Kultur

Uovertruffen samling

Tori Amos forandrer liv. Nå oppsummerer hun karrieren.

Foto: Promo
Foto: Promo Vis mer
Publisert
Sist oppdatertTori Amos: A Piano - The Collection

 • Fem cd samleboks med biografi og bok
 • Warner Music (2006)
 • Sjanger: Pop
 • Karakter: kkkkkk


  Dette er kanskje mer en kjærlighetserklæring enn en anmeldelse. Tori Amos. Hvor skal man begynne egentlig? Har man sett henne live, glemmer man det aldri. Denne helt unike artisten sitter bredbent overskrevs på pianokrakken, mellom et flygel og et piano, hun hveser, flørter, synger med surklende stemme, vrir seg mot, i, under musikken og hamrer på tangentene som ingen annen kan. Hun lager den vakreste musikken i verden, og får hvert medlem av et ekstatisk publikum til å føle at hun synger om dem, til akkurat dem. Det mest imponerende er at hun overfører magien fra scenen til sine studioinnspillinger.

  I found a secret to life
  I'm ok when everything is not ok

  - Upside Down

  Nå er Toris beste låter samlet i en imponerende 5 cd-boks, sammen med en rekke uutgitte spor og b-sider som tidligere bare har vært tilgjengelige på sjeldne singler. A Piano - The Collection heter herligheten, og det er årets beste julegave, tre måneder før tiden.

  I shaved every place where you've been, boy
  - Blood Roses

  Tori slapp sin første soloplate i 1992, etter å ha startet karrieren et hårete 80-tallsband ved navn Y Kant Tori Read. Prestedatteren fra Maryland var plutselig der, med flammende rødt Medusa-hår, gnistrende grønne øyne, guddommelig pianospill, melodier som snek seg under huden med det samme og tekster man ikke kunne slippe taket i, tekster man følte at forandret ens syn på verden. Debuten het Little Earthquakes, og baksiden av platen prydes av fallosformet sopp. Typisk Tori, skulle det vise seg.

  Just because you can make me come, doesn't make you Jesus
  - Precious Things

  Amos er klassisk skolert konsertpianist, men da hun oppdaget Led Zeppelin var løpet kjørt. Tori ble aldri den tekkelige pianopiken faren håpet på. Takk gud for det! For Tori har siden 1992 gitt oss en rekke fantastiske plater, som Little Earthquakes, Boys for Pele og Under the Pink. Hun slo gjennom i en tid da musikalske lettvektere som Paula Abdul og Mariah Carey representerte kvinnelaget i musikkbransjen, og Tori var mildt sagt noe annet. Med en særegen stemme og et fantastisk låtskrivertalent krevde hun plass, og fikk det. Det skulle vise seg at den rebelske prestedatteren skulle bli et forbilde og en inspirasjonskilde spesielt for unge kvinner på jakt etter en sterk, fandenivoldsk rollemodell. Vi trengte ikke lete lenger, Tori tok jobben.

  You can say it one more time
  What you don't like
  Let me hear it one more time then
  have a seat while I
  Take to the sky

  - Take to the sky

  Er du blant dem som ikke kjenner Toris verker, er kanskje låta Cornflake Girl den du kan huske å ha hørt. Den er poppete, radiovennlig og fengende - og ikke altfor representativ, det meste av Amos' materiale er mørkere, mer utfordrende enn Cornflake Girl. A Piano - The Collection gir oss høydepunktene fra en lang og imponerende karriere - det er en musikalsk reise alle bør ta. Høydepunkter er blant annet to låter som finnes på Winter-singelen; nydelige Upside Down og sterke, rytmiske Take to the Sky (Russia).

  Muhammad my friend, it's time to tell the world:
  We both know it was a girl, back in Bethlehem

  - Muhammad my friend

  Til sammen gir de fem platene et bilde av en kvinnelig artist som når musikkhistorebøkene skal skrives, bør trekkes fram som en av de aller største. Jeg savner liveinnspillingen av Muhammad My Friend, med gjestevokal av Maynard fra Tool, og jeg skulle gjerne sett at de hadde inkludert originalversjonen av Crucify, i stedet for den mer polerte radiosingelversjonen vi får her. Dette er dog pirk for pirkingens skyld, det skal sies.

  I can scream as loud as your last one
  But I can't claim innocence

  - Leather

  Samlet forteller A Piano - The Collection alt om hva god popmusikk skal være: Modig, original, melodiøs, melankolsk, kompromissløs, hardtslående, magisk, leken, smertefull, personlig, frekk og full av kjærlighet. Det blir knapt bedre enn dette. Hør på Winter, så skjønner du mer av hva livet handler om.

  Snow can wait, I forgot my mittens, wipe my nose, get my new boots on
  I get a little warm in my heart when I think of winter, I put my hand in my fathers glove

  - Winter

  Dette ble mer en kjærlighetserklæring enn en anmeldelse. Men du må ta mitt ord for det - Tori Amos forandrer livet ditt. Gled deg.

  Tori Amos er en opplevelse, både live og på plate.
  Tori Amos er en opplevelse, både live og på plate. Vis mer
  Uovertruffen samling
  Tori vakte da hun på et promobilde ammet en gris (!).
  Tori vakte da hun på et promobilde ammet en gris (!). Vis mer
  Tori har datteren Natashya med ektemannen Mark. Familien bor i Cornwall i England.
  Tori har datteren Natashya med ektemannen Mark. Familien bor i Cornwall i England. Vis mer
  Uovertruffen samling
  Uovertruffen samling
  A Piano - The Collection er en musikalsk skattkiste.
  A Piano - The Collection er en musikalsk skattkiste. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer