Lykke Kan Læres

- Vi har så mye å være takknemlige for

Først da May-Bente Høiland-Lode (43) reiste verden rundt, forsto hun at lykken var rett framfor henne.

DELER SINE ERFARINGER:  Etter at May-Bente fant lykke i sitt eget liv, ble hun coach for andre. Foto: Privat
DELER SINE ERFARINGER: Etter at May-Bente fant lykke i sitt eget liv, ble hun coach for andre. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: For 10–12 år siden var May-Bente Høiland-Lode (43) en travel småbarnsmor. Hun jobbet som lektor i skolen, var gift med ungdomskjæresten og bodde med ham og de tre døtrene i et koselig hus på Varhaug utenfor Stavanger. 

Men midt i den gode, travle hverdagen var det også utfordringer. Det var stadig situasjoner hun ikke visste hvordan hun skulle håndtere.

I den populære filmen «Spis, elsk, lev» reiser hovedpersonen ut i verden på en lang reise for å samle livserfaring og visdom. De færreste av oss har mulighet til å gjøre akkurat det, men May-Bente bestemte seg heller for å ta mange korte turer. Hun ville se hvordan andre hadde løst de utfordringene hun selv synes var vanskelige.

HVA ER LYKKE? For noen er lykke å kjenne solen varme. Styr etter det som gjør deg glad, råder May-Bente Høyland-Lode. Foto: NTB Scanpix
HVA ER LYKKE? For noen er lykke å kjenne solen varme. Styr etter det som gjør deg glad, råder May-Bente Høyland-Lode. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Lykken er å være takknemlig

Takknemlighet hjelper

Hun dro flere turer til USA, England, Skottland, Asia og rundt om i Europa. På disse reisene oppsøkte hun fagpersoner som holdt kurs eller coachet.

Hun hadde også sterke møter med ukjente mennesker. Som mannen fra Sri Lanka, han som jobbet som T-banevakt på undergrunnen i London. «Bare det at jeg er i England gjør at jeg føler meg som en suksess. Det gir meg en enorm lykkefølelse», fortalte han.

Bestemoren hadde lært ham verdien av å være takknemlig for det man har.

– Ofte er det slik at vi lar dagene gå uten at vi virkelig tar oss tid til å stoppe opp og kjenne etter hva det er vi er takknemlige for. Vi har så mye å være takknemlige for! Likevel er det mange mennesker som går rundt med en tomhet og føler at noe mangler, sier May-Bente. 

Hun forklarer at når vi snur fokuset over på de tingene vi er takknemlige for, så endres vår opplevelse av oss selv og livet.

– Da åpner vi opp for lykkefølelsen som finnes inni oss.

LES OGSÅ: Ta et friminutt fra deg selv

Skapte forandringer

Da hun kom hjem igjen praktiserte hun det hun hadde lært. Det skulle få ringvirkninger.

– Venner og familie la merke til at jeg skapte forandringer i livet mitt. De begynte å spørre om de også kunne få lære det jeg hadde lært fra reisene mine, forteller May-Bente. 

Hun delte raust av de redskapene og verktøyene hun selv hadde erfart virket. 

Snart oppdaget hun at vennene fikk de samme gode resultatene som hun selv. Det gjorde at hun etter hvert turte å lytte til den indre stemmen og ta valget om å starte for seg selv. De siste åtte årene har hun arbeidet fulltid som coach, foredragsholder og kursholder og hjelper mennesker med å skape forandringer som de ønsker seg.

I boken «Lykkekoden. Få det beste ut av livet» deler hun sin metode. Ved hjelp av noen bevisste grep mener hun vi alle kan bli lykkeligere i livene våre.

– Det handler om å styre etter de tingene som gjør oss glade. Om å bli bevisst på hva som er viktig for oss i livet, sier hun.

Hva som gjør oss lykkelige, varierer fra person til person. Lykke kan være å ligge i gresset, spise vannmelon eller å nå et mål man har satt seg fore. Oftest måles lykke som tilfredshet med livet, men hva det vil si er individuelt.

LES OGSÅ: Mindfulness er sunt

Sosialt samvær

FINNES INGEN FASIT: – Hva som gjør oss lykkelige varierer fra person til person, sier forsker og psykolog Ragnhild Bang Nes. Foto: Privat
FINNES INGEN FASIT: – Hva som gjør oss lykkelige varierer fra person til person, sier forsker og psykolog Ragnhild Bang Nes. Foto: Privat Vis mer

– I psykologisk forskning pleier vi å si at lykken handler om å ha det godt og fungere godt. Å oppleve glede og tilfredshet, og å fungere godt gjennom mestring, vekst og selvrealisering, sier Ragnhild Bang Nes, psykolog og forsker ved Folkehelseinstituttet.

Selv om lykke har sammenheng med både biologi og livshendelser, er det en viktig forutsetning å ha gode levekår. At vi opplever trygghet, har tilgang til skole og jobb og har tak over hodet. Lever vi under vanskelige kår og belastninger vil det være mye vanskeligere å være lykkelig.

Nes forteller at både personlighet og genetikk spiller inn i forhold til hvor lykkelige vi er, eller hvor ofte vi kjenner på lykkefølelsen. Men til tross for at lykke betyr forskjellige ting for hver enkelt av oss, opplever de fleste et nært forhold mellom lykke og sosiale bånd. 

– Det å gjøre gode og hyggelige ting med og for andre, er av stor betydning for hvordan vi har det, sier hun.

LES OGSÅ: Løft selvbildet!

En ny vei

Det er to år siden Monica Tjosevik Dybing (47) fra Bryne tok kontakt med May-Bente. Livet hadde plutselig fått en bråstopp.

– Jeg havnet på sykehuset med høyt blodtrykk og forsto at ikke alt var som det skulle, forteller trebarnsmoren.

Hun hadde alltid hatt god helse. Livet hennes var da bra? Eller? Legene klarte ikke å finne noe galt og Monica begynte å reflektere over hva som var årsaken til at hun ble syk.

– Jeg forsto at jeg trengte hjelp til å komme meg videre i livet. Først og fremst i forhold til helsen min og hvordan jeg skulle få orden på den. Det at jeg plutselig ble syk var en oppvåkning.

Monica er utdannet førskolelærer, spesialpedagog og sosialpedagog og jobbet som styrer i en barnehage.

– Det er en jobb jeg har elsket, med gode kollegaer og skjønne barn. Men likevel kjente jeg at det var noe som manglet, forteller hun.

Noen år tidligere hadde Monica truffet May-Bente på et kurs. På den første coachingtimen fikk hun i oppgave å si noe om hvor mye glede, takknemlighet og positive opplevelser hun hadde i hverdagen. Hun skulle også si hvor mye bekymringer, frustrasjon og irritasjon hun hadde. Det ble en tankevekker.

FANT LYKKEN: Monica fikk god hjelp fra coach May-Bente til 
å finne ut hva hun drømte om. Foto: Privat
FANT LYKKEN: Monica fikk god hjelp fra coach May-Bente til å finne ut hva hun drømte om. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Vi blir mer lykkelig med årene

Bevisstgjøring

Sammen med May-Bente jobbet hun med bevisstgjøring av hva hun ønsker i livet. 
Monica valgte å melde seg på det ni måneder lange Coach Mentor-programmet til May-Bente, som gir rom for personlig utvikling, men som også gjør at hun selv kan jobbe som coach.

Det skulle føre til flere forandringer i Monicas liv. Hun valgte til slutt å si opp jobben sin, og til høsten starter hun egen bedrift. Da skal hun drive med det hun liker aller best, nemlig å holde kurs og foredrag for foreldre og personale i barnehagen.

- Jeg er i ferd med å få det livet jeg drømte om, sier hun.
 

LES OGSÅ: Unngå stress

Hvis du ønsker at morgen­dagen skal være annerledes enn dagen i dag, må du ta andre valg enn de du har tatt hittil.

Her er noen råd fra May-Bente:

  • Styr etter de tingene som gjør deg glad.
  • Finn ut hva som er viktig for deg i livet.
  • Hvor vil du og hva er det som stopper deg i å komme dit du ønsker?
  • Rett oppmerksomheten mot løsninger og muligheter. Da får du mer ut av det du ønsker deg og drømmer om.
  • Uansett hvilken situasjon du står i nå, er det mulig å skape positiv forandring.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer