Skam

- Ungdomstiden er fantastisk, men den kan også være helt jævlig

Julie Andem er kvinnen som vil få tenåringer til å slutte å skamme seg (og oss voksne til å prøve å forstå).

«SKAM»: Julie Andem er skaperen bak den populære serien «Skam». KK har kåret henne til «Årets banebryter».  Foto: NTB scanpix
«SKAM»: Julie Andem er skaperen bak den populære serien «Skam». KK har kåret henne til «Årets banebryter». Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juryens begrunnelse: Med «Skam» har Julie Andem laget en viktig og nyskapende serie, som i 2016 feide de fleste andre programmer av banen. Serien er banebrytende i måten den blir formidlet, hvordan den utnytter nye medium, og har gjort mobil TV-titting til et begrep. Andem har tatt modige regigrep, satset på ukjente skuespillere og brukt ungdom selv som referansegruppe. I tredje sesong skildrer hun med nennsom hånd Isaks vei ut av skapet. 

Gir prispengene til: Skeiv Ungdom, en partipolitisk og religiøst uavhengig, frivillig og demokratisk medlemsorganisasjon for ungdom under 30 år. SkUs målgruppe er lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre som faller utenfor heteronormen eller de tradisjonelle kjønnsbåsene. Jobber for å sikre likeverdige, juridiske rettigheter og skape sosiale tilbud for skeive ungdommer.

LES OGSÅ: «Skam» sesong 3: -Det er viktig å ikke ta for gitt at barnet ditt er hetero

EVEN OG ISAK: Endelig! Det første kysset mellom Even og Isak.  Foto: NRK
EVEN OG ISAK: Endelig! Det første kysset mellom Even og Isak. Foto: NRK Vis mer

Egentlig ville hun ikke at vi voksne skulle blande oss inn. Det var i hvert fall ikke vi som skulle se «Skam» først og fortelle ungdommene våre med pedagogisk trolldeigstemme at det var kommet en kul serie på NRK. Ungdommene skulle oppdage den selv, der de var. På mobilen. Etter tre sesonger er «Skam» blitt et skandinavisk fenomen.

Serien er solgt til Danmark, Island og Finland – med et medbrakt behov for å oversette særnorske ord som føkkboy, drittsekk, hooke, rulle, russebuss, serr og kødd. Storavisen Politiken jubler over en serie som «fortellerteknisk boltrer seg overlegent troløst mellom reklameestetikk, skatevideo og en dokumentarisk skrekkfilm der det ikke er et monster, men venninnesvik, utroskap og sosial utestengelse man er livredd for».

– Akkurat nå vil jeg at hele verden skal like «Skam» og at alle skal se den – med eller uten foreldre. Men jeg er opptatt av at ungdommene skal få diskutere tematikken i serien seg imellom uten at voksne stemmer styrer debatten. De klarer det godt selv! sier Julie Andem blidt, men bestemt.

Hun har skapt megakjendiser av karakterene Noora, William og Isak. Voksne damer og menn har stått i kø for å ta selfies med rollefigurer de kunne vært foreldrene til. (Ja, det er ingen tvil om at William har vært populær blant kvinner 40+)

Selv prøver Julie Andem å unngå en rolle som offentlig person. Regissøren med oppvekst på Oslo vest har ikke tid til å slite ned røde løpere heller. Julie jobber døgnet rundt, skriver historielinjer og replikker i ett øyeblikk, skisserer b- og c-plott i et annet øyeblikk, så er hun på opptak og i klippen parallelt. Det er så vidt vi får tak i henne en tidlig onsdag morgen, på vei ut av dusjen, med mobilen i hånda, i full fart opp til NRK.

ISAK OG EVEN: Og alle hjerter gledet seg da Isak fikk sin Even i sesong 3 – og full aksept i kameratflokken. Foto: NRK
ISAK OG EVEN: Og alle hjerter gledet seg da Isak fikk sin Even i sesong 3 – og full aksept i kameratflokken. Foto: NRK Vis mer

LES OGSÅ: - «SKAM» er lidenskap, mykporno og samlivsterapi i en og samme suppe

Vil fange de magiske øyeblikkene

SKAM: Stjernene i sesong to: Noora, Vilde og Eva. Foto: NRK
SKAM: Stjernene i sesong to: Noora, Vilde og Eva. Foto: NRK Vis mer

Julie er veldig opptatt av hva målgruppen, altså ungdommene, mener. Derfor sjekker hun alle instagramkontoer nøye og studerer alle kommentarene på skam.no og Facebook etter hver episode. Husker du da William knuste glassflasken i hodet på en annen russ i sesong 3? En jente skrev etterpå i kommentarfeltet på Facebook: «Er det noen andre enn jeg som synes at det er sexy med gutter som slåss?» En voksen dame gikk inn i debatten med en gang og skrev at det var veldig galt å mene noe slikt. 

NORA OG WILLIAM: Nora + William ble endelig sant til slutt! Foto: NRK
NORA OG WILLIAM: Nora + William ble endelig sant til slutt! Foto: NRK Vis mer

– Jenter på 16 år vet at det ikke er greit å slå en glassflaske i hodet på en annen. Men de må få diskutere intuitivt og åpent, som hvorfor denne jenta synes at det er sexy. I stedet ble hun påført skam fordi hun følte det. Vi må huske på at ungdommer prøver seg fram og får korreksjoner i egen mål-gruppe også, sier Andem.

GOD VENNINNE: Sana var den beste hjelpen for en dritings Vilde på fest. Foto: NRK
GOD VENNINNE: Sana var den beste hjelpen for en dritings Vilde på fest. Foto: NRK Vis mer

I 2007 begynte Julie Andem i NRK som redaksjonsassistent for «Sara», en fiktiv videoblogg for jenter på 12 år. Senere lagde hun «Mia» og serien «Jenter», som fortsatt går på NRK i sesong 7. I «Skam» har alle karakterene en reise. Alle skal lære noe nytt. Overraskende lite er improvisert. Hver og en av karakterene skal utfordre noen i målgruppen. Serien er grundig basert på dybdeintervjuer med ungdommer, men mye er skrevet til hver enkelt skuespiller  og de får lov til å leke litt i scenen, røper Julie Andem i et intervju med filmmagasinet Rushprint.no.

Arbeidsdagen hennes handler mye om følelser. Å fange de magiske øyeblikkene som gjør at vi forstår – eller husker – alt vi gjorde for aller første gang i ungdomstiden. Å få jobbe med ungdom, både i researchfasen og på filmsettet, rører og berører Julie Andem hver eneste dag.

Ungdomstiden er fantastisk, men den kan være helt jævlig også.

– De er så åpne og kule, de vil så veldig mye og er så fulle av forventninger. De har så lyst på livet og har så store tanker og ideer, det er dritgøy! Ungdomstiden er fantastisk, men den kan være helt jævlig også. Det er skummelt. Alt er nytt. Det er så mye du gjør for aller første gang, og du har så mye følelser og forventninger, sier Julie Andem.

Likevel er ikke «Skam» noen tåreperse eller såpeopera. Julie Andem bruker mye humor. Spesielt Sana, Eskil og Chris har evnen til å le av seg selv eller tulle med andres forventninger til dem.

– Selvironi og humor er viktige verktøy for alle mennesker. Det fjerner frykt. Det fjerner skam. I ungdomstiden lærer man å bruke disse verktøyene ordentlig for første gang. Evnen til å le av seg selv og sin egen utilstrekkelighet fjerner fallhøyden og gjør alt lettere, mener Andem.

Arbeidsdagen handler ofte om å fange de ­magiske øyeblikkene som oser ungdomstid.  Her instruerer hun ­Josefine Pettersen i rollen som Noora.  Foto: NRK
Arbeidsdagen handler ofte om å fange de ­magiske øyeblikkene som oser ungdomstid. Her instruerer hun ­Josefine Pettersen i rollen som Noora. Foto: NRK Vis mer

LES OGSÅ: Fredrik Skavlan (49) er stor fan av «SKAM»-jentene

Bryter med forventningene

Prestasjonspresset i ungdomsgenerasjonen har gitt «Skam»-skaperen et ønske om å vise ungdommer verdien av å konfrontere frykt. Mestringsfølelse bygger selvbildet. For mange jenter, kvinner og mødre er «Skam»-øyeblikket der Noora konfronterer Williams bror med straffen han risikerer for å ha spredd nakenbilder av henne, det aller største og viktigste øyeblikket i hele serien. Noora snur skam og frykt til mestring. Hun gjenerobrer makten. Det sier sitt at klippet der hun gir Nikolai leksjonen i Norges lover, ble hyllet og delt av Kripos i sosiale medier.

– Media har vært veldig opptatt av det øyeblikket. Jeg er usikker på om det er det største øyeblikket for målgruppen. Hvis det er det, er det veldig kult å høre. Selv ville jeg jekket opp andre øyeblikk der rollefigurene bryter med forventningene. Som i bussmøte-scenen med Sana i episode 3, sesong 1, der hun bryter med forventningene til hva en muslimsk jente på 16 år kan si og være. Jeg vil si at karakterene er vel så viktige som scenene, hvordan de bryter med og bekrefter våre forventninger.

Når Julie Andem selv skal slappe av i  TV-stolen, ser hun på den nye HBO-suksessen «Westworld», en amerikansk science fiction western-thriller med Ingrid Bolsø Berdal. Ellers er hun sammen med vennegjengen sin fra skoletiden på Westerdals, et spesielt kreativt kull med blant annet Else Kåss Furuseth, Sigrid Bonde Tusvik og Odd-Magnus Williamsson. Sistnevnte var Andem forlover for da han giftet seg med Tinashe Bakasa Roll. Flere av vennene hennes har gått på Hartvig Nissen, selveste «Skam»-skolen.

– Hva skjer med «Skam» og deg i 2017?

– Det er det ingen som vet, sier Julie Andem hemmelighetsfullt. – Jeg håper at det blir like gøy og inspirerende som i 2016. 

Denne saken står også i KK nr 51/52, 2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer