilken vei hun skal ta t-banen. FOTO: Stian Thilert
NY I BYEN: Vilde har foreløpig ikke helt kontroll på hvilken vei hun skal ta t-banen. FOTO: Stian Thilert Vis mer

Stolt hjembygd

Å gå fra å bo i Lødingen, en liten bygd på 2100 innbyggere, til å bo i Oslo med kollektivtrafikk og flust av mennesker har ikke bare vært enkelt for den nye programlederen.

– Da jeg flyttet til Bodø var jeg helt overveldet og tenkte, skal jeg kjøre bil her? Det gikk jo fort over, men her i Oslo, altså, det er trikk her! Jeg er så redd for å bli påkjørt av den trikken, jeg skjønner ikke når det er rødt lys og folk bare går over veien, jeg er kjemperedd!

Men etter å ha bodd én uke i Oslo, og tatt trikken feil vei flere ganger, har Vilde begynt å få litt kontroll på kollektivtrafikken. Og det er ikke bare for henne selv det har vært spennende med programlederjobb og flytting til Oslo.

– Det som er så fint med å komme fra en plass der alle kjenner alle er at folk blir så stolte på dine vegne! Jeg har aldri fått så mange varsler på Facebook som etter at jeg fikk denne jobben, og jeg får gratulasjonsmeldinger fra folk jeg ikke kjenner, men som vet hvem foreldrene mine er. Det har vært veldig hyggelig.

LES OGSÅ: Mona Berntsen: – Jeg har allerede opplevd ting jeg ikke har turt å drømme om tidligere

Forberedt på reaksjoner

NRK-programmet har vært mye omdiskutert i media for å ha tatt opp mange tabubelagte temaer. Er det greit at man lager TV om disse temaene, og hvilken effekt har programmet på de mange unge seerne? Programmet har vært kontroversielt, møtt kritikk og skapt debatt.

Vilde vet det kan komme reaksjoner når programmet kommer på skjermen, og dette er også noe hun har blitt forberedt på. Hun vet at hun ikke kommer til å måtte svare for dette, men har redaksjonen og hele NRK i ryggen hvis det kommer negative reaksjoner.

– Det er jo selvfølgelig litt skummelt, men alle får jo dritt hele tiden i kommentarfeltene, så jeg tenker at det får bare gå bra. Jeg har ikke noe problem med å si at dette forstår jeg ikke, eller dette skjønner jeg ikke. Jeg tror det er litt av grunnen til at jeg fikk jobb i NRK Nordland også, fordi de trenger noen til å stille de dumme spørsmålene som alle egentlig lurer på.

Det å skulle møte nye folk i ulike miljøer er heller ikke noe Vilde lar seg skremme av.

– Jeg synes det er veldig spennende å møte nye folk. Uansett hvor skumle folk virker, så har alle en historie, og alle er i bunn og grunn bare mennesker.

Hun tror det vil bli godt å utfordre fordommene sine, og at hun vil vokse mye på å bli kjent med nye miljøer og mennesker som tenker annerledes enn henne selv.

– Det er selvfølgelig litt skummelt, men jeg tror også det blir veldig gøy. Mer gøy enn skummelt. Og kanskje blir jeg kjempeskremt og tenker at dette ikke er noe for meg, men jeg må jo bare prøve, sier Vilde.

Hun kan ikke røpe når neste sesong av Innafor vil rulle over skjermen, eller hvilke temaer som skal undersøkes denne gang. Men det kommer til å være temaer Vilde og unge voksne generelt interesserer seg for og tenker på.

LES OGSÅ: Julie Bergan: – Jeg håper unge jenter ser opp til meg fordi jeg jobber hardt, ikke fordi de synes jeg er pen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer