Dessert

Verdens beste brownies

Hvorfor lage kjedelig og tørr sjokoladekake? Det er jo en smal sak å lage dem både saftige, søte og seige.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne Buxrud
Foto: Siren Lauvdal











Marion Myklebust, Konditorlærling på Grand Hotel, anbefaler:
BROWNIE MED VALNØTTER

(Til en stor langpanne)
750 g usaltet smør
750 g sukker
10 egg
250 g mørk callebautsjokolade/annen mørksjokolade
250 g valnøtter
250 g hvetemel

Smør og sukker piskes hvitt. Visp i ett og ett egg av gangen. Pass på at egget er godt blandet i massen før du tilsetter det neste. Smelt sjokoladen og bland det i med hakkede valnøtter (kan sløyfes). Tilsett dette i massen, og ha i melet til slutt. Bland godt. Stekes på
180° i cirka 30 min.

Ganache (topping) à la Grand Hotel
250 g mørk sjokolade
1,3 dl fløte

Kok opp fløten, ta den av platen og tilsett sjokoladen. Smør blandingen på kaka og lag
eventuelt marmoreringer med å blande inn hvit, smeltet sjokolade.

Craig Conley, kokk, anbefaler:
LETTVINT DOBBEL SJOKOLADECHIP-BROWNIE

(Til en liten langpanne)
230 g Nestlé Toll House semisweet Chocolate Morsels/230 g mørk sjokolade
120 g smør
3 store egg
150 g mel
225 g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
1/4 ts bakepulver
50 g nøtter

Forvarm stekeovnen til 180° og smør en liten langpanne. Smelt halvparten av sjokoladen
og alt smøret i en stor kjele, på svak varme. Rør til du får en jevn blanding. Ta vekk fra
platen. Rør inn egg og vaniljeekstrakt. Sikt inn mel, sukker og bakepulver. Rør inn resten
av sjokoladebitene sammen med hakkede nøtter (kan sløyfes), fordel deigen jevnt
utover langpanna. Stek i 18–22 minutter til prikkepinnen du tester i midten av deigen kommer ut litt klissete. Avkjøl kaka i langpanna på en rist.

Vilde Phoebe Lauvdal Conley (9 1/2), anbefaler:
SAFTIG SJOKOLADEBROWNIE

(Til en liten langpanne)
400 g sukker
120 smør
4 pakker
Nestlé Toll House Choco Bake unsweetened chocolate flavour/250 g mørk sjokolade
2 store egg
2 ss vann
1 1/2 ts vaniljeekstrakt
150 g mel
1/4 ts bakepulver
1/4 ts salt
1/2 kopp nøtter

Forvarm ovnen til 180°. Smør en liten langpanne. Smelt smøret og hell det i en stor
bolle. Bland i sukker, choco bake, egg, vann og vaniljeekstrakt godt sammen. Sikt inn
mel, bakepulver og salt. Tilsett hakkede nøtter (kan sløyfes). Fordel deigen jevnt utover
i langpanna. Stek brownien i 18–22 minutter, sjekk om kaken er ferdig ved å stikke en
pinne i sentrum av deigen. Er den klissete, er den ferdig. La kaken avkjøle seg på en rist.

Knut Munthe Olsen, Kokk og ferskvaresjef på Ultra, anbefaler:
SUKSESS-BROWNIE

(Til en stor langpanne)
6 egg
9 dl sukker
450 g melange
5 dl mel
9 ss bakekakao/ev. 2 pl (250 g) mørkkokesjokolade
2 ts vaniljesukker
en god håndfull valnøtter

Pisk sammen egg og sukker – ikke eggedosis. Rør rundt hele tiden mens du blander i smeltet, varmt smør tilsatt sjokolade, hvis du ikke bruker bakekakao, som er litt mørkere enn vanlig kakao. Bland i alt det tørre med en slikkepott. Ha den deilige seigtflytende
røren i en langpanne med bakepapir. Stekes på 175° i cirka 15 min (varmluft), cirka 20 minutter hvis du har stekeovn uten varmluft. Brownie kan ha en nesten flytende
kjerne – den må for all del ikke stekes for mye, da blir den kjedelig. Som med poteter fortsetter steke-/kokeprosessen på produktets egenvarme etter at det er tatt ut av ovnen.
Smak til med grovhakkede valnøtter (kan sløyfes).

Nina Sjøen, matstylist og konditor, anbefaler:
BROWNIE MED ROSINER KOKT I PASJONSFRUKTJUICE

(Til en liten langpanne)
150 g rosiner
2 dl pasjonsfruktjuice/konsentrat
200 g smør
200 g mørk sjokolade
4 egg
4 dl sukker
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
3 dl valnøtter

Forvarm ovnen til 140°. Kok rosinene med pasjonsfruktjuicen til juicen er kokt helt inn.
Finhakk sjokoladen. Ha smøret i vannbad, la det smelte og tilsett sjokoladen. Rør sammen
egg og sukker og bland det i sjokolademassen. Bland og sikt alt det tørre, og vend det inn.
Tilsett nøtter og rosiner. Hell massen i en springform eller i en liten langpanne med bakepapir i bunnen. Stek i 40 minutter. Avkjøl. Dryss på melis når kaken er avkjølt.

Sverre Sætre, medlem av kokkelandslaget, kokk og konditor, anbefaler:
PECANNØTT-BROWNIE

(Til en liten langpanne)
200 g Manjari Valrhonasjokolade/annen mørk sjokolade
200 smør
4 egg
340 g sukker
240 g hvetemel
1 ts bakepulver
3 dl pecannøtter
melis (til pynt)

Forvarm stekeovnen til 150°. finhakk sjokoladen (den bør ha høyt innhold av kakaomasse,
Manjari Valrhona har 64 %) og smelt den i vannbad sammen med smøret. Pass på at all sjokoladen er smeltet. Tilsett eggene, og rør dem godt inn med en visp. Tilsett sukkeret og visp det godt inn. Bland hvetemel, bakepulver og pecannøtter og rør det sammen med sjokolademassen. Fyll massen i en langpanne kledd med bakepapir og stryk den utover.
Stek kaken i cirka 45 minutter. La kaka avkjøle i panna i romtemperatur. Kutt den i biter, og dryss med melis før servering. Kaken kan oppbevares i kjøleskap i opptil fire dager, eller opptil to uker i fryseren, hvis den er godt innpakket i plast.

Brownie med valnøtter (innfelt: Marion Myklebust)
Brownie med valnøtter (innfelt: Marion Myklebust) Vis mer
Lettvint dobbel sjokoladechip-brownie (innfelt: Craig Conley)
Lettvint dobbel sjokoladechip-brownie (innfelt: Craig Conley) Vis mer
Saftig sjokoladebrownie (innfelt: Vilde Phoebe Lauvdal Conley)
Saftig sjokoladebrownie (innfelt: Vilde Phoebe Lauvdal Conley) Vis mer
Suksess-brownie (innfelt: Knut Munthe-Olsen)
Suksess-brownie (innfelt: Knut Munthe-Olsen) Vis mer
Brownie med rosiner kokt i pasjonsfruktjuice (innfelt: Nina Sjøen)
Brownie med rosiner kokt i pasjonsfruktjuice (innfelt: Nina Sjøen) Vis mer
Pecannøtt-brownie (innfelt: Sverre Sætre)
Pecannøtt-brownie (innfelt: Sverre Sætre) Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer