Michelle Obama

- Vi føler oss skyldige når vi setter av tid til oss selv

Michelle Obama synes kvinner bør prioritere seg selv.

MICHELLE OBAMA: Kvinner må prioritere seg selv mer, mener Michelle Obama. FOTO: JIM YOUNG / AFP
MICHELLE OBAMA: Kvinner må prioritere seg selv mer, mener Michelle Obama. FOTO: JIM YOUNG / AFP Vis mer
Publisert

I et intervju med Women´s Health deler Michelle Obama en erfaring med å ikke prioritere å gjøre ting for seg selv, for eksempel trene. Dette var noe av det første hun tok opp i samlivsterapi med sin mann og daværende president Barack Obama, som derimot trente i vei.

- Jeg tok meg i å være sint på han fordi han gjorde det han trengte å gjøre for seg selv, sier hun i intervjuet og fortsetter:

- Jeg tror mange kvinner har vanskeligheter for å sette seg selv øverst på egen prioriteringsliste. Vi er så opptatt av å gi og gjøre så mye for andre at vi nesten føler oss skyldige når vi setter av tid til oss selv.

Tilpasser seg barna som om de var spedbarn

Psykologspesialist Line Marie Warholm ser tendensen tydelig.

- Å prioritere tiden er vanskelig når man har barn, særlig for kvinner, sier Warholm som har privatpraksis i Drammen.

Hun erfarer at mange kvinner blir frustrerte over hvor altoppslukende småbarnsperioden er, og glemmer at denne perioden faktisk går over. At barnets behov endrer seg med alderen.

Det første året har barnet behov for foreldre som er tilstede og som forsøker så godt de kan å tilfredsstille dets behov. Etter det første året skal barnet gradvis lære å vente, å tilpasse seg og å klare ting selv.

- Jeg tror at det kan være til hjelp for kvinner å være seg dette bevisst. Mange kvinner tilpasser seg barna sine som om de var spedbarn, selv når de er store. Barn har godt av å se at de voksne tar vare på seg selv og har sitt eget liv utenom familien, sier Warholm.

Tilpasser oss en rolle

Psykologspesialist Marit Hokland ser også tendensen.

- Kvinner er ofte langt fra øverst på egen prioriteringsliste, sier Hokland som har privatpraksis i Tønsberg.

Som kvinner er du tradisjonelt i en rolle som innebærer at du som mor tar hovedansvaret hjemme, i tillegg til at du er ute i jobb. Det er skummelt å være «egoistisk», fordi du står i fare for å ikke fylle din rolle som kvinne/mor. Det kan kjennes fremmed eller uaktuelt å sette deg selv foran andre.

- Det virker som vi jenter mer eller mindre ubevisst tilpasser oss denne rollen, hvor det er vanskelig å prioritere seg selv foran andre. Jeg tenker at alle kan vinne på at vi kvinner endrer holdningen: Ikke vær så redd for å ikke være god nok kvinne/mor! Vi sliter oss ut og blir bitter av denne skjevfordelingen. En fornøyd mamma med litt overskudd er en bedre mamma. Hun er også en bedre rollemodell, sier Hokland.

Kvinner er redd for at det ikke går i hop hjemme, og at barna skal lide dersom de prioriterer seg selv. Da er det lett å føle at mannen bruker for mye tid på seg selv, og at hun går og ønsker at han skulle ta mer av ansvaret hjemme.

- Mange kvinner er ikke klar over hvor mye av ansvaret de tar. Ofte er det usynlig og blir bare synlig når det ikke blir gjort, sier Hokland.

Det dreier seg ofte om administrasjon, det vil si å ha oversikt over hva som er på programmet og hva som skal til for at alle befinner seg der de skal være med håndkle, vann, gave, riktig antrekk for anledning og vær, rene klær som passer og så videre og at det blir rengjort og vedlikeholdt.

Blir ikke plass til annet

Noen kvinner setter barn og familie foran alt og lar dette ta så stor plass at det ikke blir plass til annet. Det kan handle om flere ting.

- Noen kvinner tror nok at dette er det beste for barna, og glemmer at de selv er rollemodell. Hvis du ofrer deg for barna, og ikke tar vare på deg selv, er du kanskje ikke den beste rollemodellen. Vi vil jo at barna våre skal ta vare på seg selv, seier Warholm.

- For andre kvinner handler det ikke egentlig om barnas behov, men om deres eget behov for å føle seg verdifull. Å føle at andre er avhengig av en kan gi en følelse av å være verdifull, fortsetter hun.

Hvis du setter barn og partner foran egne behov kan det gjøre at du føler deg snill. Å prioritere egne behov kan gi skyldfølelse.

- For en del kvinner handler det nok ikke bare om barnas beste når de prioriterer tiden sin, men deres eget behov for å unngå vanskelige følelser, som for eksempel skyld og dårlig samvittighet, sier Warholm.

Prioriteringer i praksis

Heldigvis er det mulig for de fleste å sette av tid til seg selv. Det krever bare at du organiserer familielivet ditt på en fornuftig måte.

Walholms råd:

- Du må tenke over hva som er barnas ønsker og hva som er deres reelle behov. Som voksen må du forsøke å kjenne etter hva du trenger for å ha det bra, og ta en fornuftig vurdering av hva som er mulig, sier Warholm.

- Du må stille krav til partneren og til barna og du må tåle å holde ut litt skyldfølelse og dårlig samvittighet. Det er tross alt bare følelser, sier hun.

 • Finn ut hva du ønsker å prioritere. Kanskje er det flere aktiviteter som skal inn på listen?
 • Si tydelig ifra til partner og barn om at du må ha tid til egne aktiviteter.
 • Gi partner og barn oppgaver hjemme slik at din tid blir frigjort.
 • Ikke gjør de andres oppgaver.
 • Tål at oppgaver hjemme løses på en annen måte enn du ville gjort selv og at alt ikke blir perfekt.
 • Hold ut dårlig samvittighet, ikke la den styre deg.
 • Tål at andre blir skuffet over deg.

Hoklands råd:

- Ta noe av tiden slik at mannen må ta ansvar. Reis bort, gå ut av hjemmet. Overlat mannen til ansvaret, sier Hokland.

Trening er jo en aktivitet du kan ha god samvittighet for å gjøre. Men dersom du ikke er så opptatt av trening, selv om mannen din trener, så kan du med god samvittighet ta deg tid til å gjøre noe annet for deg selv. Heller enn å klage over mannen din, kan du gjøre endringer med egen holdning.

- Vær klar over hvilket ansvar du tar hjemme. Sett mannen din inn i dette ved å forklare oversikten og være nok borte til at han forstår hva det innebærer, sier hun.

 • Kanskje du kan senke standarden for hvordan ting må være for at det er bra nok. Hvis et barn er et sted uten mat en gang, så kan det få lære hvor fint det er når andre deler.
 • Øv med korte turer ut av hjemmet først. For eksempel kan du overlate leggingen av små barn til mannen og ta deg en tur ut av huset i denne tiden, om det så bare er å gå en tur rundt i nabolaget.
 • Fordel oppgaver/ansvar til store barn.
 • Forhandle om tid med og uten ansvar hjemme med mannen. Bli enige om hvem sin karriere som prioriteres og vær eksplisitt om dette. Dersom det er enighet om at den ene av foreldrene har mer ansvar hjemme, bør dette være tydelig avtalt, også hva det innebærer. Michelle Obamas behov måtte vike for presidentens, men hun greide likevel å forhandle seg til tid til å trene. Hun forstod at hun hadde behov som måtte ivaretas og var i stand til å ordne dette.

Kvinner først, så partneren, så barna

Rådet til Michelle Obama er også skremmende likt Oprah Winfreys råd om at ‘kvinner må sette seg selv først, så partneren, så barna’. Det slo ned som et lynnedslag for mange kvinner da hun ga det på et foredrag.

Noen kvinner syntes det hørtes egoistisk ut, ikke minst i forhold til barna.

Men psykologene vi i KK snakket med da, påpekte også viktigheten av å lære barna at mammas behov er like viktige som pappas behov og barnas behov. Husk, barna dine lærer å ta etter deg!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer