Iman

Verdens første svarte supermodell – og David Bowies store kjærlighet

Iman blir 65 i år, og sverger til naturlige fillers -som i økt kroppsvekt.

IKON PÅ RØD LØPER: Iman på Emmy-gallaen i New York i november i fjor. Her kan man snakke om å eldes med stil. FOTO: NTB Scanpix
IKON PÅ RØD LØPER: Iman på Emmy-gallaen i New York i november i fjor. Her kan man snakke om å eldes med stil. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– The struggle is real. But so is God.

Dette bibelverset (på norsk: Alt makter jeg i Ham som gjør meg sterk) skrev Iman på Instagram etter at hennes ektemann gjennom 24 år, popikonet David Bowie, døde i januar 2016. I 18 måneder hadde de kjempet mot kreften sammen, og holdt det hemmelig for en hel verden.

IMAN OG BOWIE = SANT: Året er 1993, og David og Iman har trukket i finstasen i forbindelse med en veldedighetstilstelning. Det lyser forelskelse og lykke av paret, som giftet seg året før. FOTO: NTB Scanpix
IMAN OG BOWIE = SANT: Året er 1993, og David og Iman har trukket i finstasen i forbindelse med en veldedighetstilstelning. Det lyser forelskelse og lykke av paret, som giftet seg året før. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det var ikke så overraskende. Ekteparet Bowie hadde alltid vært privat. De åpnet aldri hjemmet sitt for pressen, viste aldri fram datteren sin på tilstelninger, stilte aldri opp til fellesintervjuer. De hadde verken behov for eller lyst til å være et kjendispar.

De var Iman og David, to mennesker som elsket hverandre og levde et vanlig familieliv sammen med datteren Alexandria i New York. Der betød det lite at David var en verdenskjent rockestjerne, og at Iman var verdens første svarte supermodell og eier av et kosmetikkselskap med en omsetning på 250 millioner kroner i året. I dag anslås det at hun personlig er god for 100 millioner dollar.

Har hun noen gang tenkt på tilfeldighetene som gjorde at hun endte opp med dette livet?

LES OGSÅ: Venninnen bekymret for Meghan: - Vet ikke om hun holder ut

MOTEPRINSESSE: Dyreprint er ingen ny oppfinnelse. Her Iman med David i 1991. FOTO: NTB Scanpix
MOTEPRINSESSE: Dyreprint er ingen ny oppfinnelse. Her Iman med David i 1991. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Flyktet fra krigen

Iman Mohamed Abdulmajid (65) ble født i Mogadishu i Somalia i 1955. Bestefaren ville at hun skulle døpes til Iman, som betyr «tro» på somali. På begynnelsen av 1970-tallet flyktet familien på sju til Kenya på grunn av uroligheter i Somalia, og hun begynte å studere statsvitenskap i Nairobi. Hun ble oppdaget som 20-åring på gaten i Nairobi av fotografen Peter Beard, og reiste på hans oppfordring til New York i 1975, og ble den første svarte supermodellen.

MAMMAKOS: Et sjeldent privat bilde av Iman med eldstedatteren Zulekha fra 1986. FOTO: NTB Scanpix
MAMMAKOS: Et sjeldent privat bilde av Iman med eldstedatteren Zulekha fra 1986. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hun hadde et ekteskap med baseballstjernen Spencer Haywood, som hun fikk datteren Zulekha (42) med, men skilte seg i 1987. Hun møtte David Bowie hos venner i 1990. De falt raskt for hverandre (han begynte med å invitere henne ut på en kopp te!), giftet seg i 1992, og fikk datteren Alexandria i 2000. Iman ble enke vinteren 2016 da Bowie døde av kreft. Hun driver IMAN Cosmetics, et sminkemerke som er til passer alle hudfarger. Hun snakker fem språk: somali, arabisk, italiensk, fransk og engelsk.

– Moren min lærte meg å kreve

– Jeg hadde flaks, har Iman sagt om at motefotografen Peter Beard oppdaget henne på gaten i Nairobi i Kenya som 20-åring.

FLOTT PÅ CATWALKEN: "Skitflott" kaller den norske modellmammaguruen Eivor Øvrebø Iman. Hun husker langbeinte Iman fra catwalken på 1980-tallet, før hun trakk seg tilbake som modell. FOTO: NTB Scanpix
FLOTT PÅ CATWALKEN: "Skitflott" kaller den norske modellmammaguruen Eivor Øvrebø Iman. Hun husker langbeinte Iman fra catwalken på 1980-tallet, før hun trakk seg tilbake som modell. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Det er mennesker som har bodd i flyktningleirer i mer enn 20 år, jeg kunne blitt et av dem, sa hun i et intervju med den britiske avisen The Guardian. Da skulle hun hatt ekstrem uflaks, for Iman er en person som får ting til å skje. Og hun vet å stille krav. Da Beard spurte om å få fotografere henne, var hun skeptisk. Da han tilbød henne penger, ba hun om 8000 dollar … like mye som universitetsavgiften hennes.

– Det verste som kunne skje, var jo bare at han sa nei.

– Ingenting skjer hvis du ikke spør. Det lærte moren min meg. Hun sa: «Hvis Gud sier at han vil oppfylle ett ønske for deg – hva ber du om da?» Jeg nølte med svaret, og da sa hun: «Hvis du må tenke over det, fortjener du det ikke.» Da jeg spurte hvorfor, sa hun: «Hør her, du skal be om alt! Be om alt!»

Studerte statsvitenskap

Imans mor var gynekolog og da faren ble diplomat, fikk de råd til å sende Iman på en katolsk jenteskole. Det til tross for at familien var muslimer. Moren og faren anså likevel at denne skolen ga en mer progressiv utdannelse enn det islamske skoler var i stand til å tilby jenter i 1960-årene. Her gikk hun til familien måtte flykte. Hun har fortalt at den eneste gangen hun så faren gråte, var da han ikke hadde råd til å dekke universitetsavgiften. Hun fikk likevel studere statsvitenskap i Nairobi med støtte fra veldedige organisasjoner.

Men noen universitetsgrad fikk hun aldri. Etter møtet med Beard reiste hun til New York for å prøve lykken som modell.

INGEN BABE: Denne jenta hadde studert statsvitenskap og skapte senere sin egen business verdt mange hundre millioner dollars. FOTO: NTB Scanpix
INGEN BABE: Denne jenta hadde studert statsvitenskap og skapte senere sin egen business verdt mange hundre millioner dollars. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Mine foreldre var aktivister. Jeg vokste opp i et hjem der samtalene var politiske og meningene sterke. Jeg hadde aldri sett et motemagasin før jeg kom til New York. Foreldrene mine var skuffet over at jeg valgte modellyrket, de hadde større ambisjoner for meg, ler Iman i et intervju med Oprah Winfrey.

– Jeg ble kastet ut i det, og lærte underveis.

LES OGSÅ: Hadde gruppesex med Grace Jones

Rasisme i motebransjen

Iman ble raskt en favoritt blant de store designerne. Men det var ikke enkelt å være den første svarte catwalkmodellen. Hun ble betalt mindre enn sine hvite kollegaer, og opplevde også rasisme. En moteredaktør beskrev henne som «en hvit kvinne dyppet i sjokolade».

– Og hun skjønte ikke engang at det var en fornærmelse! Jeg sa: «Utseendet mitt kan ikke du ta kred for. Jeg har ikke en dråpe hvitt i meg.»

Forskjellsbehandlingen i motebransjen engasjerer henne fortsatt. Sammen med modellkollegaene Naomi Campbell og Bethnann Hardison lanserte hun i 2014 kampanjen Balance Diversity for å få mer mangfold inn i motebransjen. Det viste seg at det var flere år siden designere som Versace, Gucci og Calvin Klein hadde brukt fargede modeller.

– Det gir et signal om at våre jenter ikke er vakre nok.

GIRL POWER: Sammen med bl.a. modellkollega Naomi Campbell lanserte Iman kampanjen Balance Diversity for å få mer mangfold inn i en «hvit» motebransje. FOTO: NTB Scanpix
GIRL POWER: Sammen med bl.a. modellkollega Naomi Campbell lanserte Iman kampanjen Balance Diversity for å få mer mangfold inn i en «hvit» motebransje. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

«Skitflott»

– Jeg husker Iman mest som modell for showene. Hun var jo høy og slank og «skitflott», og en av de få fargede som gikk på catwalken på den tiden, sier Eivor Øvrebø, eier av modellbyrået Team Models, og med mer enn 50 års erfaring i bransjen.

I dag er situasjonen litt annerledes. Det er mye vanligere med fargede modeller, selv om det altså fortsatt er en skjevhet.

– Det er jo vanskelig å forstå hvordan disse designerne tenker, men ofte dekker de seg bak det at kolleksjonen avgjør hvilke modeller som brukes. Men, det er ofte flere fargede modeller når vår–sommer-kolleksjonene vises enn når høst–vinter vises. Det har nok litt å gjøre med hvem som tåler sterke farger, sier Øvrebø.

Denne holdningen har også vært utbredt i kosmetikkbransjen. Da Iman jobbet som modell, måtte hun selv blande en foundation – ingen av makeup-artistene hadde noe som passet hudfargen hennes. Det var også denne erfaringen som gjorde at hun lanserte sitt eget kosmetikkmerke i 1994. Bransjen så ikke det potensielle markedet. Det gjorde hun. I dag er IMAN Cometics det foretrukne merket for fargede kvinner i USA.

LES OGSÅ: - Etter at jeg har vært i Playboy, skal vi forsøke prøverør

Til Somalia for å hjelpe

Men Iman hadde mer å fare med. Gjennom årene spilte hun i mindre roller i en lang rekke filmer, blant annet mot John Malkovich i en filmatisering av Joseph Conrads klassiske Heart of Darkness, og i en av Star Trek-filmene.

SULT, KRIG OG NØD: Etter 20 år i utlendighet reiste Iman tilbake til Somalia sammen med et britisk tv-team for å rette internasjonal oppmerksomhet mot nøden i hjemlandet. FOTO: NTB Scanpix
SULT, KRIG OG NØD: Etter 20 år i utlendighet reiste Iman tilbake til Somalia sammen med et britisk tv-team for å rette internasjonal oppmerksomhet mot nøden i hjemlandet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I 1992 overtalte hun BBC til å la henne få med seg et filmteam til Somalia, som allerede den gangen var revet i filler av krig, tørke og hungersnød. Hun ville at hennes status som Somalias mest berømte emigrant kunne bidra til å sette fokus på tragedien i hjemlandet og utløse mer internasjonal hjelp.

Iman og BBC-teamet kom for å filme Somalia Diary bare uker etter bryllupet med David Bowie. Det var første gang hun var i hjemlandet på 20 år, og hun ble rystet over forandringen. Arbeidet var heller ikke farefritt. En dag under filmingen fulgte hun og teamet med en buss som dro til byen for å samle opp dagens ofre.

– Det var den verste delen, sa hun.

– Antallet var 70 døde den dagen, og de fleste av likene jeg så pakket i sekker, var barn under 10 år.

NATURLIG VAKKER: Iman hevder at hun har en del kilo ekstra i forhold til normalvekten. Tja, hvor da? Bildet er fra høsten 2019. FOTO: NTB Scanpix
NATURLIG VAKKER: Iman hevder at hun har en del kilo ekstra i forhold til normalvekten. Tja, hvor da? Bildet er fra høsten 2019. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Naturlige fillers

Iman sluttet å jobbe som modell for 31 år siden, da hun fortsatt var på topp. Hun ønsket å satse på kosmetikkmerket sitt, og å bli tatt seriøst som forretningskvinne. Hun angret aldri, for hun syntes moteindustrien hadde endret seg til det verre. Hun har likevel tatt noen få modelloppdrag siden, og er fortsatt å se på høyprofilerte røde løpere. Og så er hun selvsagt ansiktet utad for IMAN Cosmetics. Hun er en slående vakker kvinne, selv om hun altså fyller 65 år.

– Mange kvinner i min alder bruker fillers i ansiktet for å se yngre ut. Jeg har aldri gjort noe slikt. Da jeg ble 50 år, la jeg på meg 2,5 kilo. Da jeg ble 60, la jeg på meg ytterligere 2,5 kilo. Jeg veier fem kilo mer enn min normalvekt, og det er fungerer som naturlige fillers, ler hun.

– Jeg synes vi kvinner skal omfavne det å bli eldre. Vi har fortjent alderen vår. Med den kommer visdom, klarsyn og evnen til å gi mer faen.

LES OGSÅ: - Det ble på en måte forventet at jeg skulle ligge med ham

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer