Havfruer:

– Vi har brukt nesten 10 000 kroner hver på halene våre

Gina og Oda vil bli proffe havfruer, og håper folk vil ta dem seriøst og respektere drømmen deres.

HAVFRUER: – Nå skal forloveden min også kjøpe hale, så da blir vi i hvert fall tre havfruer. Så får vi bare håpe flere har lyst til å bli med oss når de leser dette, sier Gina til KK. FOTO: Privat
HAVFRUER: – Nå skal forloveden min også kjøpe hale, så da blir vi i hvert fall tre havfruer. Så får vi bare håpe flere har lyst til å bli med oss når de leser dette, sier Gina til KK. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Gina Helen Hansen er 30 år, Oda Pauline Melkild er 28. De møttes da Gina flyttet fra Oslo til Mo i Rana i 2011. Jentene var naboer og kom i prat da begge skulle kaste søppel. De fant ut at de har mange felles interesser og ble raskt bestevenninner. Begge er ekstremt glade i å bade, og var som barn mer under enn over vann. Oda er den tøffeste, hun kan hoppe uti vann som holder fem grader, Gina må i hvert fall ha et tosifret tall på gradestokken.

– Jeg elsket fortellingen om «Den lille havfrue» fra første gang jeg hørte den, sier Gina.

– Mamma kjøpte en knallrød snorkel til meg så hun kunne se hvor jeg var. Jeg levde meg fullstendig inn i rollen som havfrue, og elsket å boltre meg under vann.

Gina tenkte ikke noe mer over havfruedrømmen, inntil Oda og hun begynte å snakke om det for omtrent seks år siden. I USA finnes det flere skoler der både barn og voksne kan lære «mermaiding». Det finnes også utallige videoer på YouTube, der havfruer over hele verden kan lære ulike teknikker. For det er langt fra bare barn som er opptatt av havfruer.

– Etter at Gina tipset meg om den amerikanske tv-serien «Siren», fikk vi blod på tann begge to. Alt var så realistisk, at vi nesten trodde det var ekte. Det var etter denne serien vi bestemte oss for å kjøpe haler, forteller Oda.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

Et velkjent eventyr

Alle kjenner eventyret om «Den lille havfruen». Den danske forfatteren Hans Christian Andersen skrev historien i 1836. På Langelinie i København står en skulptur av «Den lille havfruen», som har blitt en av de største attraksjonene i byen.

H. C. Andersens havfrue, som av kjærlighet fikk fiskehalen byttet ut med ben, men som måtte gi stemmen sin til den slemme havheksa, er et eventyr som har blitt lest for barn i generasjoner.

Disneys-klassikeren «Den lille havfruen» tar oss med under havets overflate i et fantastisk undervannseventyr, basert på samme fortelling. Den boblende glade havfruen Ariel lever i harmoni sammen med sin far, Kong Triton, og søstrene sine, i tillegg til fisken Fomle og den reggae-syngende krabben Sebastian. Men til tross for et liv i paradis, fantaserer Ariel stadig om et liv på land, og lengselen blir ikke mindre av at hun redder en vakker prins fra å drukne.

Noen av nåtidens voksne havfruer, liker Ariel fra «Den lille havfruen», mens andre er mer opptatt av det vitenskapelige rundt havfruer. Det alle havfruer har til felles, er at de elsker å bade.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

Helse og økonomi stanser dem

– Jeg brukte fem år fra jeg bestemte meg til jeg kjøpte hale. Med hale mener vi en monofinne og en tekstildel. Den nederste delen «låser» underkroppen, monofinnen er styringsredskap, forklarer Gina.

– Vi har brukt nesten 10 000 kroner hver på halene våre, sier Oda.

Begge kvinnene forteller at det er vanskelig å få trent nok, det nytter ikke å holde pusten lenge i en kald elv. De prøver å få en avtale om å leie basseng, men det er dyrt, selv om de stiller med egen livredder. Gina og Oda ønsker å bli proffe, det krever masse trening og stopper seg litt selv når de bor i Mo i Rana.

– Vi trente i en elv forrige uke. Vannet var iskaldt, og det var masse strøm. Det var gøy allikevel, og en gjeng ungdommer heiet på oss. Men jeg ble så sliten at jeg ikke har kommet meg ennå, og det var bare så vidt jeg klarte å gå hit i dag, sier Oda.

KKs journalist snakker med damene på telefon, de er hjemme hos Gina. Saken ble først omtalt i Rana Blad. Oda fikk diagnosen ME i tiende klasse, og har vært sengeliggende mesteparten av de ti siste årene. Hun ønsker å trene opp musklene, som visner bort når hun bare ligger.

– Det er adrenalinkicket fra havfruesvømmingen som motiverer meg. Når jeg først skal gjøre noe som krever energi, er det viktig at det er lystbetont og ikke medfører for lang reisevei, sier Oda.

Gina forteller at det både er Odas helse og begges økonomi som gjør at de hittil ikke har deltatt på noen av de internasjonale arrangementene i havfruemiljøet. Det er i hvert fall ikke lysten det skorter på.

Havfruene setter sikkerheten først, og svømmer aldri alene. Skulle det skje noe under vann har de sikkerhetstegn og alltid en livredder som følger nøye med dem.

– Vi har brukt nesten 10 000 kroner hver på halene våre

Ønsker mer positivt fokus

Gina og Oda forteller om mange stygge kommentarer når de viser seg som havfruer.

«Dere er psykisk ustabile!»

«Sørg for å få lagt inn disse her!»

Slike sårende bemerkninger får de stadig. Damene tror det er noe av grunnen til at ikke flere tør vise seg åpent som havfruer. Begge kjenner andre som har haler godt gjemt hjemme, og de oppfordrer dem til å komme ut av skapet. De fremhever at havfruesvømming er skikkelig trening av hele kroppen, og at det i andre land arrangeres treninger og konkurranser. Idretten passer like godt for menn som for kvinner.

– Nå skal forloveden min også kjøpe hale, så da blir vi i hvert fall tre. Så får vi bare håpe flere har lyst til å bli med oss når de leser dette, sier Gina.

Oda har ikke noe behov for å vise seg frem, målet er å bli sterk og frisk.

For Gina er det annerledes. Hun har lyst til å utvikle havfruesvømmingen til mer enn en hobby. Hun ønsker å glede og inspirere andre, for eksempel ved å delta i arrangementer for barn. Gina har sett videoer av barn med tindrende øyne når de ser havfruer opptre, og håper hun selv kan få skape slike magiske øyeblikk for andre.

Hun drømmer om å lære triks, ha innebygd slange med oksygen, slik at hun kan blåse hjerter ut til tilskuerne. Om drømmen noen gang blir realisert, vet hun ikke. I mellomtiden ønsker hun å trene så mye som mulig sammen med Oda, og kanskje de kan få prøve seg i barnebursdager etter hvert. Uansett hva fremtiden bringer, ønsker begge å tilbringe mye tid i det våte element.

– Bølgeskulp er det mest beroligende jeg vet, og jeg tar ofte en tur på stranda, ikke minst for å plukke opp søppel andre bare har slengt fra seg, sier Gina.

– Vi håper folk vil ta oss seriøst og respektere at vi velger å være havfruer. Opplevelsen ved å skli gjennom vannet, stille og rolig, gjør mye godt både fysisk og psykisk, legger Oda til.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer
FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer