Kunst:

Velkommen til vårt verksted!

Møt fire inspirerende damer som lever av kunsten.

KUNST: Mille Kalsmose (42) er utdannet fra UAB i Barcelona i 2009, og har i dag base både i København og New York. Her samarbeider hun med hjerne­forskere og de som utvikler ny teknologi for å få en større forståelse av mennesket. FOTO: Mathilde Schmidt
KUNST: Mille Kalsmose (42) er utdannet fra UAB i Barcelona i 2009, og har i dag base både i København og New York. Her samarbeider hun med hjerne­forskere og de som utvikler ny teknologi for å få en større forståelse av mennesket. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer
Publisert

Milla Kalsmose

Mille Kalsmose (42) er utdannet fra UAB i Barcelona i 2009, og har i dag base både i København og New York. Her samarbeider hun med hjerne­forskere og de som utvikler ny teknologi for å få en større forståelse av mennesket.

- Hvordan vil du beskrive kunsten din?

– Jeg jobber med mange ulike kunstformer, både skulpturer, kollasjer, foto, video og lyd. Ofte presenteres disse sammen i installasjoner. Utgangspunktet mitt er identitet og relasjonen vi har til oss selv og andre. Jeg opptatt av kontrasten mellom det organiske og taktile og det masseproduserte og harde, som for eksempel silke mot jern.

- Hvordan ble du interessert i kunst?

– Moren min hadde et atelier, så jeg vokste opp med et hjem fylt av kunst. På verkstedet hennes kunne jeg sitte og lage alt fra perlebrett til skulpturer.

- Hva inspirerer deg?

– Alt som handler om indre prosesser. Forskere som er skarpe på sitt felt og ny teknologi bruker jeg også ofte i verkene mine.

- Hvordan er din kreative prosess?

– Jeg er egentlig alltid i en prosess, og bygger videre på mitt forrige prosjekt. Det vil si at alt jeg lærer underveis er med på å forme veien videre. Jeg prøver å være åpen og la veien bli til mens jeg går.

- Hva vil du med kunsten?

– Jeg vil at den skal være en estetisk måte å lære om verden. Personlig vil jeg gjerne ha mer kunnskap, og fascineres av at det er flere måter å se verden på.

LES OGSÅ: Kristine (29) flyttet fra Hawaii, for å jobbe på Bjørnøya i Barentshavet

Julie Lænkholm

Siden Julie Lænkholm (33) ble ferdigutdannet ved den annerkjente skolen Parson i New York i 2015, har hun jobbet med feminitet og kvinner fra hele verden. Denne reisen har resultert i alt fra sanger til kunstverk av ull.

- Hvordan vil du beskrive kunsten din?

– Det avhenger av prosjektet, og prosessen er alltid en aktiv del av verket. Jeg jobber ikke med noen helt fast uttrykksform, men finner heller det som passer det spesifikke prosjektet. Jeg har røtter i den islandske byen Húsavík, og det har gitt inspirasjon til disse ullmaleriene etter islandske tradisjoner og teknikker.

- Hva gjorde at du ble interessert i kunst?

– I min familie er alle damene gode med håndarbeid, og de har lært meg mye av det jeg bruker i dag. Det ligger naturlig i meg fra oppveksten. Helt siden jeg var ti år har vi kvinnene i familien møttes månedlig for å skape noe sammen. Det å røre ved noe har alltid vært en viktig sans for meg.

- Hva inspirerer deg?

– Jeg er opptatt av det stedet hvor kunst og det levende møtes. Jeg er alltid inspirert av kvinner og kvinnekroppen.

- Hvordan er den kreative prosessen?

– Den er ofte definert ut av stedet jeg jobber på. Som da jeg var på Island og skapte en rekke ullmalerier. Ullet farget jeg med ting jeg fant i naturen i nærheten. Teknikken lærte jeg av en dame som bor i fjellene på Island.

LES OGSÅ: - Jeg hadde valget mellom å bli hun crazy dama som samlet på brudekjoler, eller åpne butikk

JULIE LÆNKHOLM: Siden Julie Lænkholm (33) ble ferdigutdannet, har hun jobbet med feminitet og kvinner fra hele verden. Denne reisen har resultert i alt fra sanger til kunstverk av ull. FOTO: Mathilde Schmidt
JULIE LÆNKHOLM: Siden Julie Lænkholm (33) ble ferdigutdannet, har hun jobbet med feminitet og kvinner fra hele verden. Denne reisen har resultert i alt fra sanger til kunstverk av ull. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer

Röd studio

Bak designerduoen Röd Studio står Anne Louise Rasmussen (27) og Maja Marie Halling Rasmussen (29) som begge ble ferdigutdannet fra Kunstakademiets Designskole i 2016. Med sine fargerike og humørfylte tepper har de vært utstilt flere steder i Europa de siste årene.

- Hvordan vil dere beskrive kunsten deres?

– Vi lager håndlagde tepper i abstrakte former. Vi kombinerer gammel, analog teknikk med nye måter å jobbe på for å gi teppene et personlig og unikt preg. Vi samarbeider også med kostymedesignere for å skape noe annerledes og nytt.

- Hvordan startet dere Röd Studio?

– Vi begynte å jobbe sammen på designskolen fordi begge elsker det taktile. Vi kan begge bli skikkelig nerdete og gå i dybden! Det å designe og lage kunst kan være ganske ensomt, så vi setter stor pris på å ha hverandre som sparringspartner.

- Hvor finner dere inspirasjon?

– Picasso og den tids kunstere er interessante for oss, fordi de jobbet mye med kollasjteknikker og vekslingen mellom 2D og 3D. Vi jobber selv med ulike tykkelser på teppene og kombinerer dem sammen for å skape en form.

- Hvordan er den kreative prosessen?

– Vi reiser mye sammen og vil utfordre den skandinaviske estetikken som ofte kan bli ganske steril. Marrakesh er et veldig inspirerende sted for oss, fordi byen rommer både vakre og humoristiske detaljer.

- Hva vil dere med kunsten deres?

– Det er viktig for oss å skape noe som har en verdi. Teppene er håndlagde, og vi vil at folk skal måtte ta på dem for å finne ut hva de er. Mange reagerer med smil og positivitet, og det er en stor drivkraft for oss.

RÔD STUDIO: Bak designerduoen Röd Studio står Anne Louise Rasmussen (27) og Maja Marie Halling Rasmussen (29) som begge ble ferdigutdannet fra Kunstakademiets Designskole i 2016. FOTO: Mathilde Schmidt
RÔD STUDIO: Bak designerduoen Röd Studio står Anne Louise Rasmussen (27) og Maja Marie Halling Rasmussen (29) som begge ble ferdigutdannet fra Kunstakademiets Designskole i 2016. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer

LES OGSÅ: Iselin og Synne kjøpte bolig sammen: - Det er bedre å betale ned på noe som er vårt eget, enn å betale tusenvis av kroner i husleie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer