Vendela Kirsebom

Vendela Kirsebom (48): - Det siste året har vært voldsomt krevende

- Å ha søsken som man vet er der uansett, er en stor berikelse, sier den tidligere supermodellen.

MED BRØDRENE: Her er Vendela sammen med sine to halvbrødre, Ahmet Demir Ozkal (31) (t.v) og Ahmet Suphi Ozkal (25). De drømmer blant annet om å starte restaurant sammen Foto: ALL OVER PRESS
MED BRØDRENE: Her er Vendela sammen med sine to halvbrødre, Ahmet Demir Ozkal (31) (t.v) og Ahmet Suphi Ozkal (25). De drømmer blant annet om å starte restaurant sammen Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De siste årene har vært tøffe for Vendela Kirsebom (48). Farens død, salg av huset på Nesodden og sist, men ikke minst, rettssaken etter bruddet med samboeren Ewald Eilertsen.

Etter at de gikk fra hverandre, stevnet han henne for retten med økonomiske krav. I februar vant Vendela på alle punkter.

– Det har vært en stor påkjenning i over ett år, sier Vendela.

Og før alt dette, det livsforandrende møtet med faren. Tv-seerne gråt med henne da Vendela fikk møte sin tyrkiske far for første gang i Amsterdam for to og et halvt år siden. Mye falt på plass da.

– Jeg har alltid hatt problemer med å la folk være der for meg. Da jeg traff pappaen min, skjedde det noe med meg, og denne muren jeg hadde bygget opp mot å ta imot hjelp fra andre, sier Vendela i et eksklusivt intervju med KK. 

LES OGSÅ: Ble enke og alenemor som 33-åring

Ny storfamilie

I tillegg til moren og stefaren og alle hun hadde i livet sitt før, kjenner Vendela nå den tyrkiske familien i ryggen.

– Da jeg traff pappa, skjønte jeg at jeg faktisk er veldig sårbar, at jeg trenger hjelp og kan tillate folk å hjelpe meg. Det var ganske heftig. Jeg skjønte at jeg ikke bare kan passe på alle andre, jeg må la andre passe på meg også.

NYE TIDER: Vendela nyter å leve alene med sine døtre, og har mange jobbprosjekter, både egen brillekolleksjon og som frontfigur for et nytt hotellkonsept. Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway
NYE TIDER: Vendela nyter å leve alene med sine døtre, og har mange jobbprosjekter, både egen brillekolleksjon og som frontfigur for et nytt hotellkonsept. Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway Vis mer

Dessverre fikk hun bare to år med faren. Den kjekke mannen som Vendelas svenske mor hadde en ferieromanse med i Tyrkia i 1966. De mistet kontakten, og Vendela vokste opp i Stockholm som enebarn helt til hun i tenårene fikk stefar og bonussøsken.

Da NRK tilbød seg å lete etter faren hennes, var tobarnsmor Vendela ikke i tvil om å takke ja. Og de fant ikke bare en far, men en hel storfamilie, som har tatt imot den nordiske skjønnheten og supermodellen med åpne armer.

ÅPENHJERTIG: Vendela har hatt et tungt år - men familien har vært en stor støtte.  Foto: Geir Dokken
ÅPENHJERTIG: Vendela har hatt et tungt år - men familien har vært en stor støtte. Foto: Geir Dokken Vis mer

– Brødrene mine og bonusmammaen min har vært helt utrolige. Og ikke bare de, men onkler og tanter og deres barn – de ringer jo hele tiden. Jeg husker jeg ble advart av Noman Mubashir (programleder i NRK, red.anm.). «Vendela, du er nok ikke forberedt på den typen familie, for det er annerledes enn en skandinavisk familie», sa han. Men jeg har bare elsket det!

LES OGSÅ: Kathrine Sørland om forholdet til pappa

- Alltid vært en lengsel

Da Vendela var liten jente, brukte hun å dikte opp historier om faren. At han var borte, på reise. Moren hadde et par bilder, hun hadde skrevet et brev som hun ikke fikk svar på fordi, viste det seg i ettertid, faren aldri hadde fått det. Vendela slo seg på mange måter til ro med det.

– Men det har vært en lengsel. Jeg har jo lurt på det ofte, hvor kommer jeg fra? Jeg har jo visst at han var tyrkisk, men jeg har jo ikke visst så mye mer.

16 år gammel reiste Vendela til Paris, så Milano og New York som modell. Hun fikk million­kontrakter, fløy verden rundt, og gjennom arbeidet for UNICEF møtte hun berømtheter som Nelson Mandela, Muhammad Ali og Kofi Annan. Da hun giftet seg med Olaf Thommessen og de fikk to jenter, flyttet de hjem til Norge.

Etter bruddet med Olaf, kunne det for utenforstående se ut som om Vendela tok en helomvending. Ny mann, nytt hus på Nesodden, nye arbeidsoppgaver.

– Jeg var langt nede etter bruddet med Olaf, og som regel er det ikke lurt å kaste seg ut i noe nytt.

LES OGSÅ: Siv Jensen om natten da hun mistet faren sin

- Vi var så like

Men nok en gang skal livet by på heftige rund­kast for Vendela. 45 år gammel hadde hun vel egentlig gitt opp å finne faren. Tyrkia er så stort. Men da telefonen kom om at han var i live, og ville møte henne så fort som mulig, rant tårene.

- Da jeg så ham, skjønte jeg med en gang at det var pappaen min. Vi var så like, han var jo 70 år og ikke helt frisk, men det var ikke til å unngå å se likheten. Vi begynte å prate, og det var bare naturlig.

Vendela Kirsebom hos sin tyrkiske far, Ahmet Demir Ozkal (69), hun såmed en gang at de lignet. Foto: ALL OVER PRESS
Vendela Kirsebom hos sin tyrkiske far, Ahmet Demir Ozkal (69), hun såmed en gang at de lignet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Du så deg selv i ham?

– Ja, jeg fikk se hvor snill han var, og veldig morsom og hardt arbeidende. Mye av det ser jeg også i meg selv. Min far har vært idrettsstjerne, litt filmstjerne, og bygget opp restauranter og en fantastisk yachtklubb helt fra start. Jeg så en drive i ham som jeg har kjent i meg selv og lurt på hvor kom fra.

Kjente han modellen Vendela fra før?

– Nei, men brødrene mine gjorde jo det, og de sa bare: Det er jo helt vilt at du er vår søster!

Nesten to år senere døde faren etter flere år med sykdom. Vendela var uforberedt på den triste beskjeden.

Dere fikk bare to år sammen, men du dveler ikke med det som kunne vært?

– Nei, det er ofte en grunn til ting, og brødrene mine sier at jeg fikk det beste av pappaen vår, han har ikke alltid vært så lett heller. De sa at «du har hatt så stor frihet, du har reist og levd livet ditt … » Jeg er kjempetakknemlig for tiden vi fikk, selv om jeg ikke trodde han skulle gå bort så fort. Vi traff hverandre mye de årene, og fikk pratet. Så jeg føler at det har vært bare godt. Og gjennom storfamilien føler jeg at han fortsatt er her på en måte.

LES OGSÅ: Møtte søsknene etter 50 år

Levd mer alene

Du har sagt at møtet med faren din gjorde at du får et bedre liv? Har du vært litt dårlig til å ta hensyn til deg selv?

KK 18, i salg fra 30. april
KK 18, i salg fra 30. april Vis mer

– Veldig dårlig, jeg alltid prioritert andre. Det er jo naturlig at man gjør det med barna sine, men på et tidspunkt i livet er det kanskje på tide å ta et oppgjør med hva som er bra for en selv. Det ble ekstremt tydelig da jeg traff faren min, at nå er det faktisk min tur – og jeg skal ha det bra. Ting bare falt på plass.

Du er blitt tryggere?

– Jeg har funnet røttene mine og landet litt. Følelsen av å ha et så stort nettverk som passer på meg, er så god. Det siste året har vært voldsomt krevende, og da har mamma, min bonuspappa og vennene mine stilt opp masse. Og i tillegg har brødrene mine kommet hit og laget mat og passet på meg. De ordner opp. Det har vært så kjipe og slitsomme perioder, hvor jeg ikke har visst hvor jeg skulle snu meg, og da har de bare kommet! Å ha søsken som man vet er der uansett, er en stor berikelse.

Om du møtte igjen deg selv om 16-åring, hva ville du sagt til deg selv?

– Det er vanskelig å svare på. For på mange måter er jeg jo glad for alt jeg har gjort, jeg har møtt mange fantastiske mennesker. Men jeg skulle gjerne ha nytt det mer underveis. Jeg har alltid vært en som har passet på andre, til tider i ekstrem grad. Hvis jeg fikk velge på nytt, ville jeg kanskje levd mer alene. Jeg har nok vært litt styrt av dem jeg har vært sammen med.

LES OGSÅ: Et helt spesielt søskenforhold

Intervjuet i sin helhet kan leses i KK18, i salg fra 30. april.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer