Cecilie Kåss Furuseth

- Vent med joggebuksa til kvelden

Cecilie Kåss Furuseth vet hvor tøft det kan være å føle seg isolert og alene. Nå lager hun podcast med trøst til alle som er redde.

LAGER HELSEPODCAST: - Jeg tror mange som har det tøft fra før har det ekstra tøft nå, sier Cecilie Kåss Furuseth til KK. FOTO: Astrid Waller
LAGER HELSEPODCAST: - Jeg tror mange som har det tøft fra før har det ekstra tøft nå, sier Cecilie Kåss Furuseth til KK. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

- Jeg tror det er mange grunner til at innetid kan være ekstra vanskelig for en god del av oss. Alt fra helseangst, tvangslidelser, angst for å være alene. Kort sagt gjelder det veldig mange, sier Cecilie Kåss Furuseth - fra sitt hjemmestudio på telefon med KK.

I dag skal hun spille inn første episode av en ny podcast-serie som har fått navnet «God bedring», og det hele kickstartes med spesialepisode om koronaviruset. Med seg fra hvert sitt hjemmestudio er også fastlege Kaveh Rashidi og psykolog Peder Kjøs.

- Lytteren skal få god hjelp av fagekspertise, og jeg skal forsøke å lede det hele, sier Cecilie.

Ideen om en helsepodcast har vært på trappene en stund, ifølge Cecilie.

- Vi skulle egentlig ikke lansere før etter påske. Tanken er å kunne svare på alt fra psoriasis til kjærlighet - men så kom jo dette viruset da, og behovet for informasjon, råd og trøst er ganske akutt, så vi framskynder hele greia med spesialepisode om korona, forteller Cecilie som for øyeblikket er litt snufsete og derfor er beordret hjemmekontor.

- Skumle dager

- Målet er å gi både info, gode råd og litt trøst til alle der ute som trenger det, sier Cecilie som innrømmer at hun syns disse dagene vi er inne i er skumle.

Selv har hun vært åpen om egne psykiske lidelser i serien «Sinnsykt» som gikk på NRK i fjor. Derfor vet hun hvor trøblete det kan være å gå hjemme alene og kjenne på egne vonde følelser. For noen kan det også være farlig.

- Min største frykt er at dette skal gå fryktelig galt for noen, og jeg ble så redd da jeg så at psykologkontorene må stenge. Heldigvis er det mange som driver med konsultasjoner på telefon - og video, så jeg bare håper at folk tar det i bruk, sier Cecilie.

- De som er innlagt får ikke ha besøk, mange føler seg isolerte, det er en saus av vonde ting som skjer nå. Det er ikke bra. Jeg føler meg ekstra heldig nå som er i en god periode, og at jeg derfor ikke har behov for terapi akkurat nå. Hvis dette hadde skjedd da jeg var skikkelig sjuk veit jeg ikke hvordan det hadde gått. Derfor må vi trå til på ALLE måter vi kan. Dette må, og skal, gå bra, sier Cecilie og avbryter seg selv:

- Dette ble litt vel mørkt, kanskje? Jeg tror det er veldig viktig å finne lyspunkter! Ikke google alt, prøv heller å tenk: hva er det jeg trenger å vite om dette? Jo, det er råd og oppdateringer fra myndighetene. Også tror jeg det lurt å ta på vanlige klær når du er inne, og vent med joggebuksa til kvelden. Stå opp og legg deg til samme tid. Gjør alle hjemmetingene du ikke får gjort ellers, oppfordrer Cecilie. Og hun mener det tross alt finnes gode muligheter for kontakt med «verden utenfor» i tiden vi lever i.

MØT HVERANDRE PÅ NETT: - Kjør på med ringing og chatting, oppfordrer Cecilie. FOTO: Astrid Waller
MØT HVERANDRE PÅ NETT: - Kjør på med ringing og chatting, oppfordrer Cecilie. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Selv har hun lagt en slagplan for egen bursdagsfeiring i april som hun tror kan være et godt råd til flere:

- Jeg tenkte først at dette blir tidenes kjedeligste bursdag. Derfor har jeg bestemt meg for å invitere til bursdag på videochat, hvor alle må sørge for egen snacks og drikke, også skåler vi og synger sammen.

Hun oppfordrer alle til å lage avtaler på videochat og ringe så mye at telefonen blir varm.

- Det er bare å kjøre på! Og gaming hvor du gamer mot andre er etter min mening også en kjempeidé. Da flyr tida! Kanskje du og en venn kan spille Sims og flytte inn sammen i det virtuelle huset, tipser hun som med stolthet titulerer seg som ekte nerd og har tilbragt timevis med spilling og scrolling før denne unntakstilstanden.

- Og for all del, husk at dette går over. Det er ikke evig, og vi er mange i samme båt, trøster Cecilie.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer