Ned i vekt

Valgte bort slankeoperasjon - gikk ned 60 kilo

Audhild hadde prøvd utallige slankekurer uten hell. Så prøvde hun den enkleste metoden av dem alle.

UT PÅ TUR: Å gå en times tur hver dag, var sentralt i Audhilds metode. Nå er turene blitt lengre. FOTO: Privat
UT PÅ TUR: Å gå en times tur hver dag, var sentralt i Audhilds metode. Nå er turene blitt lengre. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Som 23-åring fødte Audhild datteren Cecilie på fødestua i Førde. To dager senere fikk Cecilies far på 25 år diagnosen Multippel Sklerose (MS). Han var mye dårlig, og døde da Cecilie var 11 år. Tre år tidligere fikk Audhild samme diagnose.

– For meg startet det med både dobbel- og trippelsyn på venstre øye. Med begge øynene åpne kunne jeg se mange kaffekopper, der det bare sto én, forteller Audhild.

Så kom attakkvise lammelser, hun har fremdeles problemer med beina. Audhild fikk bivirkninger av de første fire medisinene hun prøvde, fra 2016 har hun brukt medisin som fungerer bra. Men det er kun bremsemedisin.

- Valgte fort å tenke positivt

– Før jeg fikk diagnosen MS, ble jeg utredet for kreft. Det hadde vært verre om jeg hadde hatt det, mener Audhild og forteller at hun syntes det var mye vanskeligere å takle at søsteren fikk MS for sju år siden, enn å ha sykdommen selv.

– MS oppfører seg helt forskjellig fra person til person. I begynnelsen kunne jeg bli litt redd, i og med at Cecilies far bare ble 36 år, men jeg valgte fort å tenke positivt og fokusere på alt jeg faktisk kan, ikke det jeg ikke klarer. Det fungerer fint, sier hun.

Latteren sitter løst når KK snakker med Audhild i telefonen. Hun bor fortsatt i Førde, men dialekten røper at hun opprinnelig kommer fra Telemark.

– Jeg var mektig lei av å være så stor, alt var slitsomt. Jeg var mye trøtt og blodtrykket var for høyt. FOTO: Privat
– Jeg var mektig lei av å være så stor, alt var slitsomt. Jeg var mye trøtt og blodtrykket var for høyt. FOTO: Privat Vis mer

Jojo-slanker med kroppen i krigsmodus

– Jeg har vært tykk siden jeg var liten, forteller Audhild.

– Det var som om legen nesten ikke trodde på mamma da hun fortalte om sunt kosthold og brus kun på lørdager. Den samme følelsen hadde jeg selv i mange år.

Da Audhild gikk ut av niende klasse veide hun 105 kilo og følte at hun hadde Michelin-kropp. Hun drømte om å se ut som de andre, og har prøvd utallige kurer og dietter opp gjennom årene. Og ja, hun klarte å gå ned cirka ti kilo hver gang. For deretter å legge på seg 15 kilo igjen. Audhild ble en jojoslanker med en kropp i krigsmodus. Hun tok utdannelse som agronom, ble senere hjelpepleier og jobbet på sykehjemmet i mange år.

– I år 2000 var jeg mektig lei av å være så stor, alt var slitsomt. Jeg var mye trøtt og blodtrykket var for høyt. Fastlegen søkte meg inn til slankeoperasjon. Jeg fikk brev om at det var tre måneders ventetid på konsultasjon, siden hørte jeg ikke noe mer, sier Audhild.

Den nye fastlegen tok grep

Da Audhild tilfeldigvis fikk ny fastlege, begynte ting å skje. Han ringte til sykehuset og etterlyste tilbakemelding på søknaden om slankeoperasjon. Det viste seg at Audhilds sak lå nederst i bunken.

Fastlegen så på Audhild og sa klart og tydelig:

– Du vil aldri gå ned i vekt før du har det bra med deg selv.

Der og da skjønte ikke Audhild helt hva han mente, men hun skulle snart forstå at hun hadde fått en fantastisk støttespiller i fastlegen. Vekten viste 149,5 kilo, og Audhild ble enig med legen om at hun skulle komme én gang i måneden, for veiing, men like mye for en prat.

Hun skulle også gå en times tur hver dag. De satte seg små mål underveis, både når det gjaldt kosthold og trening. Det var viktig at også hodet fulgte med, og legen jublet for hvert gram Audhild gikk ned.

– Vi snakket om alt fra skittentøy til samliv en time hver måned. Dette fikk hodet og den mentale biten til å henge med på en måte det aldri hadde gjort, sier Audhild.

– Her var det verken snakk om dietter eller slankebøker, men om sunn fornuft og en plan som var overkommelig å følge. Jeg ble skikkelig motivert og gledet meg til min månedlige time hos fastlegen.

TUR: Audhild elsker å gå i fjellet, hun velger å gå uten staver for å trene balansen. FOTO: Privat
TUR: Audhild elsker å gå i fjellet, hun velger å gå uten staver for å trene balansen. FOTO: Privat Vis mer

Valgte bort slankeoperasjon

Det gikk tregt i starten, men plutselig erfarte Audhild at selv små endringer i livsstilen førte til at vekten stadig gikk nedover. Etter sju måneder hadde hun mistet 35 kilo. Da kom innkallingen til konsultasjon i forbindelse med en eventuell slankeoperasjon. Audhild satt på venterommet og gruet seg. Hun klarte seg fint med ett sete i sofaen, men så andre som trengte tre.

Da hun kom inn til legen, ble han imponert over det Audhild hadde klart. Han forklarte om mulige bivirkninger og sa at en slankeoperasjon ikke er en lettvinn quick-fix.

– Når du har klart å gå ned så mye, greier du resten også. Men du må bruke tiden og ikke stresse, sa legen.

– Jeg var fremdeles stor, men følte jeg svevde ut av sykehuset. Én lege til som trodde på meg var bra. Fastlegen fulgte meg fortsatt opp, og motiverte meg spesielt i perioder da vekta sto stille, sier Audhild.

Trener fem dager i uka

Hun fortsatte å gjøre det samme, men begynte også å trene på treningssenter, i begynnelsen litt av og på, nå trener Audhild helst fem dager i uka.

Personlig trener Synne Ripe presiserer at er viktig å ha en tett og god dialog hele veien.

– Vi må forsikre oss om at treningen vi utfører ikke forverrer sykdommen, sier hun.

– Når det gjelder vektnedgang, er det viktig med en solid porsjon tålmodighet og fokus på at endringene vi gjør skal være mulig å fortsette med som en livsstil, ikke et midlertidig skippertak.

Synne Ripe sier at begge deler har fungert kjempebra med Audhild. I tillegg har hun hele veien utvist en enorm lidenskap for treningen, noe som har gjort det enklere å flytte fokus fra vektnedgang til kule treningsøkter sammen.

Audhild trener nå gjerne fem dager i uka. FOTO: Privat
Audhild trener nå gjerne fem dager i uka. FOTO: Privat Vis mer

Råd kostholdsveileder

Hanne Lien på Spenst er kostholdsveileder. Hun forteller at da hun startet å jobbe med Audhild, tenkte de først på å skape et kosthold som ville øke energien hennes. Vektnedgang var ikke hovedfokus. Hanne Lien mener at kosthold er essensielt innen alle sykdommer, diagnoser og ellers i livet.

– Mat og drikke er vår bensin, vårt drivstoff, som selvfølgelig påvirker oss, sier kostholdsveilederen.

– Endringen i kostholdet ga Audhild energi både i hverdagen og på trening. Hun ble sterkere, fikk jevnere blodsukker, mer energi, og hun gikk ned i vekt.

Hanne Lien sier det er en sann glede å jobbe med Audhild. Hun håper at flere kan få oppleve samme tilfredshet som Audhild nå gjør, med den endringen hun har gjort.

Ville spise det samme som andre

Audhild traff en ny kjæreste og ble samboer i 2010. To år senere kom Sunniva og to år etter henne kom Julie til verden med keisersnitt. Audhild gikk mange turer, men det ble et langt opphold i treningen.

Da Audhild kom igjen på Spenst igjen, tok hun også kontakt med kostholdsekspert. Hun trengte gode råd for å legge om matvaner, men ikke på en slik måte at hun måtte ha egen mat. Det har hele tiden vært viktig for Audhild å kunne spise sammen med familien og andre.

Rådene hun fikk, og fulgte, ga resultater:

  • Mer grønt
  • Kutte ned til bare en halv skive med brunost per dag
  • Frokost: To skiver med magert pålegg + grønt
  • Lunsj: To skiver med magert pålegg + grønt
  • Middag: Mindre porsjon, mye grønt
  • Kveldsmat: To egg

– Det første jeg skulle gjøre var å skrive opp alt jeg puttet i munnen i løpet av et døgn. Det ga meg en aha-opplevelse. Jeg hadde ikke vært klar over hvor mye jeg smugspiste i skapet, men det ble mange unødvendige kalorier i løpet av dagen, innrømmer Audhild.

I begynnelsen følte Audhild seg sulten hele tiden, men hun vennet seg fort til å spise mindre og annerledes.

– Jeg veier nå 81 kilo, og har ingen planer om å bli sylfide, selv om jeg ifølge BMI skalaen fremdeles er overvektig. Det er helse og trivsel som er viktig for meg. Jeg går fortsatt til kostholdsveilederen når jeg føler jeg trenger påfyll. Tryggheten er å vite at det alltid er hjelp å få, sier Audhild.

Aktive dager

Audhild trener ikke lenger av plikt. Plagene MS gir henne førte til uføretrygd for seks år siden. Nå går hun på trening når de yngste barna er på skolen, ser på det som jobben sin, dessuten er det sosialt og hyggelig. Lar hun være å trene, blir hun dårligere. Noen dager sier kroppen fra at den ikke orker, men så sant hun er frisk nok, trener Audhild alle hverdager.

– Jeg trener mest crossfit, og drømmer om å våge meg på interne konkurranser etter hvert. Jeg har lært å bruke kroppen annerledes, for eksempel å bruke beina i stedet for ryggen. Fra å ha null styrke har jeg kommet noen hakk oppover, selv om det går tregt, sier Audhild.

– Målet er å klare pull-ups på stanga uten hjelpemidler, men jeg har et stykke igjen dit.

Audhild elsker å gå i fjellet, hun velger å gå uten staver for å trene balansen. Det hender Audhild tror hun løfter beinet, uten at det henger med. Noen ganger ramler hun, og tar det med godt humør.

Alle kjenner til både Audhilds sykdom og hennes selvironi, og kan utbryte:

– Dette er da ingen plass å legge seg til!

Da blir det latter i hele turfølget.

Audhild vil gjerne avslutte med å fortelle om Pluto (5) som er både lykkepille, psykolog og turkamerat.

– Jeg kan si alt jeg vil til hunden, uten å få dumme spørsmål tilbake. Dessuten har han sine behov, som gjør at jeg kommer meg ut hver dag. Å ha normal døgnrytme til tross for utfordringer, er veldig viktig for meg, sier Audhild.

– Følger jeg dette opplegget, har jeg ikke smerter, jeg føler meg ikke trøtt og sliten. Det fysiske og psykiske henger sammen, og jeg har aldri hatt det bedre enn nå.

UTE: Audhild nyter å være utendørs med døtrene Sunniva og Julie. FOTO: Privat
UTE: Audhild nyter å være utendørs med døtrene Sunniva og Julie. FOTO: Privat Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer