9/11

Var overbevist om at magekreften var en følge av støvet hun pustet inn

Bildet av en støvdekket Marcy Borders gikk verden rundt. I 2015 døde hun av kreft.

9/11: Dette bildet ble tatt kort tid etter at det første World Trade Center-tvillingtårnet kollapset 11. september 2001. Bankkasserer Marcy Borders sto rådvill i en ukjent lobby - dekket av støv. FOTO: NTB
9/11: Dette bildet ble tatt kort tid etter at det første World Trade Center-tvillingtårnet kollapset 11. september 2001. Bankkasserer Marcy Borders sto rådvill i en ukjent lobby - dekket av støv. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

28 år gamle Marcy Borders sitter på en stol i 81. etasje i nordligste tårnet av World Trade Center i New York. Kroppen hennes rister av frykt, og kollegene hennes forsøker å roe henne ned. De ber henne trekke pusten dypt.

- Det er nok bare et småfly som har forårsaket en ulykke i nabotårnet, sier en av de bankkasserer Marcy jobber med.

Men 28-åringen klarer ikke å roe seg. Hun ser røyk sive ut av nabo-skyskraperen, hører eksplosjoner og kjenner bygningen hun sitter i riste. Hun må komme seg ut, og bestemmer seg for å løpe ned alle de 81 etasjene. Hjemme venter datteren Noelle på åtte år.

KAOS: Folk løper vekk fra tvillingtårnet som holder på å kollapse. Terrorangrepet på World Trade Center 11. september 2011, endret verden totalt. FOTO: NTB scanpix
KAOS: Folk løper vekk fra tvillingtårnet som holder på å kollapse. Terrorangrepet på World Trade Center 11. september 2011, endret verden totalt. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Kalenderen på veggen på kontoret viser 11. september 2001, og klokken har akkurat passert ni om morgenen. Arbeidsdagen har så vidt begynt.

Klaustrofobisk stemning

Marcy registrerer at stoler, kontorrekvisitta og andre større gjenstander nærmest flyr ut av vinduene på nabotårnet. Det skal gå lang tid før Marcy innser at det er mennesker, andre arbeidere, som hopper ut av den brennende bygningen.

Veien ned skal bli lang. Heisene i den 110 etasjer høye bygningen er blitt stengt, og Marcy må i likhet med utallige andre ta trappene.

Det oppstår en klaustrofobisk stemning, og folk skriker og hyler til hverandre. Noen ber om at folk må fortsette å gå, slik at det ikke oppstår klynger i trappeoppgangen, mens andre roper at man må passe seg for glassvinduene. Flere har sett mennesker som har blitt spiddet av glassplinter.

Marcy registrerer at flere brannmenn er på vei opp, mens de forsøker å komme seg ned. Beskjeden fra brannmennene er tydelig: ikke se deg tilbake - bare fokuser på å komme deg ut.

Det ikoniske bildet

Nede på gaten virvler det av grått støv. Hver gang hun trekker pusten trekker hun støvet ned i lungene. Marcy har vanskeligheter med å puste og se. Hun føler at hun blir kvalt.

Den figursydde drakten hun kledde på seg noen timer tidligere hjemme på badet i New Jersey, og kjedet hun festet rundt halsen, er dekket av det grå støvet.

IKONISK: Marcy Borders med det ikoniske bildet av seg selv. Dette bildet ble tatt i 2002, ett år etter terrorangrepet. FOTO: NTB
IKONISK: Marcy Borders med det ikoniske bildet av seg selv. Dette bildet ble tatt i 2002, ett år etter terrorangrepet. FOTO: NTB Vis mer

I det Marcy forsøker å samle seg og legge en plan, kjenner hun at hun blir dratt i armen av en fremmed mann uten klær på overkroppen. Hun blir redd. Hva vil mannen? Hvor fører han henne?

- Jeg skal hjelpe deg i sikkerhet, beroliger han.

Før hun vet ordet av det står hun i lobbyen i en ukjent bygning.

The Dust Lady

I sidesynet registrerer hun en person med et kamera. Marcy aner ikke at mannen med kameraet er den amerikanske pressefotografen Stan Honda.

Hun snur seg mot ham og rekker hendene frem. Honda knipser, og ingen av dem vet at akkurat dette øyeblikket - dette fotografiet - skal bli et av de mest ikoniske bildene publisert den fatale septemberdagen i 2001.

Bildet av Marcy får på folkemunne tittelen The Dust Lady.

Fikk påvist kreft i magen

Livet til den 28 år gamle bankkassereren skal aldri bli det samme igjen. Bildene hun har på netthinnen, lydene og luktene hun fremdeles kan gjenkalle om hun lukker øynene og trekker pusten dypt, hjemsøker henne.

Marcy forsøker å utslette minnene ved bruk av alkohol og narkotika. I det kommende tiåret er hun dypt inne i en tung depresjon.

I 2011, ti år etter terrorangrepet, legger hun seg inn på rehab. I tillegg til den 18 år gamle datteren Noelle, har hun på dette tidspunktet også blitt mor til en tre år gammel gutt, som har fått navnet Zayden. For deres skyld jobber hun hardt for å klare å holde seg unna alkohol og narkotika.

PREGET AV HENDELSEN: For Marcy Borders ble livet aldri det samme igjen etter terrorangrepet 11. september 2001. Her er hun fotografert i hjemmet sitt i Bayonne i New Jersey ett år etter hendelsen. - Etter det hun opplevde hatet hun New York, og ville aldri tilbake dit, har broren Michael Borders tidligere uttalt til PIX11. FOTO: NTB
PREGET AV HENDELSEN: For Marcy Borders ble livet aldri det samme igjen etter terrorangrepet 11. september 2001. Her er hun fotografert i hjemmet sitt i Bayonne i New Jersey ett år etter hendelsen. - Etter det hun opplevde hatet hun New York, og ville aldri tilbake dit, har broren Michael Borders tidligere uttalt til PIX11. FOTO: NTB Vis mer

Men tre år senere, i 2014, skal hun bli rammet av nok et nederlag. Marcy, som da er 41 år, får påvist kreft i magen. Hun er overbevist om at kreften har oppstått som følge av det giftige støvet hun trakk ned i lungene på terrordagen 13 år tidligere.

- Jeg spør meg selv: «sørget dette for å danne kreftceller i meg?». Jeg er overbevist om at så er tilfelle, da jeg ikke ved noe tidligere tidspunkt var preget av dårlig helse. Jeg hadde ikke høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller diabetes, uttaler hun til avisen The Jersey Journal i 2014, ifølge Los Angeles Times.

Kirurg bekrefter kreft-teori

Og Marcy er dessverre ikke alene om å være påvirket av etterdønninger fra terrorangrepet flere tiår etter hendelsen.

Ifølge World Trade Center Health Registry ble det dannet en svært giftig støvsky etter at tvillingtårnene raste sammen. Over 410 000 mennesker ble utsatt for det giftige pulveret og gassen, som utgjorde 400 tonn, og som var en blanding av betong, glass og asbest.

- Det er en «no-brainer», og rett og slett bare sunn fornuft. Dersom du blir eksponert for ting som man vet kan forårsake kreft - noe dette gjør - over tid, så kommer man til å få kreft, har kirurg Dr. Raja Flores ved Mount Sinai Medical Center i New York, tidligere uttalt til nettstedet Asbestos.

MOR OG DATTER: Noelle mistet moren sin i 2014, som følge av magekreft. Dette bildet ble tatt av mor og datter i 2011 - ti år etter terrorangrepet. FOTO: NTB scanpix
MOR OG DATTER: Noelle mistet moren sin i 2014, som følge av magekreft. Dette bildet ble tatt av mor og datter i 2011 - ti år etter terrorangrepet. FOTO: NTB scanpix Vis mer

24. august 2015 døde Marcy Broders - The Dust Lady - som følge av magekreften. Hun etterlot seg to barn, og flere familiemedlemmer.

- Hun slapp alt hun hadde i hendene den dagen og løp, på grunn av meg. (...) Hun ble preget av depresjon, og alkohol- og narkotikamisbruk, men jeg så aldri noe av det. Hun lot oss aldri se det. (...) Mamma reiste vekk for å få behandling. Hun kom tilbake, akkurat i tide for mitt avslutningsball på skolen, minnes datteren Noelle i et intervju med den New York-baserte nyhetskanalen Pix11.

Under kan du se et intervju med Marcy Borders gjort av den anerkjente fotografen Mike McGregor i 2011:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer