Pårørende til psykisk syke

- Vi foreldre ble behandlere til barnet vårt mens miljøterapeutene strikket

- Vi har ingen legeutdannelse. Vi er ikke kompetente til å avgjøre når det står om liv. Likevel er det vi pårørende som blir pålagt alt ansvaret, skriver en fortvilet mor til en ungdom med anoreksi.

UTSLITT: - Vi pårørende som kan fortelle om feilene helsevesenet gjør, om alle manglene som preger systemet i dag, vi er utslitte, skriver en fortvilet mor. Illustrasjonsfoto: NTB
UTSLITT: - Vi pårørende som kan fortelle om feilene helsevesenet gjør, om alle manglene som preger systemet i dag, vi er utslitte, skriver en fortvilet mor. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

LESERINNLEGG:

Å lese om pårørende til personer med psykisk sykdom, er som å lese om vårt eget liv.

Vi har et barn på 16 år med anoreksi. Behandlingen startet med oppfølging i flere måneder på BUP. De kom ingen vei, og tilpasset ikke behandlingen.

Så ble barnet vårt innlagt i flere måneder. Behandlingen besto av såkalt familiebasert terapi (FBT), som virket mot sin hensikt. Vi foreldre ble behandlere mens miljøterapeutene strikket.

Barnet vårt så på oss som fienden med maten. Vi fikk ikke være bare omsorgspersoner, slik foreldre normalt skal være, vi ble presset til å ta alt ansvar. Ingen jobbet med barnet vårt over tid for å finne ut hva som egentlig var vanskelig. Da behandlingstiden var over ble vi sendt hjem, med et barn som var sykere enn da vi kom inn.

Hjemme ble det fullstendig kaos. Den vanskelige situasjonen skapte et utrygt hjem, med store konflikter og yngre søsken som måtte bo i dette.

Vi fikk ansvar for å få i barnet vårt mat. Det fikk vi ikke til. Vi fikk ansvar for å vurdere når det var somatisk uforsvarlig å ha barnet vårt hjemme, med beskjed om å ringe ambulanse når vi følte det var nødvendig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer