Oppholdstillatelse i Spania

- Valget mitt om å bli fastboende handler om livskvalitet

En bilulykke i 1991 forandret livet til Gunnar Solheimsnes (70). Med smerter i rygg og nakke var det liten tvil om at et vått og kjølig vestlandsklima måtte byttes ut med sol og varme i Spania.

UTSIKT: Gunnar blir aldri lei av utsikten fra terrassen i leiligheten sin i Santa Pola, som han kjøpte i 1997. Foto: Per Randers Haukaas
UTSIKT: Gunnar blir aldri lei av utsikten fra terrassen i leiligheten sin i Santa Pola, som han kjøpte i 1997. Foto: Per Randers Haukaas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Etter mange år med egen leilighet i den koselige byen, Santa Pola, en kjapp biltur sør for Alicante, søkte han og fikk innvilget «Residencia» i Spania i mars 2020. En fast oppholdstillatelse gjorde livet lettere for en mann som ville tilbringe mest mulig tid i et varmere klima.

– Dette var jo under koronapandemien, og det var i tillegg vanskeligere å komme seg til Bergen. Men jeg hadde jo tenkt på at det er mindre stress når du ikke trenger å bekymre deg over at det er begrenset tid du kan oppholde deg i utlandet i løpet av ett år. Du ønsker for eksempel ikke å få problemer med norske myndigheter når det gjelder dine helserettigheter, sier Solheimsnes, og legger til:

– De tre første årene etter innvilget oppholdstillatelse skal jeg fortsette å betale skatt til Norge. Det er en avtale vi har med spanske myndigheter. Men fra neste år skatter jeg til Spania, forklarer han.

– Hvilke konsekvenser har det om du trenger legehjelp i Spania?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.