Vendela Kirsebom:

Vendela åpner opp om den første julen med Petter, tradisjonene og gavene hun helst gir

- Petter er ikke like glad i julen som meg, så han lurte på det der, om han måtte ha juletre nå som han er sammen med meg.

VENDELA KIRSEBOM: - Mote for meg er kjempegøy! Det er luksus å bli stylet og få på meg fantastiske kjoler, sier Vendela. FOTO: Janne Rugland
VENDELA KIRSEBOM: - Mote for meg er kjempegøy! Det er luksus å bli stylet og få på meg fantastiske kjoler, sier Vendela. FOTO: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette blir det siste intervjuet jeg gir i år. Det har vært et hei­dun­d­rende, voldsomt medieopplegg rundt meg det siste året, med både «Farmen», «Vendela + Petter» og nå boken, sier hun.

Hun sitter på Litteraturhuset i Oslo og har ­akkurat fått en dobbel cortado i hendene. Hun er usminket, med håret i en knute i nakken, og har på seg mønstrete ullgenser og lave sko. Litt som om hun fortsatt var med i «Farmen».

Det er ingen grunn til å pynte på dette utgangspunktet. Det skyldes ikke highlighter at Vendela er helt usannsynlig vakker, og heller ikke at hun gløder. Det siste kommer kanskje heller av den mye omtalte forelskelsen. Som vi selvsagt må spørre om. Er hun like forelsket fremdeles?

Vendela Kirsebom (50)

Aktuell med: Boken «Vendela – alt jeg ikke har fortalt» og med juleaksjonen til Røde Kors på TV 2 16. desember.

Familie: Kjæreste med Petter Pilgaard. Har døtrene Julia og Hannah med eksmannen Olaf Thommessen.

Karriere: Tidligere internasjonal supermodell. Har eget kosmetikkmerke og brillekolleksjon – for å nevne noe.

Svaret er et raskt, høyt og tydelig JA, men smilet kommer ordet i forkjøpet. Hele ansiktet revner i et glis så spontant og hjertelig at det er umulig å tvile på ektheten i det. Den 37 år gamle realitykjendisen Petter Pilgaard kapret rett og slett Norges kanskje største supermodell gjennom tidene, dama som ble oppdaget av selveste Eileen Ford, omtrent på den tiden han selv ble født.

Mange trodde at det var en spøk eller et PR-stunt da ­paret sto fram som kjærester. Det er det åpenbart ikke. Nå har de samkjørt sine travle signeringsturneer (Vendela med sin nye bok, Petter med champagneglass for Orrefors), for å kunne være mest mulig sammen. Med på turen tar de like godt årets kanskje aller mest omtalte kjendis, hardhausen Lothepus, som også er aktuell med sin selvbiografi.

– Det blir hyggelig. Vi må alle uansett reise rundt, så vi slår oss like godt sammen. Jeg snakket med Randi, kona til Lothe, senest i går om hvor vi skal ha julebord sammen i Bergen, forteller hun.

Selvbiografien «Vendela – alt jeg ikke har fortalt» lyser fra hyllene i bokhandler over hele landet. I boken forteller hun om livet sitt og valgene hun har tatt, om modell-­hver­dagen på godt og vondt. Om Holly­wood og New York, men også om livet som småbarnsmor og hvordan det var å få en helt ny familie i Tyrkia som voksen. Boken er skrevet i samarbeid med journalist Anne Gunn Halvorsen.

– Jeg synes boken er blitt så fin, varm og ærlig! Den forteller min historie på en veldig god måte, og jeg deler mange livserfaringer som jeg tror mange, særlig kvinner, vil kjenne seg igjen i.

Skjønt, noen av erfaringene er Vendela ganske alene om, også i verdenssammenheng. Det er tross alt ikke alle som opplever å bli plukket opp på en pizzarestaurant med spørsmålet: «Do you want to make a million dollars?».

Da Eileen Ford oppdaget 13 år gamle Vendela, ble det starten på et aldri så lite eventyr. Det store gjennombruddet fikk hun med forsiden på Sports Illustrated i 1993. Vendela er blitt fraktet rundt i limousiner og privat­fly. Hun fikk millionkontrakt med Elizabeth Arden, har prydet forsiden på verdens største motemagasiner – og hun har spist middag i Det hvite hus med Donald Trump som bordkavaler. Det ble riktignok en kortvarig affære. Etter under en time reiste Vendela seg fra bordet og ba om å få bytte plass. Trump hadde brukt tre kvarter på å snakke om pupper og kvinnekropp, og Vendela fikk rett og slett nok.

– Han var veldig ufin. Det var en sånn middag du kanskje blir invitert til en eneste gang i livet, og jeg ville ikke at opplevelsen skulle bli ødelagt. Det var så mange utrolig interessante mennesker der som jeg gjerne ville bruke tid på, og mannen var rett og slett ikke noe hyggelig.

LES OGSÅ: Vendela åpner opp om det å være tenåringsmamma og skilt i en alder av 50

Bor fortsatt hver for seg

Overgangen blir stor fra Trump til Petter Pilgaard. Mannen som får øynene hennes til å glitre, og som hver dag får henne til å le. Det har ikke vært mange dager uten blinkende kameralamper på det forelskede paret i det siste. Man kan fort komme til å tenke at det må da være fryktelig slitsomt å tilbringe så stor del av livet sitt i rampelyset. Hvorfor si ja til sitt eget realityshow?

– Hvorfor ikke? Petter og jeg elsker å jobbe sammen. Da vi ble spurt, var vi samtidig fullbooket med andre ting, så det ble to intense måneder, men det var veldig hyggelig også. Vi var et veldig lite team, bare en fotograf og en regissør i tillegg til Petter og meg. Vi var bare oss selv. Vi har så god kjemi, vi har det rett og slett morsomt sammen. Det var selvfølgelig veldig deilig da det var over, også. Det er morsomt at programmet er blitt så godt mottatt, og vi opplever at appellen går på tross av både kjønn og alder. Vi får like hyggelige tilbakemeldinger fra menn i 70-årene som fra jenter på 14. Noman Mubashir fortalte meg faktisk at hans to barn heller ville se på «Vendela + Petter» enn på barne-tv. Fantastisk!

Fortsatt bor Vendela og Petter hver for seg, riktignok bare en liten spasertur unna hverandre, men de er sammen så ofte de kan. Vendela er fortsatt opptatt med å pusse opp Petters leilighet. Og han kan først som sist innstille seg på at i år må han kjøpe juletre!

– Petter er ikke like glad i jul som meg, så han lurte på det der, om han måtte ha juletre nå som han var sammen med meg. Og, ja, det må han. Det er gøy å pynte litt begge steder. Man må ha ting som er hyggelige sammen, mener hun.

For å snikinnføre litt julestemning hos kjæresten ­planlegger hun å dra ham med på julekonserter. Fra før har Vendela som tradisjon å dra på kirkekonserter i ­adventstiden sammen med Jan Thomas.

– Det er så utrolig fint og stemningsfullt, så det må Petter bare oppleve!

LES OGSÅ: Dette er det mest romantiske Vendela og Petter har gjort for hverandre

Elsker julehøytiden

JULEPYNT: Vendela har hatt alt fra turkis til rosa julepynt, men etter at hun fikk barn, er det tradisjonelle farger som rødt, hvitt og grått som har seiret hjemme. FOTO: Janne Rugland
JULEPYNT: Vendela har hatt alt fra turkis til rosa julepynt, men etter at hun fikk barn, er det tradisjonelle farger som rødt, hvitt og grått som har seiret hjemme. FOTO: Janne Rugland Vis mer

For i motsetning til sin kjære elsker Vendela julehøytiden. Luktene, musikken, maten, og det å ha tid med familien. Hun er full av gode minner fra barndommens jul.

– Det var bestandig veldig hyggelig, masse god mat, baking, og så var vi alltid i kirken.

«Vi» er Vendelas tyske mormor, norske morfar og mamma Ingi, som vokste opp i Sverige og England. Det ble naturlig nok til en herlig kombinasjon av mat og tradisjoner.

– Det er sikkert fordi jeg husker barndommens jul som så fin at jeg er så glad i høytiden. Men jeg er ikke overopptatt av tradisjoner eller at det må være sånn eller sånn. Jeg kan spise alt mulig og gjøre mye forskjellig.

Vendela er uvanlig fleksibel som type. Egenskapen kom godt med da hun var deltaker i «Farmen Kjendis».

– Jeg kan bo hvor som helst, og det var helt topp for meg å leve 100 år tilbake i tid i «Farmen Kjendis». ­Hedvig, psyko­logen alle måtte til i programmet, sa til meg at litt av grunnen til at jeg virkelig elsket å være med i «Farmen», er at jeg er veldig tilpasningsdyktig. Det meste er greit for meg!

Å være fleksibelt anlagt var nok også et greit utgangspunkt da Vendela plutselig, i en alder av 45, ble del av en tyrkisk storfamilie. Hun fant sin biologiske far Ashmet Özkal gjennom NRK-programmet «Hva har du i bagasjen», og rakk å få to år med sammen med ham før han døde i 2013.

Fortsatt har hun god kontakt med farens familie, og nå deles tradisjoner mellom landene. Den tyrkiske familien har begynt med juletre og julepynt, og Vendela er gjerne med på Bayram, som er det tyrkiske navnet på Id.

– De har veldig mange fine tradisjoner. Bayram handler om å dele kjærlighet. Man gir penger, mat og gaver til folk som trenger det, også utenfor familien. Det synes jeg er utrolig flott, sier Vendela.

Er opptatt av og engasjert i frivillig arbeid

Selv har hun lenge vært opptatt av og engasjert i frivillig arbeid. I mange år var hun goodwill-ambassadør for Unicef. I år er hun med på juleaksjonen til Røde Kors, som går på TV 2 16. desember. I forbindelse med aksjonen var hun med organisasjonen til Guatemala. Reisen gjorde sterkt inntrykk.

– De lever i ekstrem fattigdom, det er vanskelig for oss i Norge å forestille oss at noen kan være SÅ fattige. Den ene familien jeg besøkte, hadde ikke engang råd til en klessnor å henge klærne sine på, så de la dem til tørk på steiner. Barn helt ned i fireårsalderen må gå en times tur etter vann hver dag. Fattigdommen rammer spesielt kvinner og barn, særlig jenter. Det er høy barnedødelighet, kvinner dør i barsel, de lider av underernæring og får ikke skolegang. Ingen barn skal måtte holdes unna skolen fordi de kan bli voldtatt på skoleveien, eller fordi de ikke har blyanter eller sko.

Overgangen fra fattigdom til den luksusen hun selv har opplevd, er stor. Men nettopp kontrasten har gjort det viktig og riktig å være en som hjelper andre.

– Jeg har alltid syntes det har vært berikende å gjøre ting som ikke bare er kommersielle og gagner meg selv. Jeg jobber i en bransje der man er bevisst på å selge produkter, og det er gøy, men det er viktig for meg å kunne gjøre andre ting også når jeg har den muligheten, sier hun.

Det er møtet med menneskene som er det aller fineste, mener Vendela.

– Vi er jo ikke så forskjellige. Vi er alle mammaer, jeg er bare født her og er heldig, og de er født der. Vi har de samme ønskene og kjærligheten for barna våre, og vil at de skal vokse opp, leke, le og være ubekymret, at de skal få utdannelse og alt de drømmer om.

- Det er så mange som ikke har det bra i verden

Når man har sett så mye ekstrem fattigdom og nød, kan det bli vanskelig å fråtse i julegaver.

KK39
KK39 Vis mer

– Barna mine får selvfølgelig gaver, men jeg synes at det blir litt for mye å skulle kjøpe dyre presanger til voksne mennesker. Det er så mange som ikke har det bra i verden. I stedet har vi for tradisjon å gi gaver til veldedige organisasjoner. I USA har det lenge vært vanlig heller å gi et kort med en hyggelig julehilsen og fortelle at en donasjon er blitt gitt i ditt navn til et godt formål.

- De fleste har anledning til selv å kjøpe seg det de trenger her i landet, så jeg synes det er en finere måte å gjøre det på enn å bruke masse penger på ting som folk kanskje verken trenger eller har særlig lyst på. Bestevenninnen min og jeg har i stedet en tradisjon der vi går ut sammen og spiser en hyggelig julelunsj, eller drar på en helgetur sammen. I fjor dro vi til hytta hennes på fjellet og satt foran peisen sammen og drakk vin og snakket om livet. Det var utrolig fint!

- Hva med Petter, får han gave?

– Jo, han kommer nok til å få en gave, men om det blir en opplevelse eller noe konkret, vet jeg ikke helt ennå. Jeg har en del ting jeg pønsker på …

Til info: Denne saken er hentet fra KK39 som er i salg fra fredag 1. desember.

LES OGSÅ: Dette er det mest romantiske Vendela og Petter har gjort for hverandre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer