Håndarbeid

Veving er i ferd med å bli supertrendy

Anne Djupvik Andersen (32) blir kontaktet av folk fra hele verden som vil veve!

VEVING: Anne Djupvik Andersen har følgere fra hele verden og merker at trenden er voksende.  Foto: Silje Holte
VEVING: Anne Djupvik Andersen har følgere fra hele verden og merker at trenden er voksende. Foto: Silje Holte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da interiørtrendene for 2015 ble rapportert i boligmagasiner og interiørblogger på begynnelsen av fjoråret, var det særlig to gode gamle saker som dukket opp: makramé og vevde veggtepper, nå i lyse, oppdaterte versjoner.

Da hadde grafisk designer og interiørdesigner Anne Djupvik Andersen (32) allerede holdt på med garn og rammevev en god stund, og dokumentert arbeidet på Instagram og bloggen Weave Me Away. Nå er det mange som blir inspirerte, og søker oppskrifter og råd hos Anne. 

– Det er ikke så komplisert å veve på rammevev. Det er egentlig bare å sette i gang. Den første veven laget jeg faktisk selv av en treramme og noen spiker, sier hun.

LES OGSÅ: Trendplaggene du strikker selv

Anne har alltid laget ting selv, men at hun skulle begynne å veve, var en tilfeldighet. Moren hennes var i gang med å brodere seg et nytt bunadsbelte med et gammelt et som oppskrift. Dette var utrolig tidkrevende arbeid, og perlene i det nye beltet la seg heller ikke likt som på det gamle.

Anne begynte å undersøke om det fantes en annen måte å gjøre dette på, og kom over perleveven. Det ble starten på en interesse som nå tar det meste av fritiden hennes. Ved hjelp av gamle bøker kjøpt på Fretex, og inspirasjon fra amerikanske bloggere som Maryanne Moodie (maryannemoodie.com), tester hun ut forskjellige teknikker. 

– Jeg eksperimenterer mye, prøver forskjellige materialer – blant annet fjær, metallbånd og perler. Det er mange som spør hvor jeg finner oppskriftene til det jeg lager, men det meste dikter jeg underveis. 

GJENBRUK: Jeg tror mange er lei av bruk-og-kast-kulturen, sier Anne Djupvik Andersen.  Foto: Silje Holte
GJENBRUK: Jeg tror mange er lei av bruk-og-kast-kulturen, sier Anne Djupvik Andersen. Foto: Silje Holte Vis mer

Amerikanske forbilder

Under interiør- og boligmessen i Grieghallen i Bergen i oktober, gikk Husfliden rett og slett tom for rammevever. Interessen for enkel veving, som man lett kan holde på med hjemme eller ta med seg, er stor. Husflidslag og Folke­- universitet har ventelister på sine kurs. 

Trenden rekker vidt. I Stockholm opplever Fanny Zedenius (28) det samme som Anne Djupvik Andersen. Hun startet instagramkontoen @createaholic mest for moro skyld for et drøyt år siden. Nå nærmer hun seg 6000 følgere og selger makramétepper og ampler til hele verden. Kursene hun holder, er også etterspurt. 

– Jeg fant forbilder i USA, og ville teste ut ting selv. Siden har jeg eksperimentert med ulike mønstre og former. Det finnes uendelige variasjoner, og de fleste av mine kreasjoner dukker opp mens jeg knyter. 

Å jobbe med håndverk har gjort meg til en roligere og lykkelige person. Når jeg holder på med dette, får jeg tid til å reflektere og det er lettere å håndtere stress. Det gir meg også utrolig mye energi at andre liker det jeg gjør, sier Fanny som til daglig jobber for FN. 

Hun tror at bakgrunnen for trenden er behovet for å koble av fra hverdagens stress og skape noe med egne hender. 

– Samtidig handler det om en interiørtrend. Mange vil innrede hjemmet sitt med noe ikke alle andre har, og betaler gjerne litt ekstra for noe som er spesial­designet. Dette handler også om et brudd med det masseproduserte og industrielle. 

Trendforsker Louise Byg Kongsholm, administrerende direktør i PEJ-gruppen, mener det å lage ting selv – om det er strikking, veving, makramé, matlaging eller ølbrygging – er en og samme trend. 

Vi søker tradisjon og en form for nostalgisk tilbakeblikk på gamle dyder. Strikking har vært moderne lenge, og det var behov for en ny form for kreativ hobby, som er taktil, avslappende, antidigital og helt nede på jorden. Rett og slett trøst og ro, en form for balanse i et hektisk liv i en verden som endrer seg så raskt at de færreste kan følge med. I krisetider er det også slik at vi ser innover. 

Et ønske om fred og ro, er noe Anne Djupvik Andersen kjenner godt. Jobben som daglig leder for et firma som drev med bolig- og interiørstyling ble for en tid tilbake tøff. 

Anne var svært engasjert i jobben og hadde problemer med å legge den fra seg. Resultatet ble utbrenthet. Hun jobber nå tre dager i uken som grafisk designer i et reklamebyrå og er på vei opp igjen. Veving og håndarbeid var med på å hjelpe henne tilbake, mener hun. 

– Jeg vevde først og fremst bare for meg selv. Selv om jeg nå selger en del og lager blogg, er det fremdeles en ro og glede knyttet til dette.

Nå har hun lyst til å lære seg mer om det gamle håndverket. Tradisjonell vevstol er mye mer komplisert og krever kurs. Bestemorens gamle vevstol står og venter på henne.

– Det er godt at de gamle tradisjonene blir videreført. Jeg tror mange er lei av bruk-og- kast-kulturen, og ønsker å lage noe som varer.  

Hva vil motsvaret være? Hva vil vi holde på med når vi ikke lenger orker å strikke eller har veggene fylt opp med tepper? Trendforskeren er ikke sikker på om det blir et motsvar.

– Vi blir stadig flinkere til å balansere det analoge og digitale, jobben og hjemmet.

I Bergen er Anne takknemlig for å ha passert 5000 følgere på Instagram. I Stockholm takker Fanny alle følgerne sine. Hun har solgt arbeider til USA, Finland, England, Frankrike, Sør-Korea, Australia og New Zealand. 

– Dette hadde aldri skjedd uten det fantastiske nettverket på Instagram. Jeg har funnet så utrolig mye inspirasjon, oppmuntring og kjærlighet fra mennesker over hele verden. Jeg skulle mest av alt ønske at døgnet hadde flere timer, slik at jeg ville hatt enda mer tid til kunsten.

Kom i gang! 

  • Du trenger bare en treramme og spiker som du slår inn på begge sider av rammen. Når du skal tre veven, må du passe på at renningen (tråden du trer veven med) ikke blir for stram, da kan det nemlig bli vanskelig å veve og å få vevingen jevn og fin. Renningen skal være jevn og fast. 
  • Etter du har tredd den på veven, kan du bruke en pinne til å gjøre renningen litt fastere. Denne kan du fjerne etter hvert som du vever og du føler at renningen blir for stram.
  • Tre blomsterpinnen over og under annenhver tråd i renningen, og skyv den mot toppen 

av veven.

Det finnes eget renningsgarn/tråd som du kan bruke, men du kan også prøve med andre typer tråd. Bare velg en type som ikke fliser seg opp lett, og som ikke er for elastisk. 

(Kilde: Anne Djupvik Andersen/Weavemeaway.com

Denne reportasjen er også publisert i KK nr 6/2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer