Kultur

Ut av redet

Sjarmerende Sarah Jessica Parker i underholdende komedie.

Publisert
Sist oppdatert
Når man ser Sarah Jessica Parker og Matthew McConaughey på filmplakaten, vet man hva man har i vente: en sommerfugllett, velspilt romantisk komedie som underholder uten å overraske altfor mye, med kvikke replikker og morsomme scener. Mambo er en liten sukkertøypose av en film - perfekt til kinokveld med gode venninner en dag man trenger pause fra vinterhverdagen.Tripp (Matthew McConaughey) er 35 år, kjører Porsche, ser ut som en litt snobbete gresk gud, har talegavene i orden og sjarmerer kvinne etter kvinne i seng. Han er selvfølgelig livredd for forpliktelser, og stikker av med en gang et forhold begynner å anta seriøse former. Det vil si, han dumper aldri jentene, han tar dem bare med hjem. Tripp bor nemlig fortsatt hjemme på gutterommet hvor han lever et bedagelig liv med en mor som står på pinne for ham og en far som ikke forstyrrer den herlige mor/sønn-harmonien. Når smarte kvinner ser slikt, stikker de selvfølgelig med en gang.

Nå begynner imidlertid mor og far å bli lei av å ha den forvokste guttungen lokende rundt i heimen. De vil ha hjemmet sitt tilbake, være kjærester, friske opp sexlivet og kvitte seg med den strengt tatt temmelig irriterende sønnen. Inn kommer Paula (Sarah Jessica Parker), som har som yrke å lokke hjemmeboere ut i det virkelige livet. Dette gjør hun ved å få dem til å falle for seg, og slik innse at barndomshjemmet nok ikke er et blivende sted hvis de skal ha et voksent forhold til vakre Paula. Opplegget har funket knirkefritt til nå. Når Tripp møter Paula blir det ikke overraskende andre boller.

Romantiske komedier er i 99 prosent av tilfellene skåret over samme lest: gutt møter pike, de forelsker seg, en hindring oppstår, hindringen overvinnes av at gutt eller pike, alt ettersom hvem som har tabbet seg ut, setter himmel og jord i bevegelse, gutt og pike er i harmoni igjen, publikum sukker henført, The End, rulletekst. Mambo følger oppskriften til punkt og prikke, og det funker som bare det. Vi ler på de rette stedene, smiler så det kjennes i knærne, og blir litt flaue over klisjeene innimellom. Heldigvis har filmen også nok morsomme og smått overraskende små vrier til at den holder på interessen, selv om alle selvfølgelig hele tiden vet hvordan det kommer til å gå.For øvrig vil jeg gjerne benytte anledningen til å erklære en ny lov for filmmakere: Det er strengt forbudt å bruke grepet "søte dyr gjør artige ting" i filmer for voksne seere. Nestemann som gjør det bør få buksevann inntil de skjønner at artige dyr bare er pinlig. I Mambo får vi til og med en delfin i solnedgang - slikt er uakseptabelt.

Sarah Jessica Parker og Matthew McConaughey passer bra i sine respektive roller. Det tar litt for lang tid før vi husker at det ikke er Sarahs rolle som Carrie i Sex og singelliv hun spiller også her - kanskje bør hun vurdere en mer seriøs rolle for å fri seg fra sin mest kjente karakter? En som virkelig hever filmen mange hakk er Zooey Deschanel i rollen som Paulas romkamerat Kit. Hennes misantropiske, ravnsvarte replikker er verdt billetten alene, og jeg tok meg selv i å juble innvendig hver gang hun dukket opp på lerretet.

Mambo er en lettbent, fullstendig harmløs affære som absolutt ikke fordrer mye hjerneaktivitet eller engasjement. Det er en sukkerspinnfilm for en kjedelig mandagskveld, eller en fin oppladning til en fredagsfjasekveld med fine damer og deilige drinker.

Med Mambo vet du akkurat hva du får. Og noen ganger er det helt ålreit.Les mer om Sarah Jessica Parker: Lanserer duft
Sjekk våre bildespesial: Stilikonet Sarah Jessica ParkerPaula (Sarah Jessica Parker) er ikke overbegeistret for paintballspilling.   Foto: UIP
Paula (Sarah Jessica Parker) er ikke overbegeistret for paintballspilling. Foto: UIP Vis mer
«Artige» dyr på film? Nei, takk!
«Artige» dyr på film? Nei, takk! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer