Rolf

Utsett deg for mindre kjemi

Mange mennesker utvikler sykdomsplager vi ikke kan se på vanlige blodprøver. Huset du bor i og miljøet du lever i kan gjøre deg syk, selv om du forsøker å spise og leve sunt.

Publisert
Sist oppdatert
DET ER ET MODERNE PARADOKS at mange voksne mennesker utvikler allergilignende symptomer og sykdomsplager som ikke kan forklares eller påvises som vanlige allergier. Plagene kan hos noen utvikle seg til betydelige slimhinneplager overalt i kroppen, hodepine, tett nese og bihuleplager, følelse av pustebesvær som om man ikke får nok luft, tretthet, søvnforstyrrelser og kroniske betennelsestilstander.Denne sykdomstilstanden kan skyldes kjemisk miljøintoleranse. Denne spesielle intoleransen kan utvikle seg i kroppen din når du over mange år utsettes for påvirkning fra kjemikalier og toksiner fra alt som er i miljøet rundt deg og på forkjellige måter kommer inn i kroppen din.Noen av de mest vanlige kildene til slik kjemisk eksponering kommer fra følgende produkter:* Matvarer som er sprøytet med ulike kjemikalier under vekstperioden og under lange transportreiser.* Byggematerialer som gulvbelegg, panel, parkett og laminat, maling og limprodukter.* Nye møbler og ulike interiørartikler som er «behandlet».* Personlige hygieneartikler og parfymer.* Rengjøringsmidler.Det er den totale mengden av kjemisk eksponering du utsettes for som avgjør om du før eller senere kan bli syk av dette.Nyere og avanserte blod- og urinprøver har i forskningssammenheng avdekket at vi eksponeres for minst 100 – 200 ulike kjemiske stoffer som kommer inn i kroppen vår. Mange av disse stoffene vet vi ennå ikke sikkert hvordan de påvirker kroppen og helsen vår, mens andre stoffer vet vi har en helseskadelig effekt.Jeg møter mange pasienter som har store helseplager på grunn av kjemisk intoleranse. De blir syke av å være innendørs, i huset sitt eller på jobben, i skolen eller andre institusjoner. Da er det viktig å finne fram til gode tiltak som mest mulig fjerner denne kjemiske eksponeringen i din hverdag.Dr. LunengForebyggende tiltak mot kjemikaler* Spis mer norskprodusert mat og velg økologiske viner og matvarer.* Bruk kjemikaliefrie kremer, solkremer og andre hygieneartikler.* Unngå å kjøpe interiørartikler og møbler som er kjemikaliebehandlet og dermed avgasser skadelige stoffer som påvirker bl.a. slimhinner og luftveier* Når du fornyer hjem, bør du velge kjemikaliefrie byggematerialer.* Bruk kjemikaliefrie rengjøringsmidler i hjemmet og luft godt ut etterpå.* Bruk klær laget av naturlige stoffer som bomull, ull og lin som er minst mulig ”behandlet”.* Sjekk oppvarmingskildene i huset ditt og unngå oppvarming med parafin og olje. * Kontroller avtrekk og pipeløp som kan ha stor betydning for inneklimaet særlig om vinteren

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer