Sandvolleyballjentene:

- Vi gjør det for 15-åringer som ikke vil spille i bikini

Emilie og Sunniva vil ikke spille volleyball i bikinitruse bare fordi noen voksne menn en gang bestemte det.

LAGSPILLERE OG GODE VENNER: Sunniva Helland Hansen og Emilie Olimstad. FOTO: Astrid Waller
LAGSPILLERE OG GODE VENNER: Sunniva Helland Hansen og Emilie Olimstad. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

På turnering i Bulgaria som 15-åring, fikk Sunniva Helland Hansen (25) beskjed om å ta av seg tightsen. At det var litt for kjølig til å spille i bikinitruse, var ikke et godt nok argument for å beholde tightsen på.

For de to sandvolleyballjentene har idretten alltid trumfet reglene knyttet til sporten, men de ser at det er viktig å gå foran og vise yngre jenter i idretten at det går an å spille i shorts.

Det har vært mye snakk om konkurranseantrekket til sandvolley- og sandhåndballjentene, der de norske jentene har stått på for å få til en regelendring for antrekket i begge idretter.

Med et press på ledelsen i Det internasjonale håndballforbundet ble det i fjor høst lovlig for sandhåndballjentene å konkurrere i shorts. De norske sandvolleyballjentene viser støtte ved å spille shorts, noe som også var forbudt i grenen inntil for noen år siden.

– Før skulle ikke siden av trusekanten være mer enn to centimeter bred og trusa skulle helst være fargerik. Og det er eldre menn som lagde reglene, sier Emilie Olimstad (21) som er den andre halvparten som utgjør laget.

STANDPUNKT: Duoen har valgt å spille i shorts for å dempe kroppsfokuset i idretten. FOTO: Astrid Waller
STANDPUNKT: Duoen har valgt å spille i shorts for å dempe kroppsfokuset i idretten. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Er sitt ansvar bevisst

KK møter den norske sandvolleyballduoen på Bygdøy i Oslo en solfylt dag. Mellom internasjonale turneringer har de tatt seg tid til å snakke med oss om et tema de er lidenskapelig opptatt av.

At det er lov å spille i shorts, gjør det ikke nødvendigvis til normalen. De aller fleste spiller fremdeles i bikini, og for mange er det mest behagelig, og kanskje også en vane. For mange på toppnivå vil idretten likevel trumfe antrekket. Samtidig er det også proffspillerne som har størst påvirkningskraft og kan bidra til en forandring. Det ansvaret er de norske jentene bevisst.

– Uten at vi kanskje vil eller er bevisst på det, er vi forbilder. Vi velger å gå i forveien og har tatt et standpunkt om at vi spiller i shorts og forhåpentligvis bidrar til å dempe fokuset, sier Sunniva.

Jentene opplever å få mange positive tilbakemeldinger. Og selv om det ikke har vært et vanskelig valg, har det vært fint å være to om det. Sunniva tror mange har en høy terskel for å stå ut i mengden. I verdenssammenheng er den norske duoen de eneste som spiller i shorts – enn så lenge. Derfor er det fint å gjøre det sammen.

– I går snakket vi med en nederlandsk trener som sa at han var så glad for at vi gjorde det, for han hadde tre døtre som har lyst til å spille i shorts, og de kan få velge det selv, sier Emilie.

Det valget hadde ikke de selv da de var yngre. At de er i toppen og kan sette det eksempelet, håper de kan gjøre det lettere for de som kommer etter.

– Vi gjør det for femtenåringer som skal ut på stranda, som egentlig ikke vil spille i bikini, men gjør det fordi alle andre gjør det. For det er ikke lett å være den ene som skiller seg ut i mengden, sier Emilie.

Duoen satser mot OL i Paris i 2024. For hver turnering de spiller nå, samler de poeng for å klatre på verdensrankingen, som til slutt avgjør om de kvalifiserer til OL.

Forskjell på kvinner og menn

Kleskravene til herrer har ikke vært like strenge som det tradisjonelt har vært for kvinner. Herrene har kunnet spille i lang shorts og singlet.

– Det er bare tåpelig at noen skal stå å diktere hva du skal ha på deg. Jeg ser ingenting negativt med at vi også spiller i shorts, sier 25-åringen.

Hun legger til at det er fælt og urimelig at kvinner ikke har kunnet spille i shorts tidligere. Et viktig argument fra jentenes side – sett bort ifra kroppsfokuset – har vært at det er mer komfortabelt å spille i shorts når en har mensen. Du skal kunne ha valget, er de enige om.

– Vi ønsker ikke å ha fokus på kroppen, vi er opptatt av det kroppen kan få til. Det er det viktige, ikke hvordan den ser ut. På den ene siden er vi sterke atletiske jenter, og vi får et ansvar for kroppsidealet fordi vi er så eksponert, sier Sunniva, mens Emilie legger til:

– Men det blir også helt feil fordi den generelle befolkningen trener ikke 30 timer i uka sånn som toppidrettsutøvere. Hvis du ikke ser sånn ut, så har ikke det noe å si hvis du kan løpe og være aktiv. Det er det som er det viktigste.

SAMMEN OM DET: Jentene er de eneste i verdensturneringen som spiller i shorts fremfor bikinitruse. De håper å bidra til en normalisering av shorts i idretten. FOTO: Astrid Waller
SAMMEN OM DET: Jentene er de eneste i verdensturneringen som spiller i shorts fremfor bikinitruse. De håper å bidra til en normalisering av shorts i idretten. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Opptatt av å være best

Sunniva husker tilbake til tenårene da hun opplevde å ikke være tilfreds med egen kropp. Men hun var alltid dedikert i idretten, og det er idretten som har drevet henne hele veien. Derfor var ikke det å spille i bikini en høy terskel å komme over for 25-åringen fra Øystese. I Norge har det også vært større frihet til å spille i shorts, til tross for andre krav i internasjonale konkurranser.

- Jeg var kanskje ikke så opptatt av kropp, men av å være best. Det ble usunt, jeg måtte ta et friår fra alt. Jeg trente ekstremt mye og trodde at det var hensiktsmessig, forteller Emilie ærlig.

Det resulterte i tretthetsbrudd og hun ble tvunget til å roe ned på treningen. Det ble redningen hennes, for det var da hun forsto at for å bli god må hun se det større bildet, og ikke bare være den som trener mest.

Det skulle vise seg å være lurt å se karrieren i et større perspektiv. I dag reiser Emilie og Sunniva verden rundt for å spille turneringer.

Selv mener ser de at sporten ikke er så viktig i det store bildet, men for dem betyr sandvolleyball likevel så utrolig mye. Derfor kan det også svi litt dersom de taper en kamp de har reist jorda rundt for å spille. At de i tillegg er dårlige tapere, gjør ikke situasjonen bedre. Etter at de taper en kamp, har jentene derfor en regel på at de ikke kan si noe til hverandre før de klarer å si minst én positiv ting.

REFLEKTERTE: De to jentene er lidenskapelig opptatt av idretten sin, men de er også veldig opptatt av å dempe kroppspress og ulikhetene mellom gutter og jenter i sandvolleyball. FOTO: Astrid Waller.
REFLEKTERTE: De to jentene er lidenskapelig opptatt av idretten sin, men de er også veldig opptatt av å dempe kroppspress og ulikhetene mellom gutter og jenter i sandvolleyball. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

Har akseptert at sand er en del av livet

- Kjenner dere på dørstokkmila noen gang?

- Trening er det eneste vi driver med, så det blir litt teit hvis vi ikke skal klare det, ler Emilie og fortsetter:

- Jeg hadde slitt mer hvis jeg skulle gått på jobb sånn som dere holder på. Jeg jobbet en måned på skole i september, og da skulle jeg prøve å trene etter jeg hadde vært på jobb fra 8 til 16. Det føltes helt grusomt!

- Kan du skrive at vi er imponert over alle som klarer å jobbe og trene i hverdagen? sier Sunniva.

Det er ingen tvil om at jentene har stor lidenskap for sandvolleyball, men det er mye sand å forholde seg til. Med tanke på at etter en dag på stranda kan veska, håret og sandalene være fylt med små sandkorn, høres det ikke nødvendigvis så fristende ut å bevege seg rundt i sand hver dag.

- Vi har akseptert at sand er en del av livet. Jeg tenker ikke så mye over det, men kjæresten min er ikke så fornøyd med at det er sand overalt. Emilie og jeg er nok litt mer herdet.

- Hvis jeg klør meg i hodet nå, så får jeg sand under neglene, bekrefter Emilie.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer