Skilsmissebarn

- Vi facetimer hver dag, men det er ikke lett å ha hjertet sitt kun 50 prosent av sommerferien

Sommerferie blir stort sett assosiert med frihet og glede - men det kan også by på noen mentale utfordringer, spesielt med skilsmissebarn.

SOMMERFERIE: Mange med skilsmissebarn savner barna de ukene de ikke har sammen på sommeren. FOTO: Yvonne Wilhelmsen
SOMMERFERIE: Mange med skilsmissebarn savner barna de ukene de ikke har sammen på sommeren. FOTO: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien er her for de fleste, og stort sett går disse månedene med til morsomme og avslappende aktiviteter man ellers gjerne ikke har tid til å løpet av året. Lange og korte ferieturer, late morgener, bading i sjøen, lesing av bøker, vin på balkongen midt i uka og sene sommernetter. Aaah, idyllisk! Kan ikke denne sommeren vare for alltid, tenker man - stort sett.

Den O store sommerferien kan også by på en del mentale utfordringer. Det å være så lenge borte fra rutiner, jobb og andre hverdagslige plikter man vanligvis bedriver tiden med kan føles som et tomrom. Det er en stor omveltning i livet å plutselig ha så mye fritid, selv om det bare er snakk om noen uker - og kanskje spesielt hvis man er skilt med små barn.

En livskrise

En skilsmisse i seg selv er tøft. Faktisk kan det være en av de største livskrisene et menneske går gjennom i løpet av livet. Man sier farvel til alt man har stått i sammen, bosted og eiendeler må fordeles og foreldreansvaret for barna må avklares.

Ifølge psykolog Eva Tryti, er det omtrent ti prosent som aldri kommer videre og blir stående i frossen sorg. Men heldigvis kommer de fleste bra ut av det.

Sommerferien derimot, kan være ekstra tung. Det uttrykte blant andre modell og PR-konsulent Tinashe Williamson (34) nå nylig. Hun har to små døtre, India på ni år sammen med eksmannen - og Ziggy på drøyt ett år sammen med sin nåværende ektemann, Odd Magnus Williamson (38).

For noen dager siden la Tinashe ut et innlegg på sin Instagramprofil av seg selv og eldstedatteren, hvor hun åpnet opp om at hun synes sommerferien kan være tøff da hun kun har henne 50 prosent av tiden i ferien.

LES OGSÅ: Dette øker risikoen for en skilsmisse med 75 prosent

Åpner opp

«Vi facetimer og tekster hver eneste dag, men det er likevel ikke bare lett å ha hjertet sitt 50 prosent i sommerferien. Shout out og klem til mammaer og pappaer der ute som også syns de 2,5 ukene i juli er lange», skriver hun under bildet - etterfulgt av et rødt hjerte.

Til KK forteller 34-åringen at det er sårt at India er på ferie halve juli selv om hun vet at hun har verdens beste ferie sammen med pappaen sin. Hun priser seg heldig som er bestevenn med faren til datteren.

- Vi er heldigvis masse sammen alle sammen i ferien, uavhengig av hvem sine uker det er, så lenge alle er i byen. Og selv om det er trist om barnet for eksempel er bortreist en stund, så er det viktig å legge fra seg dårlig samvittighet og klare å kose seg de ukene man ikke har de hjemme. For meg hjelper det blant annet at vi facetimer hver dag og holder hverandre oppdatert på hva vi gjør, sier Williamson.

Tobarnsmoren vektlegger dessuten viktigheten av at barna selv opplever at mamma og pappa snakker sammen, og viser tydelig enighet rundt barnefordelingen.

- Husk at det heller ikke er noen konkurranse mellom mor og far om å finne på det feteste med barna.

SAVN: Ekspert sier det er helt normalt å føle på savn etter barna i ferien - spesielt om man ikke er helt vant til den nye familiesituasjonen. FOTO: NTB Scanpix
SAVN: Ekspert sier det er helt normalt å føle på savn etter barna i ferien - spesielt om man ikke er helt vant til den nye familiesituasjonen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Blir ikke hørt

Par- og samtaleterapeut Grete Gravaas har tidligere sagt til KK at dersom barn opplever at foreldrene respekterer hverandre, er det lettere å akseptere ulike utfordrende situasjoner.

- Det at foreldre har en så god relasjon som mulig vil være til hjelp for barna både på kort og lang sikt.

I noen tilfeller kan foreldrene slite med at barna ikke vil skilles fra mor eller far. Når barna skal bytte hjem mellom foreldrene kan dette by på utfordringer. Familieterapeut Øivind Aschjem tror dette kan skyldes at barna i alt for liten grad blir hørt under en skilsmisse.

- Jeg synes barna blir for lite involvert. For eksempel om avtaler om samvær. Vi ser ofte at foreldrene tar beslutninger uten barna, mener han.

Barna kan være usikre på om de skal hjem til mamma eller pappa, og de kan bli redde for å såre en av dem.

- Barn er vant til å ha begge hjemme hos seg hele tiden. Derfor kan de føle på at det er vanskelig å forlate den ene forelderen og la den være igjen med sorgen sin. De ser kanskje at den ene er svært lei seg og vil være med dem, tror familieterapeuten.

En interessant problemstilling

Familie- og parterapeut Kate Elin Søyland driver privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes. Hun omtaler dette med ferie og skilsmissebarn som et interessant tema - som angår mange. Det er slett ikke uvanlig å savne barna sine når man er vant til å ha dem rundt seg døgnet rundt.

- Dette gjelder spesielt de som nylig har skilt seg eller som ikke helt har kommet over bruddet, og ikke er vant med den nye familiesituasjonen som kan kjenne at sommeren, typiske hyggelige ferier da «alle er sammen», kan være ekstra slitsomme. I og for seg kan det også være et godt tegn siden det viser at dere har et emosjonelt bånd - men det er også grunn til å være obs, sier Søyland og utdyper:

- Nå når du endelig har anledning til å bare fokusere på deg selv og dine ting - lade batteriene som er viktig for å ha overskudd til barna - sjekk derfor ut hvorfor du synes det er tøft. Er det på grunn av et nylig brudd? Er du bekymret for om barna faktisk har en god nok omsorg? Eller handler det om at du savner det gamle familielivet og rett og slett bare kjeder deg? Ditt svar avgjør om det er grunn til å være bekymret.

Hun trekker frem at om det «bare» er vanlig sunn kjærlighetssorg over å være borte fra barnet er det helt ufarlig - og et tegn på at du har det bra skrudd sammen relasjonsmessig. Det er derimot ingen grunn til å grave seg ned i vonde følelser - ditt barn trenger at du er lykkelig også helt på egenhånd.

Ferie fra sosiale medier

- Hva mener du man bør gjøre for å være best mulig forberedt på disse ukene?

- Mitt beste råd til foreldre som opplever dette da det er et vanlig tema i terapirommet, er å forberede seg - planlegg de to ukene med noe innholdsrikt, enten det er å reise bort og oppleve noe nytt eller gjøre noe hjemme som gir energi. For all del: Hold deg unna Facebook og Instagram om du kjenner på savn og såre følelser - det kan gjøre vondt verre. Husk at sosiale medier ofte kun viser den glaserte utgaven av våre liv. Kjenn etter om det gir trøst og glede å se barnet på glade bilder med den andre forelderen eller om det bare skaper savn, sier Søyland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer