Utbrent

Utbrenthet fikk drastiske følger for Elin, hun mistet hukommelsen

Det skjedde plutselig. Elin husket ikke hvordan hun skulle gjøre opp kassa i butikken. Hun hadde gjort det 100 ganger før, men nå var hodet helt tomt. Etter flere år med mye press kom smellen.

Utbrenthet fikk drastiske følger for Elin, hun mistet hukommelsen
Publisert
Sist oppdatert

Vi møter Elin Wiggen Dahl (48) bak skranken i Selbu Sparebank i Stjørdal, der hun er kundemottaker. Hvem skulle tro at den blide, klartenkte dama for fire år siden bare lå i senga – ute av stand til å gjøre noen ting?

– Jeg husker dagen som det var i går. Jeg var daglig leder i en dagligvareforretning, det var snart jul, og vi skulle ha søndagsåpent. Da jeg skulle gjøre opp kassa, ballet det seg plutselig for meg. Jeg klarte det rett og slett ikke, selv om jeg hadde gjort det hundre ganger før. Det var en absurd opplevelse, sier Elin.

Hun overlot jobben til en kollega og bestemte seg for å kjøre hjem, selv om hun tenkte at det kanskje ikke var så lurt å sette seg bak rattet. Hun hadde sikksakksyn og slet med å holde bilen på veien.

– Jeg måtte stoppe flere ganger. Vel hjemme fant jeg senga. Både kroppen min og hjernen hadde klappet helt sammen. Jeg slet med å snakke ordentlig, og klarte ikke tenke en klar tanke.

På den samme tiden ble det oppdaget at Elin hadde to pro­lapser i nakken, en ryggprolaps og beinhinnebetennelse.

Månedene før smellen var egentlig en gullperiode. De fire barna på 14, 16, 25 og 27 år klarte seg selv og hun kunne endelig bruke tid på seg selv. Elin hadde vært i full jobb, og tok utdanning på si. Barna skulle på treninger og Elin var alltid på farten.

– Jeg kjente jo kanskje at jeg var sliten, men tenkte det ville gå over om jeg bare fikk hvilt meg litt. Jeg kjøpte meg joggesko og trimsykkel og planla å begynne å trene, sier 48-åringen.

Men plutselig lå hun i senga og var helt ulik den Elin hun hadde vært.

TRENER HUKOMMELSEN: Hjernetreningen er data­basert og deltakerne må trene hver hverdag i fem uker.
TRENER HUKOMMELSEN: Hjernetreningen er data­basert og deltakerne må trene hver hverdag i fem uker. Vis mer

Null konsentrasjon
– Jeg kjente ikke igjen meg selv. Det var en fæl opplevelse. Men jeg hadde en flott fastlege som hjalp meg på en god måte. Etter hvert begynte jeg å trene fysikken, og den ble bedre, forteller Elin.

Hun lærte seg Qi-Gong og var fast bestemt på å bli bra igjen, fort. Slik gikk det ikke. Hjernen fungerte ikke. Hun klarte ikke å konsentrere seg, var svært glemsom og hadde store problemer med å snakke. Hun var også blitt overfølsom for lyd, lys og støy.

– Fastlegen sørget for at jeg fikk et opphold på Hysnes Helsefort (et arbeidsrettet rehabiliteringssenter for sykemeldte som ønsker seg tilbake i jobb), og der tok de tak i både det fysiske og psykiske. Jeg lærte å akseptere den nye situasjonen, og at ting tar tid. Man blir ikke frisk igjen på bare noen uker, når man har en sånn van­vittig smell. Kartleggingen på Hysnes gjorde meg også klar over hvor utrolig dårlig språket mitt hadde blitt. Jeg snakket som om jeg var full, forklarer Elin.

Ble med i studie
Hun fikk tilbud om å være med i et forskningsprosjekt ledet av Julie Aasvik, som er tilknyttet helsefortet. Elin var skeptisk, men ble med- og fikk et intensivt femukers treningsopplegg hun skulle utføre på sin egen datamaskin.

Hun satt hjemme i Selbu og trente rundt en time hver dag. Det var sirkler som beveget seg, bokstaver hun skulle forholde seg til, og hun fikk poeng etter prestasjoner. Klarte hun en oppgave, ble den fjernet, og det kom en ny, som var vanskeligere.

– Det var stadig progresjon, men jeg ble så sliten i hodet. En dag bare lå jeg igjen med sterk hodepine og var livredd for at jeg hadde ødelagt alt. Men så forklarte Julie meg at det var normalt. Hjernen reagerer som en muskel, og når man trener den hardt, kan den på en måte blir støl. Man får treningsverk i form av hodepine. Julie kalte det jeg drev med toppidrett for hjernen, forklarer Elin.

SETTER SEG MÅL: Elin har lært seg å lytte til kroppen og klarer nå mange utfordringer. I sommer gikk hun Norge på tvers, en sjudagers fjelltur fra Stjørdal til svenskegrensen.
SETTER SEG MÅL: Elin har lært seg å lytte til kroppen og klarer nå mange utfordringer. I sommer gikk hun Norge på tvers, en sjudagers fjelltur fra Stjørdal til svenskegrensen. Vis mer

Fikk ny jobb
En dag var noe forandret. Hun husket mer, klarte å uttrykke seg bedre og språket ble nesten som før. Hodepinen var borte. Elin følte at hun var i ferd med å komme på plass igjen, og hun begynte å tenke på komme seg i jobb igjen. Men butikk var ikke det rette nå.

– Legen min og Nav hjalp meg til å finne jobben i Selbu Sparebank. Her er det roligere enn i en butikk, noe som passer bra. Det går veldig fint. Jeg behersker alle oppgavene her. Det er egentlig ikke til å tro, sier Elin og smiler. – Jeg trives godt og jobber sammen med flotte folk.

Hun har ett råd å gi til damer som kan kjenne seg igjen i hennes historie:

– Jeg trodde jeg kunne klare alt selv. Etter hvert skjønte jeg at jeg måtte høre på fagfolkene. Det har ført meg dit jeg er i dag, konstaterer hun.

Det hører også med til historien at Elin nå legger vekt på å spise sunt – mye fisk, grønnsaker og ren, hjemmelaget mat. At hjernen får riktig føde, er viktig!


Tren opp ­konsentrasjonen! 
La varierte aktiviteter prege dagen. Øv på å være mentalt til stede her og nå, i det du gjør. Ikke forsvinn i egne tanker/grublerier. Vær sosial. Les. Lær deg nye ferdigheter. Vær fysisk aktiv. Løs kryssord og sudoku. Kilde: Julie Aasvik


Er du glemsom?
Mennesker i en stresset livssituasjon strever ofte med hukommelse og konsentrasjon. På Hysnes Helsefort forskes det på om hjernetrim kan hjelpe.

Bakgrunnen for prosjektet var noe tidligere forskning hadde vist – nemlig at personer som strever med kroniske smerter, utmattelse, lettere psykiske lidelser som angst og depresjon og/eller søvnforstyrrelser, også ofte strever med hukommelsen og konsentrasjonen.

– Folk blir bekymret når de opplever at de ikke fungerer som før, at man blir distré, glemmer, ikke klarer å følge med i samtaler, ikke finner ord for å uttrykke seg, sier Julie
Aasvik som er stipendiat ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU.

FORSKER: Julie Aasvik under­søker nå om et spesielt treningsprogram kan hjelpe langtids­sykemeldte med dårlig hukommelse og konsentrasjonsevne 
tilbake i jobb.
FORSKER: Julie Aasvik under­søker nå om et spesielt treningsprogram kan hjelpe langtids­sykemeldte med dårlig hukommelse og konsentrasjonsevne tilbake i jobb. Vis mer

Dette går naturlig nok ut over både arbeidslivet og det sosiale livet.

– Forskningsprosjektet ved Hysnes kom i gang fordi vi ønsket å finne ut mer om både type og grad av eventuell kognitiv svikt, og hva som kan gjøres for å bedre situasjonen, sier Aasvik.

– Vi bruker et spesielt treningsprogram som heter Cogmed som er utviklet i Sverige. Vi vil se om systematisk trening over en periode på fem uker kan bidra til økt kapasitet, forteller Aasvik.

Treningsprogrammet er nettbasert, og deltakerne må gjennomføre oppgaver som er designet for å trene opp konsentrasjon og hukommelse. Programmet er laget slik at man hele tiden pushes til å trene helt på grensen av hva man klarer. Det krever derfor at man yter maksimalt for å klare oppgavene.

– Tanken er at slik systematisk og intensiv trening stimulerer til økt kapasitet. Stemmer dette, kan det være aktuelt å tilby kognitiv trening som en del av det arbeidsrettede rehabiliteringsprogrammet ved Hysnes Helsefort, sier Aasvik.

Forskningsprosjektet er ennå ikke ferdigstilt. Man forventer at resultatene er klare i desember 2015.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer