Boken filmen er basert på bør være kjent for de fleste. Dan Browns mystiske thriller har solgt cirka 50 millioner eksemplarer verden over, og 400 000 i Norge. Til sammen er det her til lands solgt 800 000 eksemplarer av Dan Browns ulike utgivelser.
Browns suksess er langt fra ukontroversiell. Flere religiøse grupperinger har reagert kraftig på innholdet i Da Vinci-koden, og Brown er dessuten blitt anklaget for plagiat. Det er forfatterne bak boka Hellig blod, hellig gral som mener Browns bestselger har farlig store likhetstrekk med deres utgivelse med samme tema. Anklagene ble imidlertid avvist, og Brown ble nylig frikjent for plagiat.
Da Vinci-koden bygger i stor grad på myter som har vært videreført siden middelalderen. Det spekuleres i at Jesus ikke døde på korset, men overlevde og fikk barn med Maria Magdalena, slik at blodslinjen etter Guds sønn kan spores fram til i dag. Brown hevder også at den hellige gralen fins - og at det i Frankrike ble etablert en orden kalt Sion-prioriet som ifølge Brown hadde som funksjon å være et arkiv over den genetiske arverekken etter Jesus og Maria Magdalena. På arverekkelista skal man angivelig finne blant andre Leonardo da Vinci.
Dette har fått flere kritikere til å se rødt, og mange avfeier Browns teorier som juks og fanteri.
- Hvis folk leser det som fiksjon, er det helt greit. Men ganske mange er begynt å tro at fiksjon er fakta, sier Øivind Benestad fra Kristiansand til Fædrelandsvennen. Sammen med Bjørn Davidsen fra Oslo har Benestad laget en folder der de tilbakeviser mye av det som står i Da Vinci-koden. Folderen er nå trykket i 30 000 eksemplarer.
Oppstyret til side - mange litteraturkritikere var svært lunkne da Da Vinci-koden ble utgitt. Dagbladets anmelder, Kurt Hanssen, kalte boken språklig banal, men medga at den har et spennende plott.
Nylig ble svært mange av Dan Browns påstander kraftig imøtegått i boken Sannheten om Da Vinci-koden. Forfatterne Marie-France Etchegoin og Frederic Lenoir tar for seg Browns referanser til blant annet tekstene fra Quamran, kirkemøtet i Nikea, keiser Konstantin, Tempelridderne, Opus Dei og pyramiden i Louvre. Konklusjonen er at Brown tillegger både begivenhetene og personene et innhold som ligger langt unna den historiske sannhet. Franskmennene avslører en rekke tilfeller av faktajuks.
Dan Brown selv tar kritikken med stor ro.
- Dette er ikke en bok som er mot kristendommen - eller noe annet for den saks skyld. Det er bare en bok. Jeg skrev historien for å utforske visse aspekter ved kristen historie som jeg var interessert i. Den store majoriteten av kristne forstår dette og ser på Da Vinci-koden som noe som underholder og fremmer spirituell diskusjon og debatt, mener forfatteren.
LES MER OM DA VINCI-KODEN: