Rusmisbruk

– Uten rusen ble livet mitt deprimerende og tomt

Kamilla (20) startet med fest og moro i ung alder, og begynte å eksperimentere med narkotika. Misbruket ødela livet hennes.

RUSMISBRUK: Kamilla startet med fest og moro i ung alder, og begynte å eksperimentere med narkotika.  Foto: Privat
RUSMISBRUK: Kamilla startet med fest og moro i ung alder, og begynte å eksperimentere med narkotika. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kamilla Andersen (20) ble introdusert for alkohol, snus og røyk allerede i 12-13-årsalderen. Misbruket eskalerte da hun var 15.

– Jeg mistet alt av sperrer da jeg drakk. Jeg sa aldri nei. Det startet med fest og moro – jeg var bekymringsløs og forsto ikke alvoret selv.

Kamillas rusmisbruk startet med alkohol i helgene. Hun drakk mye, og ble alltid full. Etter hvert begynte hun å drikke i ukedagene også, og havnet mer og mer «på kjøret».

– Da jeg begynte å spise piller utviklet det hele seg. Jeg ble en helt annen person og gjorde masse dumt. Det ble så ille at jeg måtte ha rus for å klare å le eller smile. Uten rusen ble livet mitt deprimerende og helt tomt.

LES OGSÅ: Hege (39) tok amfetamin flere ganger om dagen

Misbruket eskalerte

Rusen tok kontroll over livet til Kamilla – hun så ikke lenger noen utvei. Narkotikamisbruket startet med hasj, før hun brukte rivotril. Etter hvert ble hun avhengig av amfetamin, som hun brukte daglig, og deretter opiater. 

– Jeg var avhengig av GHB og opiater for et halvt år siden, og det eskalerte veldig. Jeg ble lagt inn på sykehuset på avgiftning. GHB er et av de verste rusmidlene å skulle kutte ut – du går så langt ned i kjelleren at det ikke kan forklares.

Rusmisbruket til Kamilla påvirket familie og venner i stor grad. Familien ble svært bekymret, og vennene som ikke ruset seg forsvant. 

– Du gjør mye dumt i ruset tilstand, og sitter igjen med dårlig samvittighet i etterkant. Dette blir vanskelig å håndtere når du ikke er ruset, så da velger man gjerne å ruse seg enda mer slik at disse tankene forsvinner for en stund.

DÅRLIG SAMVITTIGHET: – Du gjør mye dumt i ruset tilstand, og sitter igjen med dårlig samvittighet i etterkant.  Foto: Privat
DÅRLIG SAMVITTIGHET: – Du gjør mye dumt i ruset tilstand, og sitter igjen med dårlig samvittighet i etterkant. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Julie Winge: - Jeg er alkoholiker 

Kort vei fra uskyldig festing til rusmisbruk

Kamilla vet godt at de vanskelige tankene ikke blir borte om man ikke tar tak i det. Men hadde det vært så enkelt, hadde man ikke levd i rusmiljøet heller.

– Veien fra å ha det gøy med festing og spenning, til å slite med å finne måter å skaffe seg rusmidler på, er kort. Du mister deg selv, og sitter igjen uten venner, og med en familie som er i sorg.

I stedet for å være med gode venner, var Kamilla mer interessert i å være der rusen var. Hun mistet kontakten med dem.

– Ved å ruse meg fant jeg en måte å håndtere vanskelige følelser på. Rusen førte til at jeg kunne flykte fra virkeligheten – det ga meg mestringsfølelse hverdagen.

LES OGSÅ: Drikker kjæresten eller en god venn for mye?

Venter på å få behandling

20-åringen mener at det ikke er mulig å komme seg vekk fra rusmiljøet om man ikke har en indre motivasjon for å kvitte seg med rusen, og alt som knytter deg til den.

– Familien min har gjort så mye for å redde meg vekk fra dette. De har alltid vært der for meg, men jeg fikk aldri lov til å være påvirket av stoffer når jeg skulle besøke familiemedlemmer. Og jeg har alltid ønsket å verne om lillebrødrene mine.

Kamilla forstod etter hvert at hun måtte komme seg ut av rusmiljøet. Nå venter hun på å komme inn på langtidsbehandling – noe hun vil starte med så raskt som mulig. 

– For to år siden hadde jeg aldri trodd at jeg skulle komme meg ut av dette forferdelige miljøet. Man blir rett og slett ødelagt. 

LES OGSÅ: «Hvis du lurer på om du kanskje er alkoholiker, lurer du egentlig på det da?»​​

Moren startet å blogge om datteren

De fleste trenger en «oppvekker» for å få den motivasjonen som skal til for å bli nykter. Kamilla fikk denne motivasjonen da moren hennes begynte å blogge om å være pårørende, noe hun selv syntes var tøft å lese.

– Husk alltid å trygge barna. Gi dem kjærlighet, og vis at du bryr deg. Men husk at du ikke skal være med på å opprettholde rusmisbruket, sier Hege, Kamillas mamma.

Hege mener at det er viktig å sette tydelige grenser, og å huske at man som foreldre er forbilder for barna. 

– Det er viktig med åpenhet og god kommunikasjon. Dette fører til at barna våger å være åpne og ærlige om sitt rusmisbruk.

MOR OG DATTER: Kamilla fikk motivasjonen til å bli nykter da moren hennes begynte å blogge om å være pårørende, noe hun selv syntes var tøft å lese. Foto: Privat
MOR OG DATTER: Kamilla fikk motivasjonen til å bli nykter da moren hennes begynte å blogge om å være pårørende, noe hun selv syntes var tøft å lese. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Ann-Maris sønn ble narkoman som 12-åring

Gleder seg til tiden fremover

Det er ett år siden Kamilla søkte seg inn til behandling. Hun har siden den gang aldri vært i tvil – hun ønsker dette av hele sitt hjerte, selv om det kommer til å ta tid.

Hun blogger om veien videre, og håper på å kunne hjelpe andre i samme situasjon.

– Jeg er stolt av meg selv, og motivasjonen min er større enn noen gang. Jeg vet hvordan dette vil ende om jeg ikke tar tak i problemet – jeg er en mye bedre person, og passer ikke inn i dette. Jeg er veldig spent på hva som skjer fremover.

Kommunikasjon er viktig

Kommunikasjon er et viktig nøkkelord for alle foreldre, og kanskje spesielt dersom ungdommen har et rusproblem. Man kan ha forskjellige standpunkter, men samtidig kommunisere.

– Det er viktig å tenke på at rus er en relativt normal del av ungdomskulturen. Mange foreldre blir veldig stressa og forbinder det med jordens undergang, men det er viktig ikke å miste hodet, sier Jørgen Bramness.

Han er spesialist i psykiatri og seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykiske lidelse (N-ROP).

– Det kan være viktig å se på sitt eget rusmiddelbruk, da barna kan bruke det for å argumentere. Vær fornuftig når du snakker om rusbruk – forklar at bruk av illegale rusmidler er å bryte loven, og at det kan få konsekvenser.

LES OGSÅ: Når datteren din er sprøytenarkoman

Vær klar over risikoen

Det er alltid fare forbundet med rusmiddelbruk. Man bør vite hva man bruker, ikke blande ulike rusmidler, og heller ikke være alene eller sammen med mennesker man ikke kjenner.

– Selv om det «har gått bra med mange», går det ikke bra med alle – dette er noe mange ungdommer misforstår. Hvert år er det noen som dør av rusmiddelbruk – også av alkohol. Man kan ikke alltid vite hva det er, og hvordan man vil reagere, sier Bramness.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer