Janka Polliani:

Ut mot «livsfarlige» apper: Se influenceren retusjere seg ned i vekt

– Det er på tide at folk våkner opp, sier Janka Polliani (41).

SIER IFRA: Janka Polliani er sterkt kritisk til bruken av bildemanipuleringsapper. Deriblant i egen bransje. FOTO: @polliani
SIER IFRA: Janka Polliani er sterkt kritisk til bruken av bildemanipuleringsapper. Deriblant i egen bransje. FOTO: @polliani Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Janka Polliani (41) har i flere år vært én av Norges fremste moteprofiler.

Ikke bare har hun gjort suksess her hjemme; motebibelen Vogue og prestisjetunge Harper's Bazaar er blant dem som har henne på radaren internasjonalt.

41-åringen har fått mye skryt for å være et friskt pust i influencerbransjen her til lands. Hun har nemlig flere ganger tatt til orde for å være stolt av og vise frem strekkmerker, rynker, mørke ringer under øynene, kviser...

Sagt med andre ord: Realiteten.

LEI: Janka Polliani er lei av de uoppnåelige skjønnhetsidealene som florerer på sosiale medier som følge av retusjeringsapper som blir stadig mer lettvinte. Her er hun fotografert i Danmark under moteuka i 2018. FOTO: Scanpix
LEI: Janka Polliani er lei av de uoppnåelige skjønnhetsidealene som florerer på sosiale medier som følge av retusjeringsapper som blir stadig mer lettvinte. Her er hun fotografert i Danmark under moteuka i 2018. FOTO: Scanpix Vis mer

Nå hylles Polliani igjen.

Denne gangen fordi hun går hardt ut mot stadig økende bruk av bildemanipuleringsapper – også innenfor sin egen bransje.

«I denne videoen ser du meg gå ned i vekt, bare ved hjelp av en app. Det er så skummelt at folk faktisk gjør dette med de fleste bildene de legger ut», skriver moteprofilen under en video hun delte på Instagram i helgen.

I den fire minutter lange snutten kritiserer hun altså bruk av apper, for eksempel kontroversielle FaceTune, som gjør veien til et flunkende nytt utseende kortere og mer lettvint enn noensinne.

Polliani bruker et bilde av seg selv for å demonstrere ovenfor sine nærmere 150.000 følgere akkurat hvor enkelt det er.

Ta en titt på videoen under:


– Da jeg vokste opp, var det bare de som hadde skikkelig peiling på Photoshop – i magasiner eller på reklameplakater – som kunne retusjere på denne måten, men nå er det tilgjengelig for alle og lettere enn noensinne. 10-åringer kan få det til, forteller Polliani til KK.

Når vi spør hva som var bakgrunnen for at hun delte den kritiske snutten, er det klar tale.

– Jeg synes det er på tide at folk våkner opp! Det gjelder så klart influencere, men også andre der ute som ikke har en stor følgerskare som er med på å normalisere denne typen retusjering, sier moteprofilen.

Hun forteller at hun kjenner mange som bruker bildemanipuleringsappene det er snakk om. Samtidig understreker hun at hun ikke har noe problem med å ta en prat med dem det gjelder.

Som hun konstaterer: Det må tas et oppgjør.

– Skal man være en offentlig person, må man også kunne stå for at man velger å redigere bildene sine i så stor grad, sier Polliani og fortsetter:

– Jeg redigerer jo til en viss grad mine egne bilder jeg óg. Jeg fikser elementer som lys og kontrast, men å skulle manipulere trekkene mine, ansiktet mitt, kroppen min... Det ville jeg aldri gjort. Det handler om å være litt «real» mot følgerne sine og, ikke minst, mot seg selv.

– Må være litt flaut

Ingjerd Mella Ulstein er psykologspesialist og jobber ved Villa SULT –Institutt for spiseforstyrrelser.

Hun er tydelig på at forbilder som formidler urealistiske skjønnhetsidealer og uoppnåelige kroppsforventninger, bærer et enormt ansvar. At de står i fare for å forsterke mange unges utfordring med kropp og mat. At det kan føre til utvikling av alvorlige spiseforstyrrelser og lavt selvbilde hos andre, og spesielt de unge som er spesielt mottakelige for påvirkning utenfra.

Men det er en ganske kjent sak.

Så, hvorfor velger noen fremdeles å retusjere seg, på tross av at man vet det kan påvirke andre negativt? Er det slik at alle som deler manipulerte bilder selv sliter psykisk?

– Nei, jeg tror ikke alle som deler manipulerte bilder sliter psykisk. For mange unge er tross alt retusjering gjennom filter eller diverse apper like naturlig som å fjerne røde øyne, slik fotobutikkene gjorde i «gamledager», forklarer Ulstein.

– Men det å ha et vedvarende behov for å fikse bildene før de legges ut, hver gang, kan jo tyde på et usikkert selvbilde og behov for bekreftelse. Det kan selvsagt også være en del av mer omfattende psykiske vansker, legger hun til.

Ikke bare bugner det av dem som gjør midjer smalere, armer tynnere og leppene mer fyldige ved hjelp av apper. Det er også dem som fortsetter, selv etter at de har blitt tatt på fersken – gang på gang.

For eksempel realityprofilen Kylie Jenner (22) og storesøster Kim Kardashian (39). Eller skuespillerinnen Lindsay Lohan (34). Eller modell Miranda Kerr (37). Listen er lang.

Ifølge Ulstein fortsetter sannsynligvis mange av influencerne å retusjere bilder, selv etter det blir oppdaget, fordi de er økonomisk avhengig av følgere og likerklikk.

– Samtidig er de også bare vanlige mennesker som ønsker å strekke seg etter de samme urealistiske skjønnhetsidealene. Det må dessuten rett og slett være litt flaut å begynne å legge ut uretusjerte bilder av seg selv, etter lengre tids manipulering, sier Ulstein før hun raskt skyter inn:

– Men det er fantastisk å se at noen likevel velger å gjøre nettopp det!

Bekymret for de unge

Tilbake til Janka Polliani. Hun har selv to barn og synes det er skummelt at de vokser opp i en helt annen verden enn det hun gjorde.

Noe av det viktigste vi kan gjøre, tror hun, er å prate om det.

– Jeg tror profiler som ikke holder på med den ekstreme bildemanipuleringen, må prate om det. Prat om at det blir mye «tusja» i bransjen vår. Snakk med barna om at dette ikke er virkeligheten, slik at de får forståelse for at det som skjer i sosiale medier ikke nødvendigvis er ekte. Da blir sammenligningsgrunnlaget et helt annet og det hjelper forhåpentligvis litt, sier Polliani.

Mina Knudsen, ansvarlig for sosiale medier i KK, deler influencerens bekymring for den yngre generasjonen. For sine egne kusiner, nieser og nevøer.

MINA KNUDSEN: Knudsen er ansvarlig for sosiale medier i KK. Hun kaller kjente profilers bildemanipulering «livsfarlig». FOTO: Ole Andreas Knudsen
MINA KNUDSEN: Knudsen er ansvarlig for sosiale medier i KK. Hun kaller kjente profilers bildemanipulering «livsfarlig». FOTO: Ole Andreas Knudsen Vis mer

– At man ikke er bra nok som man er... Det er et livsfarlig signal å sende ut. Å vokse opp og se opp til noe som er retusjert til «perfeksjon» i en app, er usunt og – igjen – livsfarlig! Det er fortsatt for få som tør å vise realiteten, men heldigvis finnes gode forbilder her til lands som tar jobben sin på alvor og deler hele spekteret som følger med å være menneske, sier Knudsen.

I tillegg til Polliani, nevner hun Kristin Gjelsvik (33), Camilla Lorentzen (31) og Malin Nesvoll (31).

At det faktisk er jobben hennes å scrolle nedover Instagram i timesvis, gjør henne ikke immun mot bildedelingstjenestens påvirkningskraft. Langt ifra.

– Det florerer av perfekte bilder der ute, og til og med jeg som er 30 år, må innrømme at jeg blir påvirket. Men i fjor tok jeg et bevisst valg og sluttet å følge personer som ikke ga meg en positiv «vibe». Det har funket veldig bra så langt, tipser Knudsen.

– Jeg, som alle andre, vil jo legge ut fine bilder, men jeg har aldri i min villeste fantasi vurdert å redigere kroppen min for å se «bedre» eller tynnere ut. Hallo, mine nærmeste vet uansett hvordan jeg egentlig ser ut: Fabulous med litt ekstra!

Håpløs kamp?

Retusjering og manipulering av bilder – nå er det faktisk mulig å bruke et såkalt «skinny-filter» i videoformat også – har blitt såpass utbredt at det kan virke som en håpløs kamp å kjempe.

Litt som å slåss mot slangen Hydra fra gresk mytologi; når ett av hodene blir hugget av, vokser to nye ut.

Mina Knudsen mener at Instagram selv har et ansvar for å «ta oppvasken»:

– Hadde man for eksempel funnet en måte å merke retusjerte bilder, hadde det blitt tydeligere hvordan realiteten egentlig er og vi kunne snudd den negative bølgen. Sakte, men sikkert.

Janka Polliani sier seg enig, men er redd et slikt tiltak ikke vil ha noen effekt dersom det kun er Norge som innfører det.– Flesteparten av kontoene som deler manipulerte bilder, er ikke engang norske, så jeg vet ikke om det holder at vi lager en regel her til lands. For unge mennesker der ute, vil det da fremdeles finnes millioner av kontoer som ikke må forholde seg til de reglene, sier Polliani.

Hun tror at en bedre løsning kan være å forby flere av appene, slik at det ikke er mulig å laste ned fra de norske app-butikkene.

– Men til syvende og sist tror jeg det nå er viktigere enn noensinne å vise at det finnes mer, gjerne den rake motsetningen, av det glossy imaget mange stjerner har klart å normalisere, sier 41-åringen avslutningvis.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer