KK har tatt turen til Fredrikstad for å møte Bahareh Letnes (31). Ved oppgitt adresse kommer jeg til en dør som ser stengt ut, og man kan høre at det er oppussing på gang på innsiden.
Idet jeg sender en melding til Bahareh om at jeg er fremme, litt før tiden, hører jeg noen som roper «er det du som er fra KK?». Per Sandberg, samboeren til Bahareh, kommer gående, og viser vei inn i lokalene.
Paret har nettopp tatt over et stort lokale i sentrum av Fredrikstad, hvor de skal totalrenovere og etter hvert åpne en ny bar.
- Vi får ikke åpnet så tidlig som vi hadde håpet på. På grunn av krigen i Ukraina, er det store forsinkelser på materialer, forteller Per, mens vi går gjennom lokalene, og han forteller hva de ser for seg i de ulike rommene.
Per finner en liten sittegruppe i et hjørne, og etter et par minutter kommer Bahareh gående med et smil – akkurat til avtalt tidspunkt.
KK gjorde et intervju med Bahareh i 2018. Den gangen var det mye oppstyr rundt henne og Per, og hun hadde nok ikke det beste forholdet til journalister. Nå sitter hun foran meg med en helt annen ro – og selvtillit.

Bahareh Letnes: - Jeg er en gammel sjel i en ung kropp. Jeg trives ikke så godt med ungdommer
Hemmelig prosjekt
I lokalene rundt oss er det en gjeng med mannfolk som holder på med oppussingen. Prosjektet har ikke Bahareh snakket høyt om – før nå.
- Vi skulle egentlig holde det hemmelig, sier hun, før hun roper: «Per, hva må jeg holde hemmelig?»
«Det vi nettopp snakket om. Ellers er det fritt frem» svarer Per, fra andre enden av rommet.
Bahareh forteller at det er et stort prosjekt. De skulle egentlig åpne 1. juni, men det viste seg å ikke være gjennomførbart.
- Det ser ut til at vi kan miste sommersesongen, noe som er veldig kjedelig, sier hun, og fortsetter:
- For to år siden, da vi startet Grand bar i Halden, kom pandemien, og vi ble nedstengt hele tiden. Nå har vi startet på et nytt prosjekt, og da ble det krig. Det skjer noe hver gang vi begynner med et prosjekt. Men sånn er verden – du vet aldri hva som skjer.

- Dere mistet ikke motet under pandemien, altså?
- Nei, vi er optimister, og har pågangsmot begge to. Vi jobbet dag og natt for å overleve under corona, og vi endte med grønne tall. Det er en veldig fin jobb – morsomt og sosialt, og vi trives godt. Det er også veldig lærerikt, forteller Bahareh.
Utfordrer på Camp Kulinaris
Bahareh er en av deltakerne under årets sesong av Camp Kulinaris. Hun kom inn som utfordrer, noe som var ganske tøft.
- Jeg hadde ikke mulighet til å være med fra start, noe jeg angrer veldig på. Jeg følte at de andre deltakerne ikke ønsket at jeg skulle vinne, fordi de hadde vært der lenger enn meg. Det var ganske slitsomt, sier hun.
Totalt sett er Bahareh veldig fornøyd med oppholdet i Portør. Hun forteller at stedet var nydelig, deltakerne hadde det veldig bra sammen, men at kjøkkenbiten kunne være tøff.

Det hele toppet seg den uken da Bahareh var restaurantsjef, og valgte å ha ansvaret for en rett i tillegg til det overordnede ansvaret. Det ble kaos fra start til slutt, og Bahareh fikk virkelig høre det av programleder og dommer, Kjartan Skjelde. Da ble det en del tårer.
- Det var veldig tøft. Jeg skjønte at jeg hadde valgt en dårlig strategi, noe jeg angret veldig på. Jeg var veldig lei meg, sier hun.
Per bryter inn, og spør om han får lov til å kommentere:
- Jeg ble sjokkert over at Bahareh gråt. Persiske kvinner er så ærekjære – stoltheten i å prestere og ikke vise svakhet sitter så dypt.
Til tross for en ekstremt kaotisk dag, fikk Bahareh godkjent.
- Det ble feiret med vin og dans. Det endte med å bli en av mine beste dager på Camp Kulinaris, sier hun med et smil.

Sebastian Solberg: - Jeg føler at jeg ikke er så dum som det ser ut som på TV
- Jeg kan være frekk
- Hvilke erfaringer tok du med deg fra Camp Kulinaris?
- Jeg lærte mye om kommunikasjon. Jeg innså at jeg burde kommunisere annerledes med mine ansatte, og ikke være så streng som jeg er. Jeg lærte også viktigheten av å organisere bedre, og velge riktig strategi. Jeg vil ikke angre på feil strategi igjen.
For Bahareh er en ganske bestemt dame. Noen av de andre deltakerne prøvde å sette henne på plass, og hun forteller at flere undervurderte henne.
- Det var forstyrrende, og jeg mistet litt selvtillit av at andre hele tiden skulle passe på at jeg gjorde ting riktig. Jeg følte at jeg måtte vise hvem jeg er, og hva jeg kan. Jeg ble nødt til å stå på mitt, og prøve å ta tilbake makten da andre prøvde å sette meg på plass.
Bahareh forteller at hun har fått en del negative kommentarer etter deltakelsen på Camp Kulinaris.
- Jeg kan være frekk, uhøflig og veldig direkte. Jeg innrømmer at jeg har flere «feil» ved min personlighet. Men jeg har også fått høre at mange synes at jeg er morsom fordi jeg sier så mye gøy. Det er sånn jeg er – jeg viser både mine gode og dårlige sider. Ingen er perfekt.

Aldri hatt en diskusjon på kjøkkenet
- Hvem er sjefen på kjøkkenet hjemme hos deg og Per?
Bahareh tenker litt, før hun svarer.
- Det er hovedsakelig jeg – jeg bestemmer hvor alt kjøkkenutstyr skal plasseres. Som regel er det én av oss som lager middagen, men om vi skal ha et selskap, er jeg kjøkkensjef, og Per er assistenten min. Han er en veldig god assistent, og han er veldig god til å rydde og vaske etter seg. Vi har aldri hatt en diskusjon på kjøkkenet.
Selv om tonen er god i hjemmet, forteller Bahareh at det blir mange diskusjoner på arbeidsplassen.
- Vi diskuterer og diskuterer. Innimellom krangler vi, men vi finner alltid frem til en løsning til slutt, slik at vi blir enig. Men begge er veldig sta. Heldigvis klarer vi å skille mellom jobb og privatliv, slik at vi ikke krangler som par – kun som kollegaer, forteller hun.

Kathrine Sørland om Camp Kulinaris: - Jeg ville ikke i det hele tatt
Heksejakt
Da Bahareh og Per ble et par i 2018, oppsto det de beskrev som en heksejakt. Det ferske paret reiste på ferie til Iran – noe ifølge dem selv var en privat og spontan ferietur. I ettertid fikk det store konsekvenser for Per, som på den tiden var fiskeriminister. Flere mente at Bahareh var tilknyttet iransk etterretning, og at forholdet ikke var basert på ekte følelser.

- Hva tenker du om dette nå, fire år senere?
Bahareh begynner å le. Hun lener seg tilbake i stolen, og smiler.
- Jeg visste at den tiden ville komme – hvor alle ville forstå hvor feil de tok av oss. Jeg har bare ventet på det. Fra dag én lo jeg av alle nyhetene og meningene til folk. De var så raskt ute med å dømme. Ingen trodde på oss, og ingen trodde at forholdet ville vare, sier hun, og legger til:
- Vi ble sammen fordi vi har kjærlighet for hverandre. Vi elsker hverandre fortsatt like mye – følelsene er bare blitt sterkere, fordi vi er blitt enda bedre kjent. Dette er faktisk mitt lengste forhold.

Når kranglingen blir skadelig: - Kan gi store mentale sår
- Vi er sammen 24 timer i døgnet
Bahareh forteller at de har så mange felles interesser, og felles prosjekter. De utvikler hverandre, og livet deres sammen.
- Vi blir rett og slett blitt mer knyttet til hverandre. Vi er sammen 24 timer i døgnet. Hvor mange par bruker så mye tid sammen?
- Det e nå æ det, da, skyter Per inn fra siden, med trønderdialekta si – som Bahareh tidligere har beskrevet som en av grunnene til at hun falt for ham. Per sitter foran pc-en sin og jobber, men det er åpenbart at han får med seg deler av samtalen.
Bahareh ser på han og smiler.
- Vi blir faktisk aldri lei av hverandre. Det er egentlig ganske imponerende, sier hun, og hun høres oppriktig overrasket ut når hun tenker over det.
- Den sterkeste jeg kjenner
- Hvilke kvaliteter verdsetter du mest hos Per?
- Han er den sterkeste jeg kjenner. I tillegg er han utrolig støttende – jeg hadde ikke klart meg uten Per da det stormet som verst i 2018. Han er utrolig god til å heie på meg, og motivere meg, slik at jeg når målene mine.
Bahareh forteller at Per aldri har sagt nei når hun har luftet ideene sine.
- Vi hjelper hverandre om den ene har det kjipt. Samtidig har begge mye energi, og vi interesserer oss for det samme. Vi har mye til felles, noe som er veldig viktig.
Et ønske om barn
- Har dere lyst på barn?
Det blir stille i noen sekunder. Bahareh ler litt forsiktig, og ser på Per.
- Vi har lyst på barn. Men vi vet ikke hvordan, sier hun.
- Ja, vi ønsker oss barn. Men vi trenger ikke å utdype det noe mer, svarer Per.

Bahareh forteller at det å få barn krever mye, og at de ikke har tid til barn akkurat nå.
- Jeg føler ikke at jeg er klar for å bli mor ennå. Men jeg har lyst til å bli mor. Det er planen, sier hun.
Enn så lenge har Bahareh mer enn nok med å være tante. I Iran er barnets tante som en mor nummer to, forteller hun. Om du mister moren din, vil tanta di overta morsrollen.
- Jeg ble tante for to dager siden. Jeg er tante til 13 barn! Nå begynner jeg å miste oversikt over hva de heter og hvor gamle de er. Men jeg elsker å tilbringe tid med dem, og de ser på meg som forbildet deres, sier hun med et smil.

Anita er 31 år yngre enn kjæresten Jarle
Fikk drapstrusler
Det var ikke bare rykter og beskyldninger Bahareh og Per måtte stå i. I 2020 ble en mann dømt til samfunnsstraff, for blant annet alvorlige trusler mot Bahareh og Per. Han måtte også betale 30.000 kroner i erstatning til dem. Dette var trusler som: «Klar til å begynne å leve et liv i skjul (…) Jeg vet hvor dere bor. Dere vil aldri være trygge». Samt «du skal dø i dag» på iransk.
Bahareh og Per opplevde tiden som veldig tøff, og de ble skuffet over dommen. Bahareh forteller ta hun ennå ikke har klart å legge det helt bak seg.
- Jeg er fortsatt redd om jeg er alene i huset. Per og jeg er som regel sammen hele tiden, men det hender at jeg reiser hjem litt tidligere fra jobb. Da gruer jeg meg til å gå fra parkeringsplassen til inngangsdøren. Jeg sjekker alltid om jeg ser noen i hagen.
Hun forteller også at hun kan bli redd på jobb. Som regel er det mange folk der, men hun kan kjenne på redsel om det ikke er så mange der. Da sjekker hun ofte overvåkningskameraet for å se om det er noen i uteområdene.
- Det er mye bedre enn det har vært – jeg er ikke like redd som jeg var før.

Bobilferie
Selv om det blir mye jobbing for paret, er de glade i å reise når de har tid. For et år siden kjøpte de en bobil, og siden den gang har de rukket å dra på tre-fire ferieturer. De kjørte blant annet til Tsjekkia. Målet var Iran, men på grunn av corona kom de ikke så langt.
- Hva gjør dere vanligvis på ferie?
- Det blir en del shopping, svarer Bahareh.
- En del?! utbryter Per, som åpenbart fortsatt smuglytter til samtalen mens han jobber.
- Ja, du har ikke sett hvordan andre damer holder på. Jeg titter mest, og handler lite, svarer Bahareh.

Per er ikke den som løper ned shoppinggatene, men utover dette, liker de å gjøre mye av det samme. Det blir mye god mat og drikke, samt sightseeing.
- Når jeg er i et nytt land, må jeg alltid besøke de historiske stedene. Å lære mer om landet, er noe av det viktigste man kan gjøre når man er turist. Og så sjekker jeg alltid nye barer, for å hente inspirasjon, sier Bahareh, og fniser litt.
Hun forteller at en stor drøm er å reise mer, noe hun har planer om når baren i Fredrikstad er godt i gang.
- Jeg må skyte inn noe: Når vi er ferdige med dette prosjektet, har Bahareh tre nye prosjekter på gang. Sånn er det alltid. Det dukker opp noe hver dag, sier Per lattermildt.