Ensomhet

Unge voksne er blant de som er mest ensomme

20 prosent er ensomme på ungdomsskolen, så øker det.

#SAMMENIJULA: Mange er ensomme og 20 prosent opplever å være ensomme i tenårene. Hvert fall i perioder. Gjennom 20-årene øker dette tallet.
#SAMMENIJULA: Mange er ensomme og 20 prosent opplever å være ensomme i tenårene. Hvert fall i perioder. Gjennom 20-årene øker dette tallet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var en utrolig fin opplevelse, jeg så den ekte gleden han hadde av å kunne komme til noen. Det er en glede som nesten ikke kan beskrives med ord, sier Trude Christina Halvorsen. 

Hun var selv alene i julen i fjor fordi hun skulle jobbe på julaften. Da fikk hun ideen om at hun ville invitere noen andre i samme situasjon hjem til seg på en formiddagsfeiring.  

LES OGSÅ: Ifjor oppga 125 000 at de gruet seg til jul

- Jeg hadde besøk av en ung gutt, og vi spiste frokost og så på Donald-filmene og «Tre nøtter til Askepott» og ble kjent. Jeg hadde fikset en gave på forhånd. Når du sitter og spiser frokost med en ukjent hjemme hos deg selv, og du kan se den ydmykheten, gleden og lykken som er tilstede, det er noe man ikke kan sette ord på.

INVITERTE TIL JUL: Trude og hunden Kompis inviterte i fjor en ukjent til julefeiring på formiddagen.  Foto: Privat
INVITERTE TIL JUL: Trude og hunden Kompis inviterte i fjor en ukjent til julefeiring på formiddagen. Foto: Privat Vis mer

Halvorsen fikk rundt 8000 klikk på annonsen hun hadde lagt ut på Finn.no, og over 200 likerklikk på Facebook. Hun forteller at mange av tilbakemeldingene hun fikk var at flere skulle ønske at de turte å gjøre det samme. 

- Til dem sier jeg bare; gjør det. Men gjør det på dine premisser. Jeg inviterte i hovedsak unge folk, som studenter og aleneforeldre og barna. Den gruppen som kanskje blir litt glemt. 

- Man leser overskrifter om at det er så mange eldre som feirer jul alene - noe som også er trist. Men det finnes også så mange unge som feirer jul alene, eller rett og slett ikke får en feiring.

LES OGSÅ: Julen er tiden for å være sosial og være med de vi er glad i, men for mange handler det om det motsatte

Mange unge er ensomme

Det er de yngste og de eldste som oftest oppgir å være ensomme i Norge. Ifølge UngData-undersøkelsene oppgir 10 prosent av ungdomsskoleelever og 14 prosent av videregåendeelever at de plages av ensomhet i «ganske høy grad». Henholdsvis åtte og 10 prosent oppgir at de er «veldig mye plaget». 

- Vi kan si at omtrent 20 prosent i ungdom- og videregående skole er ensomme, i hvert fall i perioder. Så øker tallet noe med årene frem til vi er rundt trettiårende, forteller Tilmann von Soest, professor i psykologi ved UiO.

I perioden fra tenårene og utover i 20-årene er det mye som skjer, og det kan nok være mye av grunnen til at så mange unge er ensomme. Vi flytter hjemmefra, begynner på studier og mister kanskje gamle venner før vi får nye. Når høytiden kommer kan dette være ekstra tydelig. 

- Jeg tror at i perioder der det er normativt at man ikke skal føle seg ensom så kan den følelsen forsterkes. Man skal liksom ikke være ensom i jula, og man sammenlikner seg med andre. Så mange kan nok føle seg spesielt ensomme i denne perioden. 

LES OGSÅ: - Dersom ikke introverte slipper til i arbeidslivet, vil vi i praksis utestenge en tredjedel av befolkningen

Viktig å gjøre en innsats hele året

- Det vi kan si er at unge hele året er en av gruppene ensomhet er vanligst hos, forteller Sverre Ø. Eikill, kommunikasjonsrådgiver i Røde Kors Ungdom. 

Han synes det er positivt at noen gjør litt ekstra for andre i julen, men mener det er viktig å huske at dette gjelder hele året. 

- Det er selvsagt hyggelig å starte med jula hvis man vil gjøre en forebyggende innsats mot ensomhet, men man bør ikke glemme resten av året, sier Eikill og legger til:

- Et stadig større press på å framstå som «perfekt» kan øke følelsen av å være utilstrekkelig, aldri være bra nok og dermed skape følelser av ensomhet og isolasjon. 

LES OGSÅ: Å være ensom i parforholdet er langt fra uvanlig

- Alle har en innsats å gjøre

Hos både barn og ungdom kan dessuten alkoholbruk i familien være noe som gjør at man kjenner på ensomheten i høytidene. 

- Uforsiktig alkoholbruk hos foreldre kan være noe både barn og unge kjenner på, som kan gi en følelse av ensomhet, selv om mamma og pappa er der, sier Einar Grøndalen i Røde Kors. 

- Det er ikke sikkert vi alltid skal tenke på ensomheten alene, men på ensomheten som et symptom på noe annet som vi kanskje må jobbe med og se på hva vi kan gjøre av tiltak mot. 

Han mener også det er viktig at vi tenker på hva som kan gjøres for de som er ensomme hele året, ikke bare i jula. Ensomheten er det imidlertid vanskelig å få øye på. Noen er mye alene og trives godt med det, andre har tilsynelatende et veldig stort nettverk, men kjenner likevel på en følelse av ensomhet. 

- Dette er generelt et viktig tema hele året. Ensomhet er en subjektiv følelse, og det trenger ikke bety at du er alene. Men det er noe som mangler. Du kan være i et rom fullt av venner, men du føler at noe mangler i din relasjon til dem, sier Grøndalen. 

- Å være ensom er ikke bra for oss mennesker, enten en er gammel og isolert eller en er ung og føler at en ikke passer inn. Røde Kors mener at samfunnet, og vi alle har en innsats å gjøre. 

LES OGSÅ: 3 veier ut av ensomheten

Hadde ikke råd til å dra hjem til jul

De fleste av de Halvorsen hadde kontakt med etter å ha lagt ut invitasjonen på Finn.no, var alene i julen på grunn av økonomien. 

- Jeg tror kanskje ikke alle tørr å si dette til venner eller familie, men heller finner på unnskyldninger om at man har planer. Det gjelder kanskje særlig for en student. Alle er ferdig med eksamen, og man skal hjem til jul. Du har ikke råd til det, og familien din har ikke råd til det. Du velger å feire jul alene på hybelen din, fordi du skammer deg over det, forteller hun. 

Hun tror mange hadde tjent på å være ærlige på at de er alene, og at de kunne trengt noen å feire julen sammen med, eller hjelp for å komme seg hjem. 

- Selv hadde jeg ikke mye i fjor, men jeg hadde nok til at jeg kunne gjøre det bedre for i hvert fall én annen person.  

Halvorsen oppfordrer andre til å gjøre det samme. Ikke bare er det en fin opplevelse for den du inviterer og deg selv, men det er en fin måte å lære barna våre om å gi og være åpne.  

For de som er ensomme eller mye alene arrangeres også en rekke aktiviteter og tiltak gjennom ulike organisasjoner. Både Røde Kors og andre organisasjoner har ulike aktiviteter som legger vekt på ensomhet hele året, og har arrangementer i julen hvor du kan være med som deltaker eller frivillig. 

Den Norske Turistforeningen er dessuten et fint sted å begynne om du ønsker kontakt med andre, og ønsker du deg en venn kan du også prøve deg hos Aktivitetsvenner.no, der du kan finne mennesker i samme situasjon som deg, med samme hobby som deg, eller du kan foreslå, eller henge deg med på én enkeltstående aktivitet. 

LES OGSÅ: Slik får du venner i voksen alder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer