June Holm

- Var forberedt på at traumer fra voldtektene kunne påvirke graviditeten

June Holm trodde aldri hun skulle klare å knytte seg til en kjæreste etter voldtektene. Nå er hun samboer, og til høsten venter hun sitt første barn.

JUNE HOLM: Grunnlegger av stiftelsen Vi tror deg og talskvinne for voldtektsutsatte deler gledelig nyhet med KK. Til høsten blir hun mor for første gang! FOTO: Privat
JUNE HOLM: Grunnlegger av stiftelsen Vi tror deg og talskvinne for voldtektsutsatte deler gledelig nyhet med KK. Til høsten blir hun mor for første gang! FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Den blide 30-åringen June Holm fra Tomrefjord i Møre og Romsdal, har noe helt spesielt å se frem til denne høsten - da blir hun nemlig mor for aller første gang til en liten gutt.

Men det var ikke gitt at Junes liv skulle se slik ut som det gjør i dag - ha en samboer hun elsker, et barn på vei, snart fullført mastergradstudie og egen leilighet.

Hadde du spurt June Holm for ti år siden om hun så for seg alt dette, hadde nok svaret vært nei.

Voldtatt to ganger på to måneder

Da June var 18 år ble hun i løpet av to måneder grovt utnyttet av flere menn.

18. oktober 2009 ble hun overfalt på vei hjem fra byen og voldtatt på hybelen sin. 22. desember samme år ble hun voldtatt mens hun sov på et nachspiel. Første sak ble henlagt på grunn av ukjent gjerningsmann, mens det i sistnevnte sak falt dom mot voldtektsmannen, som var en del av bekjentskapskretsen til tenåringen June.

Siden den gang har June jobbet aktivt med å snakke de voldtektsutsattes sak, og har vært med på å grunnlegge stiftelsen Vi tror deg. Selv har hun slitt med traumer og er blitt diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter de grove hendelsene.

- Du har vært åpen om voldtektene du har vært utsatt for, og påkjenningene du har slitt med i ettertid – er det noe som påvirker graviditeten?

- Jeg var forberedt på at tidligere traumer kunne påvirke graviditeten, men foreløpig har det gått fint, sier June til KK i dag.

STERK: 30-åringen June Holm ser frem mot å bli mor for aller første gang til høsten. FOTO: Privat
STERK: 30-åringen June Holm ser frem mot å bli mor for aller første gang til høsten. FOTO: Privat Vis mer

Som en del av forberedelsesprosessen har hun også snakket med kvinner som har belyst graviditet fra ulike aspekter etter voldtekt.

- Noen har opplevd det uproblematisk, andre som en stor ekstrabelastning. Jeg vet også at mange har fått tettere oppfølging i etterkant av å ha åpnet seg opp om hva de er utsatt for. Disse samtalene kommer jeg til å ha med meg, i tillegg til deres råd og tips som jeg skal huske på ved behov.

June er sikker på at disse samtalene har trygget henne ubevisst.

- Fra første dag har jeg generelt følt meg veldig trygg og klar for å bli mor. Om noen behov melder seg med tiden stoler jeg på at vi vil få den hjelpen jeg eller vi trenger.

Hadde problemer med å stole på gutter

I dag er June samboer med Thomas Førde, men før hun møtte ham, hadde hun store problemer med å stole på gutter.

Paret har nå vært sammen i straks to år, og June har tidligere sagt til KK at hun en gang ga uttrykk til psykologen sin at hun var sikker på at hun aldri kom til å få seg kjæreste på bakgrunn av det hun hadde opplevd.

- Jeg blir rørt av å tenke på veien jeg har gått, som jeg aldri trodde jeg kom til å gå. Jeg håper inderlig at det kan gi håp til andre som hører det også, for når man står i mørket kan det være vanskelig å se noe lys, eller løsning for hvordan det kan snu igjen, sier den modige 30-åringen til KK.

BLIR FORELDRE: Etter de grove voldtektene hadde June problemer med å stole på gutter. Men så møtte hun Thomas. Til høsten blir de foreldre til en liten gutt. FOTO: Privat
BLIR FORELDRE: Etter de grove voldtektene hadde June problemer med å stole på gutter. Men så møtte hun Thomas. Til høsten blir de foreldre til en liten gutt. FOTO: Privat Vis mer

I etterkant av voldtekt opplever mange mindreverdighetskomplekser, og dette forteller June at hun også slet mye med før og underveis i behandling, men at hun etter hvert skjønte at også hun fortjener å ha det bra.

- Når man skjønner dét kan man sakte, men sikkert, begynne å ta til seg godheten man møter - og sette pris på det. For mitt vedkommende var jeg så heldig at det skjedde før jeg visste ordet av det. Jeg må klype meg selv i armen noen ganger.

Hun fortsetter:

- Om jeg visste dette for 10 år siden, fem år siden eller to år siden, hadde nok alt vært mye lettere å komme seg gjennom, men jeg er veldig glad jeg ikke visste også, for da ble det noen positive overraskelser og oppturer! Jeg er stolt over at jeg turte å ta kampen for å få et meningsfylt og verdifullt liv.

- Har du noen råd til jenter og gutter som sitter i samme situasjon som du selv gjorde den gangen, som kanskje ikke ser for seg at fremtiden kommer til å bli lys igjen?

- Mister vi håpet og motet, må vi snakke med noen som vil lytte og hjelpe. Jeg vet at ikke alle får hjelp første gangen de ber om det, dessverre. Jeg har også fått mange avslag, men jeg har alltid fått hjelp til slutt. Det er selvsagt frustrerende at man må gå mange runder, og at det man sliter med kan forverre seg underveis.

FIKK UTMERKELSE: June Holm Vi tror deg-medgrunnlegger Andrea Voll Voldum (t.v.) sammen med kronprinsesse Mette-Marit. De ble tildelt Skamløsprisen 2017 for sitt arbeid med Vi tror deg-stiftelsen. Fra høyre: Sofie Frost og Ellen Støkken Dahl. FOTO: NTB
FIKK UTMERKELSE: June Holm Vi tror deg-medgrunnlegger Andrea Voll Voldum (t.v.) sammen med kronprinsesse Mette-Marit. De ble tildelt Skamløsprisen 2017 for sitt arbeid med Vi tror deg-stiftelsen. Fra høyre: Sofie Frost og Ellen Støkken Dahl. FOTO: NTB Vis mer

June minner om at det finnes mange lavterskeltilbud som står klare når hjelpen trengs.

- Jeg vil da spesielt trekke frem Dixi Ressurssenter, som er et gratis tilbud for utsatte og pårørende etter voldtekt eller seksuelle overgrep. Jeg håper også at man kan la seg inspirere av andre som har stått i motgang, som har klart å snu det til medgang senere.

Hun er bevisst på at man ikke skal sammenligne seg med andre.

- For alle helingsprosesser er forskjelligere, men å la seg inspirere er fint. Jeg har gjort det gjennom å lese en del om selvutvikling, selvhjelpsbøker og biografier. Det er mange sterke historier der ute, og vi kan ta med oss mye videre i eget liv om vi er åpen for det, sier hun ærlig.

Graviditeten var planlagt - og sterkt ønsket

Til høsten, nærmere bestemt termindato 8. september, blir June og Thomas foreldre til en liten gutt - og et nytt kapittel starter i livene deres. Til KK forteller June at graviditeten var planlagt, og veldig ønsket.

- Det siste halvåret før graviditeten kjente vi på det sterke ønsket daglig. Da vi først hadde tatt avgjørelsen om at tiden var rett, var vi så heldige at vi ble gravide på første forsøk.

- Hvordan har svangerskapet gått så langt?

- Jeg hadde de «vanlige» svangerskapsplagene i første trimester med å være trett, sliten og kvalm. Dette uteble heldigvis i andre trimester. Jeg har en del hodepine nå, men er storfornøyd med å ha fått energi og overskudd tilbake. Alle disse plagene tar jeg likevel med et smil, jeg produserer tross alt et barn. Svangerskapet er en utrolig fascinerende prosess!

MORSLYKKE: - Det føles fantastisk å si at det ikke er tvil i min sjel om at vi kommer til å bli fantastiske foreldre! sier June Holm entusiastisk til KK. FOTO: Privat
MORSLYKKE: - Det føles fantastisk å si at det ikke er tvil i min sjel om at vi kommer til å bli fantastiske foreldre! sier June Holm entusiastisk til KK. FOTO: Privat Vis mer

June minnes da hun kvelden før hun tok graviditetstesten opplevde at hun hadde symptomer som lignet på menssmerter, og at hun tok det som et tegn på at hun og samboeren ikke hadde blitt gravide. Skuffelsen var stor.

- Jeg tok det som et tegn på at vi ikke hadde blitt gravide, noe som resulterte i både tårer og skuffelse. Neste morgen tok jeg likevel en test som kunne bekrefte eller avkrefte graviditet. Da det stod 1-2 uker på testen, trodde jeg nesten ikke mine egne øyner og ble selvsagt utrolig glad og letta! sier hun og smiler.

- I etterkant fant jeg også ut at det ikke var uvanlig å oppleve menssmerter og mensmurringer i løpet av svangerskapet.

- Hvordan tror du at du og Thomas kommer til å bli som foreldre?

- Det føles fantastisk å si at det ikke er tvil i min sjel om at vi kommer til å bli fantastiske foreldre! Vi vil gi barnet vårt all den kjærligheten, tryggheten og omsorgen vi innehar. Vi har gode verdier og føler oss som gode forbilder.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer