Olena Zelenska

Ukrainas førstedame: -Barn født i bomberom skal leve i et fredfullt land

Olena Zelenska giftet seg med en skuespiller som ble president. Nå bruker hun den posisjonen til å holde motet oppe i det ukrainske folket.

UKRAINAS FØRSTEDAME: Olena Zelenska står støtt i rollen og bruker stemmen sin til å kjempe for saker som er viktig for henne og for samfunnet. FOTO: NTB
UKRAINAS FØRSTEDAME: Olena Zelenska står støtt i rollen og bruker stemmen sin til å kjempe for saker som er viktig for henne og for samfunnet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Olena Zelenska (44) er en dame som som trår til. Nå tar hun til orde i sosiale medier for å støtte det ukrainske folk i den harde hverdagen i et krigsrammet land. Samtidig som hun bevisstgjør oss utenfor Ukraina om den alvorlige situasjonen og viser uredigerte bilder for resten av verden.

Men hvem er Olena? Hun ble førstedame i 2019 da hennes ektemann Volodymyr Zelenskyj (44) ble president i Ukraina. I rollen som førstedame har hun kjempet for humanitære saker og for ukrainsk kultur.

Nå står hun side om side med mannen i en tid da det virkelig gjelder.

Tar til orde i sosiale medier

Førstedamen lenge har brukt sin stemme til å få sine hjertesaker fram i lyset. Den siste uken har hun brukt Instagram flittig for å dele informasjon, bevisstgjøre og vise at ukrainere står sammen i krigen. De siste innleggene står skrevet både på ukrainsk og på engelsk.

– Ukrainske barn lever og studerer i bomberom, og leger tvinges til å operere i kjellere (...) Det finnes allerede dusinvis av ofre blant sivilbefolkningen i Ukraina.

I det hjerteskjærende innlegget skriver hun også at sannheten må frem.

– Her er en video for at verden skal se at vi er i krig. På grunn av Putins angrep, må ukrainere ta barna sine ned i kjellere hver kveld og kjempe mot fienden fra undersiden av husene sine, skriver hun og fortsetter:

FØDT I BOMBEROM: Den lille jenta er en av mange nyfødte som har blitt født i provosoriske fødestuer under bakken i Ukraina den siste tiden. FOTO: Skjermdump Instagram // @olenazelenska_official
FØDT I BOMBEROM: Den lille jenta er en av mange nyfødte som har blitt født i provosoriske fødestuer under bakken i Ukraina den siste tiden. FOTO: Skjermdump Instagram // @olenazelenska_official Vis mer

– Vi er imot krigen og vi angrep ikke først. Men vi gir ikke opp. Hele verden, se; Vi kjemper for fred i deres land også.

Olena roser det ukrainske folk for innsatsen de legger ned. Hun hyller de som fortsetter å jobbe blant annet i butikker, med transport, forsyninger, i apotek og helsepersonell som gjør at livet ikke stopper opp.

Føder i bomberom

I et nytt innlegg med et bilde av en nyfødt baby beskriver Olena det som er det viktigste på tross av krigen. I bildeteksten skriver hun at jenta ble født i et bomberom med leger og omsorgsfulle personer rundt seg – mennesker som trår til når det trengs. Folk viser hverandre kjærlighet og varme, og stiller opp for hverandre.

– Hun vil bli beskyttet og forsvart fordi dere er utrolige, kjære landsmenn. Vi er hæren, hæren er oss. Barn født i bomberom skal leve i et fredfullt land som har forsvart seg selv.

Får oppmerksomhet for klesvalgene

Førstedamen blir hyllet for sine klesvalg både i Ukraina og utenfor landegrensene. Hun kler seg gjerne i feminine dresser i ulike farger, og var i 2019 på forsiden av den ukrainske utgaven av Vogue. I intervjuet beskriver hun hvordan det er å være presidentens kone:

– Jeg er en ikke-offentlig person. Men den nye realiteten krever andre regler, og jeg prøver å akseptere det, uttalte hun som fersk førstedame.

Videre forklarer hun at hun trives best i bakgrunnen mens ektemannen er i rampelyset, men at hun har funnet en måte som gjør at det nye livet fungerer også for henne.

FERSK FØRSTEDAME: Olena Zelenska hadde et lengre intervju med Vogue Ukraina da hun gikk inn i den nye rollen. FOTO: Skjermdump // Vogue Ukraina
FERSK FØRSTEDAME: Olena Zelenska hadde et lengre intervju med Vogue Ukraina da hun gikk inn i den nye rollen. FOTO: Skjermdump // Vogue Ukraina Vis mer

– Jeg har funnet grunner som taler for å være i offentligheten. En av dem er muligheten til å få folks oppmerksomhet i forbindelse med viktige samfunnsmessige utfordringer.

Mannen får full støtte

Da Russland invaderte Ukraina forrige uke, ble verdens øyne rettet mot dem. Tidligere komiker og skuespiller Volodymyr Zelenskyj var plutselig president i et krigsrammet land. Som Ukrainas leder har han vist at han står opp for landet sitt, og ønsker å forsvare Ukraina ved å kjempe tilbake mot Russland.

Olena og Volodymyr er oppvokst i byen Kryvyj Rih og har kjent hverandre siden barndommen. Til tross for dette var det først under studiene ved Kryvyi Rih National University paret fikk de romantiske øynene opp for hverandre. Hun studerte arkitektur, han studerte juss. Likevel endte begge opp i mediebransjen. Han som komiker, hun som manusforfatter.

Paret giftet seg i 2003 og har siden den gang fått to barn, nå 17 og 9 år. Da paret fikk de nåværende titlene som president og førstedame, var særlig Volodymyr allerede et kjent fjes i mediene som følge av yrket hans.

STÅR SAMMEN: Førstedamen er president Volodymyr Zelenskyjs viktigste støtte i en uvanlig vanskelig situasjon for Ukraina og resten av verden. FOTO: NTB
STÅR SAMMEN: Førstedamen er president Volodymyr Zelenskyjs viktigste støtte i en uvanlig vanskelig situasjon for Ukraina og resten av verden. FOTO: NTB Vis mer

Da ektemannen, som for bare tre år siden levde av å være komiker og tv-personlighet, valgte å ta en helomvending ved å starte en politisk karriere, var Olena imot avgjørelsen. Hun ønsket ikke et liv i rampelyset.

I dag omtales hun som hans største støtte i kampen for landet sitt. Olena tar rollen sin på alvor, og hun har vist stor støtte til mannens håndtering av Russlands invasjon.

Hvem er Olena Zelenska?

SEIERSKYSS: Olena og Volodymyr er ikke redd for å vise sin kjærlighet til hverandre. FOTO: NTB
SEIERSKYSS: Olena og Volodymyr er ikke redd for å vise sin kjærlighet til hverandre. FOTO: NTB Vis mer

Om ikke Olena Zelenska var populær i det ukrainske folket før, er hun blitt det i den synlige rollen som førstedame. Hun omtales som en av de mest innflytelsesrike kvinnene i landet.

At hun snakker om likestilling og ønsker å ta vare på den ukrainske kulturen, gjør henne til en fremoverlent dame og en viktig stemme for mange ukrainere.

Førstedamen roses for arbeidet hun gjør for ukrainsk kultur. Hun har også kjempet for ernæring og sunn mat i skolesystemet, og et initiativ til å spre og anerkjenne det ukrainske språket over hele verden.

Omfavnet rollen som førstedame

At Olena Zelenska var sterkt imot et liv i politikkens rampelys, er nå endret og hun står støtt som Ukrainas førstedame. Hun har omfavnet rollen og bruker stemmen til å snakke om og kjempe for saker som er viktig for henne og for Ukraina.

VIKTIG STEMME: Olena har sett verdien av rollen som førstedame og bruker stemmen sin til å snakke om utfordringer samfunnet står overfor. FOTO: NTB
VIKTIG STEMME: Olena har sett verdien av rollen som førstedame og bruker stemmen sin til å snakke om utfordringer samfunnet står overfor. FOTO: NTB Vis mer

I disse tider betyr det å være en støtte for landet, og for mannen som kjemper for landets frihet, i en usedvanlig situasjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer