Alene på sykehus

Var alene på sykehus som barn: - Det føltes utrygt

Reidun Elise Foldøy (50) ble født med dobbeltsidig klumpfot, noe som førte til at hun måtte være på sykehus uten foreldrene sine over lengre perioder. Det har preget henne.

ALENE PÅ SYKEHUS: Reidun Elise Foldøy (50) har skrevet en bok om erfaringer med å være alene på sykehus som liten. Foto: Ida Bergersen
ALENE PÅ SYKEHUS: Reidun Elise Foldøy (50) har skrevet en bok om erfaringer med å være alene på sykehus som liten. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

- Jeg husker at jeg veldig tidlig tenkte «dette jeg opplever nå, må jeg bruke til noe».

Ordene tilhører forfatter Reidun Elise Foldøy (50). Foldøy ble født med dobbeltsidig klumpfot, og gjennom oppveksten har hun vært mye på sykehus. Mesteparten av tiden var hun der uten foreldrene, for slik var praksisen den gangen hun var barn.

Sykehusoppholdene har preget Reidun Elise. Hun ønsket å skrive en bok om barn som er alene på sykehus, men det var uaktuelt å skrive en selvbiografi. Boken «Vridd» er fiksjon, men inspirert av egne erfaringer.

- Jeg valgte å skrive en roman for å distansere meg litt fra min egen historie, og for å kunne holde fram et større bilde som også involverer foreldreperspektivet. Jeg har gjort meg noen tanker underveis og etter arbeidet med boken– jeg synes det er helt utrolig at dette var vanlig praksis i Norge så sent som på 70-tallet.

Heldigvis er det annerledes i dag. Likevel mener hun at det er en viktig historie å fortelle.

- Jeg vet at det å være alene på sykehus som liten har vært en stor påkjenning mange, og dette er en del av vår nære historie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer