Sammenijula

- Vi har hentet mange forfrosne mennesker ut fra kjellertrapper, forlatte containere og andre tilfeldige steder

For 49. gang arrangeres «Alternativ Jul» for uteliggere, narkomane og ensomme i hovedstaden.

SAMMEN I JULA: «Alternativ Jul»-leder Henning Holstad forteller til KK.no at han, kona og datteren alltid feirer julekvelden på «Alternativ Jul». Han har vært med siden starten i 1968.  Foto: NTB Scanpix
SAMMEN I JULA: «Alternativ Jul»-leder Henning Holstad forteller til KK.no at han, kona og datteren alltid feirer julekvelden på «Alternativ Jul». Han har vært med siden starten i 1968. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Det påregnes besøk av opp mot 2500 gjester i løpet av julen, og skal disse få en hyggelig jul er det behov for mange hender og det gode vertskap. Så bli med i år og gi våre gjester en fin og opplevelsesrik jul. Vi skal servere flere tonn med julemat døgnet rundt fra julaften til 2. juledag. Vi skal ha julesanger, underholdning, gang rundt juletreet, julegaver, innendørs overnatting for de uten egen seng å gå til, og ikke minst de gode julesamtaler mellom gjester og vertskap», slik lyder Henning Holstads (65) ord publisert på Alternativjul.no.

Holstad er leder av den frivillige organisasjonen «Alternativ jul» som for første gang ble arrangert julen 1968. «Alternativ jul» er en feiring for de som faller utenfor den «vanlige» julefeiring. Bostedsløse, personer med alkohol- og rusproblemer eller rett og slett ensomme mennesker som av en eller annen grunn vandrer gatelangs i julehelgen fordi det ikke er «plass» for dem i den tradisjonelle familiejulen opplyses det på nettsiden.

KK.no tok en prat med Henning Holstad for å høre hvordan det hele begynte. 

- Starten skjedde på slutten av det «revolusjonære» 60-tallet. Vi var en gjeng ungdommer som ville forbedre verden, og synes at julefeiringen var blitt altfor «kommersiell».  Men demonstrasjoner mot julefeiring og for mange julegaver slo ikke an, og i noen grad av frustrasjon fant vi ut at vi ville lage vår egen «alternative» julefeiring. Slik ble navnet «Alternativ Jul» skapt. Ideen var å invitere inn byens uteliggere til en julaften med lys og varme og mulighet til å slippe å sove ute på julaften. For på 60-tallet var det mange hundre uteliggere i Oslo, minnes han.

LES OGSÅ: #Sammenijula: Dette gjør ensomhet med helsen din

Saken fortsetter under bildet.

HYGGE RUNDT BORDENE: Det er ventet rundt 2500 besøkende til årets «Alternativ jul»-feiring. Dette bildet er fra 2009.  Foto:  Foto: Alternativ jul
HYGGE RUNDT BORDENE: Det er ventet rundt 2500 besøkende til årets «Alternativ jul»-feiring. Dette bildet er fra 2009. Foto: Foto: Alternativ jul Vis mer

- Vi ga beskjed hjemme om at vi ikke ville være der på julaften

Den engasjerte ungdomsgruppen fikk låne Jakobs kirke i Hausmannsgate (i dag Kulturkirken Jakob) til arrangementet.

- Jakobs menighet var allerede da «utdøende», og ble senere overtatt av Kirkelig Kulturverksted. Det planlagte arrangement fikk raskt navnet «Alternativ Jul, Aksjon Inneligger». Vi ga beskjed hjemme om at vi ikke ville være der på julaften, og fikk kjeft for det. Men vi var ikke spesielt lydhøre på det øret, så da julekvelden startet gikk vi ut i Oslos gater, under broer og langs kaiene, og inviterte inn til julefest.

Skal vi tro Holstad ble julefeiringen i 1968 en suksess med glade besøkende og julemat laget i kirkens sakristi.

- Mange kom, og det ble en fantastisk julekveld og julenatt. Det ble kokt suppe på alteret, laget mat i sakristiet, og servert mat i benkeradene. Benkene ble også brukt som soveplasser. Et vellykket arrangement, men kaotisk og uten den store styring, sier han ærlig.

Han forteller videre at det ikke falt i god jord hos Jakobs menighet hva kirken hadde blitt brukt til.

- Da menighetsrådet fikk rapport om hva som hadde skjedd etter jul, og hvilket «klientell» som hadde inntatt kirken, ble det gitt klar beskjed om at det ikke ville bli aktuelt neste år.

Saken fortsetter under bildet.

DEN GANG DA: Rundt 700 frivillige engasjerer seg for å glede andre under julehøytiden. Dette bildet er tatt i 1980. Foto: Per Svensson for Aftenposten // NTB Scanpix
DEN GANG DA: Rundt 700 frivillige engasjerer seg for å glede andre under julehøytiden. Dette bildet er tatt i 1980. Foto: Per Svensson for Aftenposten // NTB Scanpix Vis mer

LO var skeptisk til Frp-Holstads forespørsel

Men de engasjerte ungdommene ga seg ikke. Alternativ julefeiring skulle det også bli julen 1969. 

- Noen av oss kjente Oslo KFUM, som hadde lokaler rett ved Stortorget. Vi spurte om de ville la oss låne lokalene i julen, og så var tradisjonen i gang. Etter hvert ble jeg den naturlige leder, og er i dag den eneste som har vært med gjennom alle år, og i år skal jeg altså lede «Alternativ Jul» nummer 49 i rekken. Vi var i KFUM-huset i Møllergata hver eneste jul i flere tiår, og både gjester og vertskap hadde mange fine julefeiringer der. Den opprinnelige ideen med overnatting og matservering hele døgnet julen gjennom ble beholdt, sier Holstad til KK.no.

LES OGSÅ: #Sammenijula: Stian (36) ofrer julefeiring med familien for å hjelpe andre

«Alternativ jul» ble en gedigen suksess blant Oslos befolkning, og ettersom årene gikk vokste konseptet ut av KFUM-lokalene, og for litt over 10 år siden måtte Holstad og hans engasjerte medarbeidere se seg om etter et nytt sted å være.

- Jeg grublet mye, men tok etter hvert mot til meg og oppsøkte Oslo Kongressenter i «Folkets Hus» på Youngstorget. De var i starten rimelig skeptiske. Huset og Kongressenteret eies jo av LO, og at den som ledet «Alternativ Jul» hadde en viss tilknytning til FrP, gjorde at det var naturlig å tenke seg om minst to ganger, forklarer han.

Saken fortsetter under bildet.

TRÅR TIL: Henning Holstad har ledet «Alternativ Jul» siden 1968. Dette bildet er tatt i 1996. Da ble festlighetene arrangert på KFUM-huset i Møllergata. Nå er arrangementet flyttet et steinkast unna, til Oslo Kongressenter.  Foto: NTB Scanpix
TRÅR TIL: Henning Holstad har ledet «Alternativ Jul» siden 1968. Dette bildet er tatt i 1996. Da ble festlighetene arrangert på KFUM-huset i Møllergata. Nå er arrangementet flyttet et steinkast unna, til Oslo Kongressenter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men etter et par måneder kom svaret fra LO (Landsorganisasjonen i Norge):

- Det lød omtrent som dette: «Vi har vurdert forespørselen om lån av våre lokaler i julen. Vårt hus heter «Folkets Hus», og dersom det «folket» dere har tenkt å invitere inn i julen ikke skulle få komme inn hos oss, så burde vi kanskje slutte å kalle oss «Folkets Hus». Så dere er hjertelig velkomne til oss!», og der har vi vært siden. Når dørene åpnes på julaften klokken 16 står det flere hundre i kø utenfor, og vi forventer besøk av rundt 2500 gjester i løpet av julehelgen.

- Du er den eneste som har vært med fra starten – hvorfor er «Alternativ jul» et så viktig prosjekt for deg? 

- Dette er min jul og juletradisjon, og jeg kan ikke tenke meg noe annet og bedre å gjøre i julen. Jeg har forsonet meg med at vi sannsynligvis ikke «forandrer verden» med dette, men jeg tror vi gleder mange. Vi får lov til å være et lyspunkt og en stund med varme og glede for mange som ellers ikke har noe sted å være eller noen å være sammen med i julen. Julen er spesiell, og savn, smerte og liv som kanskje har kommet skjevt ut blir ekstra tunge i julen. Da er vi der med lys og varme, mat, julegaver, gang rundt juletreet og alt som hører med. Det er meningsfylt, og en glede og ære å få være med på, sier han ydmykt.

Vi får lov til å være et lyspunkt og en stund med varme og glede for mange som ellers ikke har noe sted å være eller noen å være sammen med i julen.

- Hvordan feirer du selv jul?

- Jeg befinner meg på «Alternativ Jul» døgnet rundt fra 22. til 28. desember. For det går noen dager med forberedelse før jul, og noen dager med vask og nedpakking etterpå. Det blir lite søvn, men jeg får noen timer innimellom på en madrass på gulvet i et bakrom. Men det er bare en glede! Min kone og min datter på syv år er også med hele tiden, og vi gjør dette sammen. Datteren min kjenner ingen annen jul, og har vært med siden hun var to måneder gammel.

Saken fortsetter under bildet.

HEDER: Henning Holstad mottok i 2009 den første Oslo-prisen på vegne av «Alternativ jul». Prisen ble delt ut av daværende ordfører Fabian Stang. 
«Alternativ jul» fikk prisen for sitt unike og årelange engasjement for hjemløse, ensomme og vanskeligstilte i en tung julefeiring. Foto: NTB Scanpix
HEDER: Henning Holstad mottok i 2009 den første Oslo-prisen på vegne av «Alternativ jul». Prisen ble delt ut av daværende ordfører Fabian Stang. «Alternativ jul» fikk prisen for sitt unike og årelange engasjement for hjemløse, ensomme og vanskeligstilte i en tung julefeiring. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Umulig for Holstad å velge ett spesifikt «Alternativ jul»-minne

Når vi spør Holstad om han har noen historier fra «Alternativ jul»-feiringene som har brent seg fast i hjertet hans forteller han at det er umulig å velge ett spesifikt minne.

- Jeg har mange, og neste utallige, og de handler i stor grad om å se glede og takknemlighet hos gjestene og om tusenvis av juleklemmer jeg har fått opp gjennom årene. Det er en sterk opplevelse å se at selv godt voksne menn og kvinner feller tårer over at noen gir dem en ordentlig innpakket julegave. Det er noe vi opplever hvert år. 

- Gjennom årenes løp har vi hentet mange forfrosne mennesker ut fra kjellertrapper, forlatte containere og andre tilfeldige steder, og tatt dem med til mat og en soveplass på våre madrasser og ulltepper. Heldigvis er det kommunale hjelpeapparat mye bedre nå enn det var på 60-tallet, men noe perfekt samfunn der ingen faller utenfor klarer ingen å skape. Jeg tror derfor det alltid vil være behov for «Alternativ Jul».      

LES OGSÅ: #Sammenijula: - Jeg trenger bare at du ser meg og får meg til å føle meg som et menneske

Bidra du også!

De frivillige i «Alternativ jul»-staben skal pakke tusenvis av gaver til de besøkende, og du kan bidra med ferdigpakkede gaver merket enten med «dame» eller «herre», «gutt» eller «jente». Les mer om det her! Det er også mulig å gi pengegaver og merke at disse skal være til gaver. Julegavene kan leveres 22. desember fra kl. 17:00 - 22:00 og 23. desember kl. 09:00 - 16:00. På julaften fra kl. 09:00 på Folkets Hus /Oslo Kongressenter. OBS: Inngang fra Møllergaten. Merk: «Alternativ jul» gir IKKE brukte ting i julegaver.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer