FLÅTTBITT - UTSLETT:  Bulls eye, her bak på ankelen, er et av de klassiske utslett-symptomene på at du kan ha fått en borrelia-infeksjon.  Foto: Scanpix Nordfoto
FLÅTTBITT - UTSLETT: Bulls eye, her bak på ankelen, er et av de klassiske utslett-symptomene på at du kan ha fått en borrelia-infeksjon. Foto: Scanpix Nordfoto Vis mer

Flått

Utslett kan være tegn på flåttbitt

Dette bør du vite.

Publisert

ALLERS.NO: Humler og bier gir deilige assosiasjoner til sommer, sol og sverming. Flåtten derimot, er en forhatt stakkar.

– Sannsynligvis har den en funksjon, men vi vet ikke hvilken. Flåtten suger blod som den trenger for å utvikle seg i fire stadier: egg, larve, nymfe og voksen flått.

- Flåtten kan leve i opptil åtte år, sier Randi Eikeland, forsker ved Nasjonal Kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer (Flåttsenteret) ved Sørlandet Sykehus.

Også nymfen, som er på størrelse med et knappenålshode, kan gjøre skade og overføre smittestoffer. Nymfen og flåtten foretrekker å hekte seg på dyr, men velger mennesker hvis den ikke finner et egnet dyr.

– Flåtten er bærer av flere smittestoffer, det vanligste er bakterien Borrelia som forårsaker borreliose, som i verste fall kan gi alvorlig nervesykdom.

FLÅTTFORSKER: Randi Eikeland ved Sykehuset Sørlandet har tatt doktorgrad på dette temaet. Foto: Privat
FLÅTTFORSKER: Randi Eikeland ved Sykehuset Sørlandet har tatt doktorgrad på dette temaet. Foto: Privat Vis mer

- Insektet kan også overføre virussykdommen skogflåtthjernehinnebetennelse, TBE, som man kan vaksineres mot. Selv om du er vaksinert, må du likevel sjekke deg for flåttbitt, da vaksinen ikke beskytter mot Borrelia. Flåttbitt kan også føre til anaplasmose, som gir influensalignende symptomer, sier Eikeland.

Er du bitt?

Flåttens størrelse varierer fra én til ti millimeter. Den suger seg fet til rosinstørrelse, før den slipper taket for å legge egg.

Du kan ikke alltid se at flåtten sitter på deg eller at du er bitt.

Dermed kan du utvikle sykdom uten å vite at du har et flåttbitt.

– Når du sjekker deg for flått, vil du kjenne en liten klump i huden, og mange vil klø. Kvinner er nok mer oppmerksomme, klør lettere og oppdager flåtten oftere enn menn, sier Eikeland.

Fjerner du flåtten innen 24 timer, vil det som oftest ikke bli overført noen smitte. Er smitten overført til huden, kan det ta uker før smittestoffene overføres videre til blodet og gir mer alvorlig sykdom.

Utslett - alle typer

Sykdom kan oppdages ved at du får utslett fra én dag til tre uker etter bittet. Merk deg at du kan få forskjellige typer utslett.

– Tidligere var det fokus på om du fikk en ring rundt bittet. Lys i midten og mørkere rundt – og ringen vokser fra dag til dag. Men utslettet kan ha atypiske former, som et ujevnt begrenset utslett, og kan være jevnt rødt. Du skal uansett oppsøke lege med en gang og få en antibiotikakur.

- Tidlig behandling er viktig, ikke vent på blodprøvesvar. Hvis utslettet ikke behandles, kan bakterien spre seg, og du kan få en mer alvorlig sykdom. Utslettet kan bli på størrelse med en fotball eller større, sier Eikeland.

Andre symptomer kan være at du føler deg influensasyk, med feber og vondt i kroppen.

Uten antibiotikabehandling kan smittestoffene spre seg i blodet eller langs nervetråder og utvikle alvorlig nervebetennelse. Legestanden er stadig mer oppdatert på farene ved flåttbitt og viktigheten av behandling med antibiotika. Utslett etter flåttbitt kan forveksles med ringorm, som er en soppinfeksjon i huden.

UT PÅ TUR: Vi nordmenn er glade i å gå på tur i skog og mark. Og er det endelig fint vær vil vi jo gjerne gå lettkledde. Men for å beskytte deg mot flåtten, bør du dekke deg mer til enn dette. Dessverre. Foto: NTB Scanpix
UT PÅ TUR: Vi nordmenn er glade i å gå på tur i skog og mark. Og er det endelig fint vær vil vi jo gjerne gå lettkledde. Men for å beskytte deg mot flåtten, bør du dekke deg mer til enn dette. Dessverre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik fjerner du flått

Sjekk deg hver dag

Noen opplever at de får utslett ganske raskt, men at det forsvinner igjen. Du kan likevel ha borreliose i kroppen. Det kan merkes ved sterke smerter og hevelse i leddene og strålende smerter fra armer, bein og brystkasse. Andre igjen får ikke utslett først, men får symptomer på nervebetennelse først seks til åtte uker etter bittet.

EKKEL: Flåtten er en ekkel liten sak som kan forårsake alvorlig sykdom. Foto: NTB Scanpix
EKKEL: Flåtten er en ekkel liten sak som kan forårsake alvorlig sykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Hvis du er oppmerksom på utslett og symptomer og får behandling, er ikke flåttbitt veldig farlig. I Norge er det ikke påvist dødsfall etter flåttbitt, men det er rapportert om et tilfelle med dødelig hjertebetennelse av borreliose fra Europa, sier Eikeland.

TBE, skogflåtthjernehinnebetennelse, har en dødelighet på under en prosent i Europa, mens i Russland og Asia gir den en dødelighet på opptil 40 prosent, så her er det viktig å vaksinere seg.

– Flått kan flytte seg fra dyr til mennesker, så sjekk både kjæledyret og deg selv grundig hver dag, råder Eikeland.

I gjennomsnitt vil ett av hundre bitt forårsake sykdommen borreliose. Som regel vil kroppen ordne opp med bakterien selv, det kan vises ved en blodprøve, selv om alle symptomer er fraværende.

90 prosent av dem som blir bitt og blir syke, får bare utslett, som går over ved antibiotikabehandling. 10 prosent får mer alvorlig sykdom.

Kilde: Randi Eikeland, forsker ved Nasjonal Kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, Sørlandet Sykehus

Her er flåtten

Flåtten finnes langs hele norskekysten. Den har mindre smittestoffer og er mindre aktiv jo lenger nord den befinner seg – med unntak av Brønnøysund, som har et varmere klima som flåtten trives i. Her har den betydelig større andel av smittestoffer, som borreliabakterien og TBE-viruset.

Flått trives også på indre deler av Østlandet. På fjellet er det for kaldt og forblåst for skadedyret. Flåtten trives best i områder med blandingsskog, krattskog og høyt gress.

Slik passer du på:

  • Putt buksene ned i sokkene når du ferdes i høyt gress og buskas. Flåtten kan overleve i tøy, så heng det ut til lufting til dagen etter eller vask det på 60 grader.
  • Bruk spray mot mygg og flått (fås på apotek).
  • Sjekk deg hver dag. Flåtten fester seg helst ved knehasene, lysken, armhulen, i håret og på halsen/nakken.
  • Barn: Sjekk spesielt håret grundig. Får barnet ansiktslammelse, anser man det for Borrelia inntil annet er bevist. Oppsøk lege raskt!
  • Fjern flåtten med fingrene eller en flåttpinsett. Du trenger ikke skru den ut. Ikke smør på noe som helst. Sitter noe av beina igjen, er ikke det farlig. Rens med antiseptisk middel.

Les mer på flåttsenteret.no

Kilde: Randi Eikeland, forsker ved Nasjonal Kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, Sørlandet Sykehus

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer