Bilulykke:

- Vi drømte om utdanning, barn og familie. Nå sitter jeg igjen alene

Madelen (27) og ektemannen Stian var nyforelsket og gledet seg til fremtiden. Så ble de påkjørt bakfra.

BRUDEPAR: Madelen og Stian så frem til alt livet har å by på. Så rammet en bilulykke dem og endret på alt. FOTO: PRIVAT
BRUDEPAR: Madelen og Stian så frem til alt livet har å by på. Så rammet en bilulykke dem og endret på alt. FOTO: PRIVAT Vis mer
Publisert

Livet ble ikke som planlagt for Isabella Madelen Erichsen Etterlid. Likevel møter hun KK med et stort smil der hun trives aller best, sammen med hestene i stallen ved Skjeberg i Viken fylke. Rundt oss løper familiens hunder logrende.

– Hadde det ikke vært for familien min og hestene, er jeg redd jeg kunne gjort noe dumt, sier Madelen med bestemt stemme og ser rett på oss.

– Jeg er takknemlig for den hjelpen jeg får av kommunen, de som kommer er kjempeflinke, men helsevesenet har ikke nok folk. Jeg har fått sterk angst etter ulykken, og klarer ikke å være alene. Hadde ikke broren min satt livet på vent og bodd hos meg, og mamma kommet nesten hver dag, vet jeg ikke hvordan det hadde gått.

Madelen bor i omsorgsbolig i Sarpsborg, lillebroren (22) bor sammen med henne. Hun forteller historien sin uten å hoppe over de vonde detaljene. Det er fremdeles sårt å snakke om tapet av ektemannen og sin egen førlighet, men hun har fått god hjelp av psykolog til å sortere tanker og følelser.

Madelen håper historien kan få andre til å tenke seg om når de kjører bil. Et øyeblikks uoppmerksomhet kan gi uante konsekvenser og ødelegge noens liv.

FAMILIE: Madelen sier støtten fra broren og moren er helt avgjørende for at hun har klart å gå videre. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
FAMILIE: Madelen sier støtten fra broren og moren er helt avgjørende for at hun har klart å gå videre. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Husker ikke noe

Historien om Madelen og fem år eldre Stian begynte i 2017, da en felles venninne bestemte seg for å spleise dem. De startet med å skrive til hverandre på Facebook, og Madelen var forferdelig nervøs da hun skulle møte Stian for første gang skjærtorsdag 2018. Hun hadde ikke trengt å grue seg. Kjemien stemte fra første stund, og paret så mer og mer til hverandre, før de valgte å flytte sammen.

– Vi giftet oss borgerlig 30. november 2018, sier Madelen.

– Så startet vi å spare til kirkebryllup og en skikkelig bryllupsfest, som vi hadde planlagt nå i sommer. Vi drømte om utdanning, barn og ville stifte familie. I stedet sitter jeg alene her i denne stolen.

Madelen forteller at hun har vært gjennom hele spekteret av følelser. Hun vet at verken bitterhet eller sinne kan gi henne Stian tilbake, men mener straffen sjåføren fikk, ikke står i forhold til det han har forårsaket.

– Jeg orket ikke å følge rettsaken tett, var bare inne og forklarte meg én dag. Det var for vondt, sier Madelen.

– Jeg husker ingenting fra ulykkesdagen, ikke at jeg sto opp en gang, og det kan være like greit. Og skal jeg fortsette å gruble over dommen, kommer de svarte tankene. Det går bare ut over meg selv og mine nærmeste, og gjør situasjonen vanskeligere for alle. Vi har det tøft nok som det er. Psykologen har hjulpet meg slik at jeg stort sett klarer å snu det tunge og mørke, og fokusere på noe positivt.

LYKKELIGE: - Kjemien stemte fra første stund mellom Madelen og Stian. FOTO: Privat
LYKKELIGE: - Kjemien stemte fra første stund mellom Madelen og Stian. FOTO: Privat Vis mer

Bilen sto stille

3. januar 2020 var Madelen og Stian på vei til stallen. De hadde felles interesse i biler og hester, og drev aktivt med travhester. Madelen planla å utdanne seg til bilmekaniker. Paret var i stallen sammen hver dag, og det er gjennom meldinger fra andre Madelen har fått vite at det var hit de skulle den skjebnesvangre dagen.

– Det var jeg som kjørte. På grunn av en ulykke foran oss var det kø, og vi sto helt stille på E6 ved Vestby, sier Madelen.

Hun har blitt fortalt at en bil braste inn i dem bakfra, i høy fart. Føreren ble senere dømt til seks måneders fengsel for uaktsomt drap i Borgarting lagmannsrett. Han skal ha sendt en sms like før det smalt.

KK har kontaktet mannens advokat Jan Kildahl, som i en epost sier han ikke har fått kontakt med sin tidligere klient angående denne saken.

TERAPI. Å kunne være med hestene og stelle dem - har vært livsviktig for Madelen etter ulykken. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
TERAPI. Å kunne være med hestene og stelle dem - har vært livsviktig for Madelen etter ulykken. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Lam fra brystet og ned

Madelen og Stian måtte skjæres ut av bilen og ble fløyet til Ullevål sykehus. Begge lå i koma, Stian våknet aldri, han døde tredje dag etter ulykken. Madelen svevde mellom liv og død, og våknet dagen etter at ektemannen døde.

– Jeg husker bare små glimt fra tiden som fulgte, men jeg husker at mamma og tante kom, sier Madelen.

– Den første jeg spurte etter var Stian. Deretter spurte jeg hvorfor jeg var på sykehus og om jeg var blitt lam.

Madelen er beveget når hun forteller dette. Hun husker at mamma så på sykepleieren, som nikket og sa at Madelen måtte få vite sannheten.

– I etterkant er jeg lei for at jeg ikke fikk være med og planlegge og delta i min egen manns begravelse, men slik ble det dessverre. Heldigvis har storebroren min kjørt meg til gravstedet på Gol, så jeg har i hvert fall besøkt Stians grav, sier den unge enken, som har god kontakt med sin svigerfar.

Madelen husker at legene forklarte at hun var delt i to og måtte settes sammen igjen. Blant skadene var en punktert lunge, nesten alle ribbeina var brukket, høyre bekken var knust, milt, lever og rygg var skadet.

– I dag er det to stenger og åtte skruer som holder ryggen min på plass, sier Madelen.

– Jeg er lam fra brystet og ned, men selv om jeg ikke kan kjenne huden, kjenner jeg innvollene. Spasmene jeg har i beina forplanter seg til magen, det er vondt og plagsomt.

Etter alle operasjonene, var Madelen flere måneder på opptrening på Sunnaas Sykehus. Hun er avhengig av medisiner, og vil aldri kunne gå igjen. Likevel er hun full av pågangsmot.

– Alt var vanskeligere den første tiden. Nå begynner jeg å venne meg til å være avhengig av hjelp fra andre, også til det mest intime stellet, sier Madelen, som i tillegg er avhengig av medisiner. Hun håper at hun snart kan få et hjelpemiddel som gir henne mulighet til å komme seg til sengs selv. Slik det er nå, blir Madelen lagt av hjemmesykepleien klokka 2100 hver kveld, og hun ønsker å være lenger oppe om kvelden.

POTTER: Servicehunden Potter er et lyspunkt i Madelens hverdag. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
POTTER: Servicehunden Potter er et lyspunkt i Madelens hverdag. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Dyr som terapi

– Jeg føler meg som en baby, for jeg må lære alt på nytt. Det hadde vært lettere å gi opp, og jeg er heldig som har en familie som har pusha meg vennlig fremover. Det første året var jeg nesten bare hjemme, og jeg merker hvor godt jeg har av å komme meg ut hver dag.

Ved siden av all støtte fra familien, er det hestene som har betydd mest for Madelen etter ulykken. Hun kan gjøre mye selv fra rullestolen, men har alltid noen i den hesteinteresserte familien rundt seg. Hestene gir Madelen en grunn til å stå opp hver dag, de hjelper henne både psykisk og fysisk.

– Jenny er bare fem år, men hun er prinsessa mi og gjør det veldig godt på travbanen, sier Madelen, mens den mørke hesten legger mulen inntil henne.

– Jeg kan gjøre alt av bakkearbeid, og venter på en tilrettelagt vogn, der jeg får plass til rullestolen.

I juli fikk Madelen servicehunden Potter, som er tre år. Han hjelper henne med mye, slik at hun ikke er fullt så avhengig av assistanse. Mister hun noe på gulvet, plukker Potter det opp. Han hjelper henne i butikken, ja i stort sett alle situasjoner.

– Dessuten er han en trygghet, sosial støtte og en veldig god venn, som får høre alle hemmelighetene mine, sier Madelen og smiler.

Samtidig forteller hun at hun mistet nesten alle vennene sine etter ulykken. Den eneste som er igjen, er venninnen som spleiset Madelen og Stian. Heldigvis har Madelen funnet nye venner på flere arenaer, både fra sykehusopphold og i travmiljøet.

VENN: – Han er en trygghet, sosial støtte og en veldig god venn, som får høre alle hemmelighetene mine, sier Madelen og smiler til hunden Potter.FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
VENN: – Han er en trygghet, sosial støtte og en veldig god venn, som får høre alle hemmelighetene mine, sier Madelen og smiler til hunden Potter.FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Planlegger sitt nye liv

Noe av det Madelen var svært bevisst på, var å begynne å kjøre bil så fort som mulig, slik at hun ikke skulle bli redd. Det tok tid å få en spesialtilpasset bil, og det måtte litt øvelseskjøring til for å lære en ny måte å kjøre på. I august fikk Madelen sin egen bil, med rattkule og håndgass. Hun kommer selv kjørende til møtet med KK, og manøvrerer bil og stol alene.

– Selv om jeg fremdeles må ha assistent eller noen i familien rundt meg, hjelper det godt på selvtilliten at jeg blir mer og mer selvstendig, sier Madelen.

– Livet ble ikke slik Stian og jeg drømte om, men jeg er bare 28 år og vil prøve å skape meg et meningsfylt liv. Jeg kan ikke bli bilmekaniker, men jeg er veldig glad i å ta bilder, og håper jeg kan bli fotograf.

Madelen forteller at mens hun det første året følte seg utro bare ved tanken på en eventuell fremtidig ny kjæreste, tror hun nå at hun vil bli klar for det en gang. Om han går på beina eller bruker rullestol spiller ingen rolle. Hun vet at Stian ville ha ønsket henne det beste, og den tanken trøster litt.

– Det går selvfølgelig i bølgedager, men jeg kommer ikke videre hvis jeg blir værende i tapte drømmer. Nå venter jeg på erstatning, og planlegger å kjøpe hus som blir tilpasset mitt nye liv, sier Madelen.

– Etter ulykken har jeg lært mye både om andre og meg selv, og jeg er innstilt på å gjøre det beste ut av den situasjonen jeg er i nå. Så får jeg se hva fremtiden bringer.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer