Vafler med søtt
(10–12 plater)
Server gjerne vafler med is og hjemmelaget karamellsaus og bringebær i sukkerlake.
3 egg
2 ss sukker
4 dl hvetemel
½ ts bakepulver
½ ts salt
½ ts kardemomme
5 dl helmelk
3–4 ss smør
Karamellsaus:
1 dl kremfløte
1 dl mørk sirup
1 ss smør
2 dl grovhakkede
valnøtter
Bringebær i lake:
1 dl vann
1 dl sukker
400 g dypfryste bær
Pisk egg og sukker sammen. Tilsett hvetemel, bakepulver, salt og kardemomme. Spe med melk. La gjerne røren svelle en ½ times tid.
Tilsett smeltet, avkjølt smør
Stek vaflene gylne i varmt vaffeljern. Server dem nystekte.
Varm fløte og sirup i en kjele under omrøring. La sausen koke i ca. 7 minutter. Ta kjelen av varmen og tilsett smør og bland i nøtter.
Kok vann og sukker i ca. 2 minutter. Legg i bringebær. Kok opp. Ta kjelen av varmen og la det avkjøles.

Sprø vafler med 3 ulike tilbehør, men uten egg!
(12–14 stk.)
Sprø, nystekte vafler med ostekrem, sjokoladesaus og bær er bare til å nyte! Ved å tilsette vann med kullsyre blir vafler, pletter og pannekaker litt ekstra porøse og sprø.
50 g smør
4 dl kremfløte
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 klype salt
2 ½ dl vann med kullsyre
(Farris, Bris)
Ostekrem:
1 ½ dl kremfløte
200 g kremost for baking, myk kremost naturell
1 ts vaniljesukker
Bringebærsaus:
5 dl bringebær
1 dl melis
Sjokoladesaus:
1 ½ dl kremfløte
¾ dl kakao
¾ dl sukker
2 ts smør
Lag ostekremen. Pisk fløten lett. Rør den i osten litt av gangen, og rør kremen glatt. Smak til med vaniljesukker.
Mos bringebær gjennom en sil og press saften igjennom med baksiden av en skje. Smak pureen til med melis.
Lag sjokoladesaus. Bland fløte, kakao og sukker i en kjele. Kok opp under omrøring. Ta kjelen av varmen og tilsett smøret. Rør om til det smelter. La sausen avkjøles.
Smelt smør til vaflene og la det avkjøles.
Pisk fløte i en bolle. Sikt i mel, bakepulver og salt. Tilsett vann og rør røren glatt. Vend til slutt i avkjølt smør.
Varm et vaffeljern og stek vaflene gyllenbrune. Server dem nystekte sammen med tilbehøret.

Rislapper
(10–15 stk.)
Rester av risengrynsgrøt er supert å bruke til lapper.
4 dl risengrynsgrøt
2 egg
1 ½–2 dl hvetemel
½ ts vaniljesukker
½ ts kardemomme
Bland eggene i grøten. Tilsett hvetemel og vaniljesukker og rør godt om. Rør i kardemomme.
La røren svelle en halv time.
Stek lapper på middels sterk varme i panne. En spiseskje røre er passe pr. lapp.
Server lappene nystekte med syltetøy og gjerne noen friske bær.
4 gode steketips
1. Smør jernet før første gangs bruk og bruk smør i røren.
2. Kast første vaffel når jernet er nytt.
3. Vaffeljern med høy wattstyrke gir det beste resultatet.
4. Bruk plast eller treredskap, aldri gaffel/kniv for å ta vaffelen ut av
jernet.
Tipsene er levert av Wilfa