Lene Marie Fossen død:

Var åpen for å la seg filme inn i døden

Allerede som 10-åring tok spiseforstyrrelsen Lene Marie. Hun ville ikke vokse, hun ville forbli et barn.

BEGAVET: Fotokunstner Lene Marie Fossen fikk anoreksi som tiåring. Etter over tyve års kamp mot sykdommen, gikk hun bort høsten 2019. Hun ble 33 år. I dokumentarfilmen Selvportrett FOTO: Espen Wallin/Speranza Film/Norsk Filmdistribusjon
BEGAVET: Fotokunstner Lene Marie Fossen fikk anoreksi som tiåring. Etter over tyve års kamp mot sykdommen, gikk hun bort høsten 2019. Hun ble 33 år. I dokumentarfilmen Selvportrett FOTO: Espen Wallin/Speranza Film/Norsk Filmdistribusjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En liten jente i klassisk 90-tallsparkdress med lyse pastellfarger smiler mot kamera, mens hun leker sammen med sin far på gårdstunet. De lyse lokkene og det store, barnlige smilet vitner om et lykkelig øyeblikk.

Men det skal ikke gå mange år før barndomslykken snur, og alt forandrer seg for Lene Marie Fossen fra tettstedet Kolbu i Østre Toten.

Som 10-åring går det opp for henne at hun ikke vil bli voksen, og hun slutter å spise. Dette fører til at hun utvikler sykdommen anoreksi, som skal prege livet hennes i over to tiår.

- Jeg ville forbli barn

I konfirmasjonsgave får Lene Marie et kamera i gave av foreldrene Torill og Geir. Dette skal bli starten på en ny livsvei for tenåringen, som har et helt spesielt øye for visuell komposisjon.

Noe som siden skal bli hyllet av en av Lene Maries aller største forbilder innenfor fotokunsten, nemlig fotograf Morten Krogvold. Etter å ha sett fotografiene til Lene Marie utnevner han henne til en av Norges fremste fotokunstnere.

- Da jeg var liten, ønsket jeg at jeg kunne stoppe tiden. Jeg syntes den gikk så fort. Jeg ville ikke bli voksen, jeg ville forbli barn. Men da jeg begynte med fotografi, fant jeg ut at jeg kan stoppe tiden på bildet. Det er det som gjør meg så engasjert. Det at du kan fryse tiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer