Dessert

Verdens beste brownies

Hvorfor lage kjedelig og tørr sjokoladekake? Det er jo en smal sak å lage dem både saftige, søte og seige.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne BuxrudFoto: Siren Lauvdal Marion Myklebust, Konditorlærling på Grand Hotel, anbefaler:BROWNIE MED VALNØTTER(Til en stor langpanne)750 g usaltet smør750 g sukker10 egg250 g mørk callebautsjokolade/annen mørksjokolade250 g valnøtter250 g hvetemelSmør og sukker piskes hvitt. Visp i ett og ett egg av gangen. Pass på at egget er godt blandet i massen før du tilsetter det neste. Smelt sjokoladen og bland det i med hakkede valnøtter (kan sløyfes). Tilsett dette i massen, og ha i melet til slutt. Bland godt. Stekes på180° i cirka 30 min.Ganache (topping) à la Grand Hotel250 g mørk sjokolade1,3 dl fløteKok opp fløten, ta den av platen og tilsett sjokoladen. Smør blandingen på kaka og lageventuelt marmoreringer med å blande inn hvit, smeltet sjokolade.Craig Conley, kokk, anbefaler:LETTVINT DOBBEL SJOKOLADECHIP-BROWNIE(Til en liten langpanne)230 g Nestlé Toll House semisweet Chocolate Morsels/230 g mørk sjokolade120 g smør3 store egg150 g mel225 g sukker1 ts vaniljeekstrakt1/4 ts bakepulver50 g nøtterForvarm stekeovnen til 180° og smør en liten langpanne. Smelt halvparten av sjokoladenog alt smøret i en stor kjele, på svak varme. Rør til du får en jevn blanding. Ta vekk fraplaten. Rør inn egg og vaniljeekstrakt. Sikt inn mel, sukker og bakepulver. Rør inn restenav sjokoladebitene sammen med hakkede nøtter (kan sløyfes), fordel deigen jevntutover langpanna. Stek i 18–22 minutter til prikkepinnen du tester i midten av deigen kommer ut litt klissete. Avkjøl kaka i langpanna på en rist.Vilde Phoebe Lauvdal Conley (9 1/2), anbefaler:SAFTIG SJOKOLADEBROWNIE(Til en liten langpanne)400 g sukker120 smør4 pakkerNestlé Toll House Choco Bake unsweetened chocolate flavour/250 g mørk sjokolade2 store egg2 ss vann1 1/2 ts vaniljeekstrakt150 g mel1/4 ts bakepulver1/4 ts salt1/2 kopp nøtterForvarm ovnen til 180°. Smør en liten langpanne. Smelt smøret og hell det i en storbolle. Bland i sukker, choco bake, egg, vann og vaniljeekstrakt godt sammen. Sikt innmel, bakepulver og salt. Tilsett hakkede nøtter (kan sløyfes). Fordel deigen jevnt utoveri langpanna. Stek brownien i 18–22 minutter, sjekk om kaken er ferdig ved å stikke enpinne i sentrum av deigen. Er den klissete, er den ferdig. La kaken avkjøle seg på en rist.Knut Munthe Olsen, Kokk og ferskvaresjef på Ultra, anbefaler:SUKSESS-BROWNIE(Til en stor langpanne)6 egg9 dl sukker450 g melange5 dl mel9 ss bakekakao/ev. 2 pl (250 g) mørkkokesjokolade2 ts vaniljesukkeren god håndfull valnøtterPisk sammen egg og sukker – ikke eggedosis. Rør rundt hele tiden mens du blander i smeltet, varmt smør tilsatt sjokolade, hvis du ikke bruker bakekakao, som er litt mørkere enn vanlig kakao. Bland i alt det tørre med en slikkepott. Ha den deilige seigtflytenderøren i en langpanne med bakepapir. Stekes på 175° i cirka 15 min (varmluft), cirka 20 minutter hvis du har stekeovn uten varmluft. Brownie kan ha en nesten flytendekjerne – den må for all del ikke stekes for mye, da blir den kjedelig. Som med poteter fortsetter steke-/kokeprosessen på produktets egenvarme etter at det er tatt ut av ovnen.Smak til med grovhakkede valnøtter (kan sløyfes).Nina Sjøen, matstylist og konditor, anbefaler:BROWNIE MED ROSINER KOKT I PASJONSFRUKTJUICE(Til en liten langpanne)150 g rosiner2 dl pasjonsfruktjuice/konsentrat200 g smør200 g mørk sjokolade4 egg4 dl sukker3 dl hvetemel1 ts bakepulver1 ts vaniljesukker3 dl valnøtterForvarm ovnen til 140°. Kok rosinene med pasjonsfruktjuicen til juicen er kokt helt inn.Finhakk sjokoladen. Ha smøret i vannbad, la det smelte og tilsett sjokoladen. Rør sammenegg og sukker og bland det i sjokolademassen. Bland og sikt alt det tørre, og vend det inn.Tilsett nøtter og rosiner. Hell massen i en springform eller i en liten langpanne med bakepapir i bunnen. Stek i 40 minutter. Avkjøl. Dryss på melis når kaken er avkjølt.Sverre Sætre, medlem av kokkelandslaget, kokk og konditor, anbefaler:PECANNØTT-BROWNIE(Til en liten langpanne)200 g Manjari Valrhonasjokolade/annen mørk sjokolade200 smør4 egg340 g sukker240 g hvetemel1 ts bakepulver3 dl pecannøttermelis (til pynt)Forvarm stekeovnen til 150°. finhakk sjokoladen (den bør ha høyt innhold av kakaomasse,Manjari Valrhona har 64 %) og smelt den i vannbad sammen med smøret. Pass på at all sjokoladen er smeltet. Tilsett eggene, og rør dem godt inn med en visp. Tilsett sukkeret og visp det godt inn. Bland hvetemel, bakepulver og pecannøtter og rør det sammen med sjokolademassen. Fyll massen i en langpanne kledd med bakepapir og stryk den utover.Stek kaken i cirka 45 minutter. La kaka avkjøle i panna i romtemperatur. Kutt den i biter, og dryss med melis før servering. Kaken kan oppbevares i kjøleskap i opptil fire dager, eller opptil to uker i fryseren, hvis den er godt innpakket i plast.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer