Kim Basinger :

Var ikke ute av huset på flere år

Hollywoodstjerna Kim Basinger snakker ut om de fryktelige årene.

BAK FASADEN: Kim Basinger åpner seg om de fryktelige årene, og hvordan hun har måttet lærer mange ting helt på nytt, som å kjøre bil. FOTO: Kobal/REX/NTB
BAK FASADEN: Kim Basinger åpner seg om de fryktelige årene, og hvordan hun har måttet lærer mange ting helt på nytt, som å kjøre bil. FOTO: Kobal/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hollywood-skuespiller Kim Basinger, kjent fra filmer som 9 1/2 Weeks, L.A. Confidential og Batman, var i april 2022 gjest på talkshowet Red Table Talk med Jada Pinkett Smith, og i den forbindelse tok Kim bladet fra munnen og snakket ut om noen svært vanskelige år.

Rundt det røde bordet, sammen med Will Smiths kone Jada, satt også Kims Basingers datter Ireland Baldwin, som Kim har med sin eksmann Alec Baldwin, som hun var gift med fra 1993 til 2002.

IRELAND: Kim Basingers datter irland jobber som modell. Faren er skuespiller Alec Baldwin, og far og datter har hatt et til tider anstrengt forhold. FOTO: Broadimage/REX/NTB
IRELAND: Kim Basingers datter irland jobber som modell. Faren er skuespiller Alec Baldwin, og far og datter har hatt et til tider anstrengt forhold. FOTO: Broadimage/REX/NTB Vis mer

Det skulle med andre vært mye å snakke om for de tre rundt bordet, gitt Jadas mann Will Smith som lagde skandale på Oscar-utdelingen i 2022, da han slo til Chris Rock på scenen, etter at han hadde spøkt om Jadas hårtap. Og ikke minst gitt Alec Baldwin, som var den som holdt i pistolen som tok livet av filmfotograf Halyna Hutchins på settet under en innspilling.

Alec Baldwin har også tidligere skapt skandale, da han i en lekket talemelding kalte sin da 11 år gamle datter Ireland for en «slem tankeløs liten gris».

Ireland slo siden tilbake mot farens karakteristikk. I en video på Instagram tok hun for seg alle nedsettende begreper som er blitt brukt om henne, helt fra hun kom til verden som datter av to superstjerner.

Kim Basinger forsvant fra lerretet

I Red Table talk møter Jada Smith kjente gjester, ofte venner, til nære samtaler. I programmet med Kim og Ireland tar de altså opp mental helse, og både mor og datter deler sine problemer og tunge stunder.

Kim Basinger tok verden med storm da hun inntok kinolerretet på midten av 80-tallet i den erotiske filmen 9 1/2 weeks, sammen med Mickey Rourke. Snart gikk hun fra den ene rollen til den andre, og ble en Hollywood-superstjerne, og yndet fotoobjekt.

VINNER: Kim Basinger da hun vant Oscar for beste kvinnelige birolle for filmen «L.A. Confidential». FOTO: NTB
VINNER: Kim Basinger da hun vant Oscar for beste kvinnelige birolle for filmen «L.A. Confidential». FOTO: NTB Vis mer

Men etter noen år forsvant hun helt fra lerretet. Og grunnen? Bak fasaden, bakom alle innspillinger, premierer, magasinforsider og avisoppslag bar Kim Basinger nemlig på en hemmelighet. Og i talkshowet avslører Kim Basinger at hun lider av agorafobi.

Murte seg inne

Agorafobi er en hemmende frykt for å oppholde seg alene utenfor hjemmet, spesielt på steder hvor det er mange andre mennesker til stede og hvor man opplever det er vanskelig å komme seg unna, skriver Store Medisinske leksikon. Angsten gjelder også for steder hvor man opplever seg ubeskyttet, som eksempelvis i åpne landskap.

TUNGE ÅR: Kim Basinger beskriver år med angst og frykt, der hun ikke greide å gå ut av huset. FOTO: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock/NTB
TUNGE ÅR: Kim Basinger beskriver år med angst og frykt, der hun ikke greide å gå ut av huset. FOTO: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer

Og det er nettopp en slik angst Kim Basinger beskriver:

– Jeg måtte lære alt på nytt igjen, og i mange år gikk jeg ikke gjennom tunnelene i Malibu. Alt gjorde meg nervøs, slik som skyvedører i glass, og tenkte: «hvor må jeg tråkke for at døren skal åpne seg?». Det ble en stor oppgave å finne ut hvordan jeg skulle gjøre ting.

Hun forteller videre:

– Du lever med tørr munn hele tiden, du skjelver, du er ganske enkelt utkjørt hele tiden.

I programmet som gikk på luften 27. april 2022 avslører Kim at hun faktisk ikke gikk ut av huset på mange år, og at hun ikke skjønte hva det var hun slet med:

– Jeg forlot ikke huset, og sluttet å gå ut og spise.

Datteren livløs

Kim forteller at angsten gjorde at hun måtte lære seg alt på nytt igjen. Blant annet det å kjøre bil. Men også datteren Ireland forteller om sin mentale kamp, og deler at hun har bedrevet selvmedisinering, med alkohol og antidepressiver.

RØFFE TIDER: Ireland Baldwin har i perioder hatt lite kontakt med sine superstjerneforeldre, og åpner seg i april 2022 om selvmedisinering med alkohol og piller. FOTO: REX/NTB
RØFFE TIDER: Ireland Baldwin har i perioder hatt lite kontakt med sine superstjerneforeldre, og åpner seg i april 2022 om selvmedisinering med alkohol og piller. FOTO: REX/NTB Vis mer

I en periode over ett år skal hun ha kuttet kontakten med foreldrene. Hun møtte dem kun tilfeldig her og der, og unngikk dem, av skam over «hva jeg har blitt og hvordan jeg lever».

– Jeg ble en helt annen person. Jeg var avmagret på alle måter, og uten liv, sa Ireland Baldwin.

Ireland er modell og har tidligere sagt at det var vanskelig å vokse opp i skyggen av en berømt mor. Hun følte seg aldri slank og pen nok, og følte at hun alltid ble sammenlignet med moren.

Til tross for år med lite kontakt har mor og datter i dag et godt forhold.

Ireland bærer etter alt å dømme heller ikke lenger nag til sin far for hvordan han snakket om henne i barneårene. I forbindelse med det tragiske filmopptaket da filmfotograf Halyna Hutchins ble skutt og drept av det som skulle vært en ufarlig pistol, la Ireland ut et innlegg på Instagram der hun viste sin medfølelse for Hutchins og de pårørende, men også at hun ønsket at hun kunne gitt faren en ekstra stor klem på denne dagen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer