Reportasje

– Vi er like store og breiale i kjeften

Det er spesielt én ting Gunhild Stordalen og ektemannen har til felles.

LIKE BREIALE I KJEFTEN: Ifølge Gunhild Stordalen er hun og ektemannen, Petter Stordalen, "like store og breiale i kjeften".  Foto: ALL OVER PRESS
LIKE BREIALE I KJEFTEN: Ifølge Gunhild Stordalen er hun og ektemannen, Petter Stordalen, "like store og breiale i kjeften". Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gunhild Stordalen glemmer aldri rådet hun fikk fra naturfaglæreren på Kongsberg videregående skole, i en time da de snakket om yrkesvalg.

«Når det gjelder utdanning og karrierevalg må dere være realistiske. Det er svært få av dere som vil komme inn på medisinstudier.»

Hun sa det til hele klassen, men Gunhild hadde følt at hun snakket til henne. Læreren hun så slik opp til, som hadde mye kred blant elevene, ba henne om å ikke ha for høye ambisjoner.

– Jeg tenkte, hvordan kan du si noe sånt? Jeg skal f. meg vise dere.

Så rakk hun resolutt opp hånden og sa «Jeg søker på medisin, og jeg kommer til å komme inn». Og kjente strakt en bølge av skrekkblandet fryd slå gjennom kroppen.

I Norge er man så redd for å si at man får til noe. Petter sa i sin tid på en pressekonferanse at han skulle lage Skandinavias største hotellselskap. «Jaha, hvor mange hoteller har du da, Stordalen?» ble han konfrontert med. «Et halvt», svarte han, «Og det er nesten konk».

Dere har det til felles?

– Ja, vi er like store og breiale i kjeften.

LES OGSÅ: Slik får de forholdet til å funke

Vil redde verden

I dag er hun ikke bare utdannet lege og har doktorgrad i osteoporotiske beinbrudd. Hun er som Norges «klimadoktor», stifter og styreleder av Stordalen Foundation og miljøstiftelsen GreeNudge, på fornavn med klimatopper som Bob Geldof, Al Gore og Nobelprisvinner Amartya Sen.

Nesten 20 år etter opprøret i klasserommet blir Gunhild Stordalen intervjuet som en av årets kvinner i KK for sin klare oppfordring til å ta grønne valg.

– Det kan høres naivt ut, men jeg tror jeg kan gjøre en forskjell. Det er jo troen på at det går an som gjør at man får til noe. Your mind is your limit. Vi setter en mann på månen, sa de. Og så gjorde de det. Uten sammenligning for øvrig.

LES OGSÅ: Vi hater ham ikke

– Vi er like store og breiale i kjeften

Petter realitetsorienterer


Nå er det det nye initiativet EAT som opptar all tid. Et forum hvor Gunhild vil samle forskere, politikere og næringslivsfolk for å diskutere veier til en sunnere og mer bærekraftig matindustri, der både helse-, dyrevelferds- og klimahensyn tas.

Den årlige internasjonale konferansen skal finne sted i Stockholm neste år. Prosjektet har så langt vært en drøm, alle vil være med. Hun føler hun har startet et 17. mai tog. Er det rart hun får kick?

– Petter klaget her om dagen over at jeg begynte å bli litt enspora. Jeg jobber på miljøprosjektene om dagen og drømmer om dem om natten, jeg blir jo nesten litt tullete. Da er det greit å ha en kjæreste som realitetsorienterer litt og sier at nå må vi snakke om noe annet.

Les hele intervjuet med «årets fighter», Gunhild Stordalen i KK nummer 51-52, i salg nå.

Tekst: Merete Glorvigen. Foto Moren Quale.

ÅRETS FIGHTER: Gunhild Stordalen er av kk kåret til årets fighter for sin klare oppfordring til å ta grønne valg og for å ha vært med på å skape større oppmerksomhet rundt miljøspørsmål. Foto: Morten Quale
ÅRETS FIGHTER: Gunhild Stordalen er av kk kåret til årets fighter for sin klare oppfordring til å ta grønne valg og for å ha vært med på å skape større oppmerksomhet rundt miljøspørsmål. Foto: Morten Quale Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer