Vepseallergi:

Uten isbiter og adrenalin hadde ikke Torunn overlevd

Da hun ble stukket i munnen av en veps, stod det plutselig om livet.

STUKKET AV VEPS: Torunn så ikke vepsen som ble med brødskiva inn i munnen, men kjente plutselig et stikk i munnhulen. FOTO: Svein Rosseland
STUKKET AV VEPS: Torunn så ikke vepsen som ble med brødskiva inn i munnen, men kjente plutselig et stikk i munnhulen. FOTO: Svein Rosseland Vis mer
Publisert

Ytterst på Tjøme, ved Verdens Ende, bor Torunn Beate Berge sammen med sin samboer. Hun har fire barn og flere bonusbarn. Hun er en aktiv dame som snakker på inn- og utpust. Ingen kan se at hun holdt på å miste livet da hun var 43 år.

– Jeg hadde vært ute og padlet den morgenen, og skulle skynde meg å ta igjen de andre med frokosten. Jeg gaflet i meg brød med skinke, og leste samtidig avisen. Det er det dummeste jeg noen gang har gjort, sier Torunn.

- Jeg kan ikke dø nå

Solen varmet allerede, det var sommerferie og alle så frem til en hyggelig familiedag. Året var 2008, Torunn var 43 år og det yngste barnet hennes var bare to år.

Torunn forteller at hun ikke så vepsen som var med skinkebiten inn i munnen. Hun kjente plutselig et stikk på innsiden av leppene, men beroliget sin daværende, nå avdøde, mann med at det ikke var farlig. Hun var blitt stukket i leppen før, da hadde hun bare hovnet opp. Torunn sier selv at hun ikke har anlegg for å bli bekymret.

Mannen hennes googlet likevel vepsestikk i munnen og skjønte at det var farlig. Han ringte 113 og hadde helsepersonell på øret hele tiden mens de ventet på ambulansen. Det tar litt tid å kjøre fra Tønsberg til Tjøme, og etter 15 minutter begynte Torunn å bli så dårlig at hun ble redd.

Hun kjente hun hovnet opp i munnen og svelget, og er i etterkant sikker på at hun hadde blitt kvalt hvis ektemannen ikke hadde foret henne med isbiter for å dempe hevelsen. Barna ble sendt til naboer for å høre om noen hadde allergitabletter (antihistamin). Ingen av dem hadde.

Torunn husker at hun tenkte:

– Jeg kan ikke dø nå, med seks barn rundt meg!

– Hadde det ikke vært for vepsestikket, hadde nok ikke drømmen min gått i oppfyllelse. FOTO: Svein Rosseland
– Hadde det ikke vært for vepsestikket, hadde nok ikke drømmen min gått i oppfyllelse. FOTO: Svein Rosseland Vis mer

Blir ofte verre med årene

Så fort ambulansen kom, fikk Torunn en adrenalinsprøyte. På sykehuset måtte hun få en til. Hun ante det ikke, men var hyperallergisk mot veps.

– Som barn og ungdom hadde jeg ingen allergier, og jeg hadde ingen uvanlig reaksjon på de vepsestikkene jeg fikk, sier Torunn.

– Men da jeg satte meg på en veps på toget som 30-åring, fikk jeg en reaksjon. Jeg var på vei til jobben, og følte meg uvel og uggen lenge etter stikket.

Da Torunn noen år senere fikk vepsestikk i leppen, hovnet hun opp, men fikk ingen kroppslig reaksjon.

Mari Steinert, seksjonsleder ved seksjon for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet, sier vi ikke har tall på hvor mange som er allergiske mot veps.

– Vi reagerer gjerne noe ulikt på stikk, men de aller fleste tåler å bli stukket av veps, sier Mari Steinert og forklarer at stikkstedet ofte blir rødt, vondt og får en hevelse.

De som er allergiske vil kunne få utslett, hevelser og nedsatt allmenntilstand. Men de som er ekstra allergiske vil veldig raskt utvikle symptomer på allergisk sjokk, det spiller ikke nødvendigvis noen rolle hvor på kroppen de har blitt stukket. Allergi mot vepsestikk er ofte noe som blir verre med alderen. De som har opplevd å få en allergisk reaksjon bør til enhver tid ha en adrenalinsprøyte tilgjengelig. Det er viktig å snakke med fastlegen hvis man mistenker allergi, for eventuelt å bli henvist videre.

Utløste hjerteflimmer

Da Torunn var gravid som 40-åring, hadde jordmoren et par ganger reagert på hjerterytmen til firebarnsmoren. Og da Torunn havnet på sykehus etter vepsestikket, ville ikke hjerterytmen stabilisere seg, til tross for adrenalininjeksjonene. Hun ble liggende til observasjon over natten. Senere ble det konstatert arterieflimmer.

Torunn sier hun tror sykdommen hadde ligget latent, og ble utløst av vepsestikket. Hun ble sykmeldt og satt på venteliste til operasjon, en såkalt ablasjon.

– Den gangen var det halvannet års ventetid. Jeg fungerte overhodet ikke, satt eller lå for det meste, måtte hvile nesten hele tiden, forteller Torunn.

– For å se litt positivt på det, fikk barna endelig en hjemmeværende mamma med tid til høytlesning og bollebaking. Men det var ugreit å gå fra 150 prosent energi til 20 prosent i løpet av noen få timer.

Da Torunn endelig ble innkalt til ablasjon, hadde tilstanden blitt kronisk og var noe hun måtte lære seg å leve med. Torunn gikk rett i kjelleren, men ble ikke der lenge. Hun fikk tilpasset medisindosen, og bygde seg sakte, men sikkert opp igjen. Etter nesten tre år var hun tilbake i jobb.

Ring 113 ved stikk i munnen!

– Vepsestikk er stort sett ufarlige, og plagene med stikket vil forsvinne av seg selv i løpet av få dager, sier Mari Steinert.

– Man bør kontakte lege hvis en blir stukket i nærhet av munn/svelg/hals, uavhengig av om en er allergisk eller ikke. Da kan slimhinnene hovne opp og gi pustebesvær. Det kan også være alvorlig hvis en har fått ekstra mange stikk. Det avgis kun små mengder gift i et stikk, men hvis en får over 50 stikk kan det være livstruende.

Mari Steinert påpeker at en veps som regel ikke vil være interessert i å stikke oss mennesker. Det er kun hvis den blir truet, eller når vepsen vil beskytte seg hvis vi kommer for nær bolet, den vil stikke. Derfor er det størst fare for å bli stukket når vi spiser mat samtidig som vepsen er ute etter et måltid.

– Hvis vepsen blir med inn i munnen/svelget når en drikker eller spiser, bør lege kontaktes, sier Mari Steinert.

Mari Steinert, seksjonsleder ved seksjon for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet. Foto: Privat
Mari Steinert, seksjonsleder ved seksjon for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet. Foto: Privat Vis mer

Takket være vepsen ble drømmen til virkelighet

Fra 2011 var energien bedre, og selv om Torunn fremdeles måtte hvile en del, realiserte hun drømmen om å starte en liten klesbutikk på Tjøme i 2012. Det var ektemannen som oppfordret Torunn til å gjøre ting hun hadde lyst til og som ga henne energi.

– Dessverre fikk mannen min kreft, og døde et år etter oppstarten. Det var en stor sorg, og jeg var glad jeg ikke trengte å gå tilbake til psykologpraksisen på sykehuset, men kunne være i butikken, sier Torunn.

– Det gir mye energi å være i vakre omgivelser og blant ting man liker.

Torunn forteller at hun var heldig og traff han som nå er hennes samboer. Han er kunstner, og fra 2015 har de utviklet sitt greske konsept sammen med motebutikken Ioánna og den greske livsstilbutikken Mr. Pantelis.

– Hadde det ikke vært for vepsestikket, hadde nok ikke drømmen min gått i oppfyllelse, sier Torunn.

– Jeg drømte om et konsept med psykologkontor innerst, en motebutikk i midten og en kaffebar ytterst. Det har jeg nå nesten fått. Dette har blitt en livsstil, energien min er tilbake og samboeren og jeg utfyller hverandre, også på jobb.

NY JOBB: - Jeg var glad jeg ikke trengte å gå tilbake til psykologpraksisen på sykehuset, men kunne være i butikken jeg startet. FOTO: Svein Rosseland
NY JOBB: - Jeg var glad jeg ikke trengte å gå tilbake til psykologpraksisen på sykehuset, men kunne være i butikken jeg startet. FOTO: Svein Rosseland Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer