Hjertesyk

«Vi holdt på å miste deg», sa legen

«Vi holdt på å miste deg», sa legen
Publisert
Sist oppdatert

1 av 3 kvinner dør av hjerte- og karsykdom, som er den viktigste dødsårsaken blant både menn og kvinner. Sommeren 2009 var det like før Tanja Nordahl (42) fra Tjodalyng utenfor Larvik ble enda en i den statistikken.

– Et par dager etter at ferien startet, kjente jeg at jeg ble tungpustet. Etter en ukes tid begynte jeg også å kjenne press i brystet, forteller Tanja.

Hun reiste til Bergen for å delta i et bryllup, men plagene ble bare verre.

– I tillegg til presset i brystet, kjente jeg at det prikket helt ut i fingertuppene. Noen ganger hadde jeg også vondt i kjeven. Men jeg tenkte ikke på hjerteinfarkt, sier hun.

Ektemannen insisterte på å kjøre henne til legevakten for en sjekk.

– Der fikk jeg beskjed om at det ikke kunne være hjertet, siden jeg var jente og såpass ung, sier Tanja.

«Vi holdt på å miste deg», sa legen

Da ferien var over og hun vendte tilbake til jobben som frisør, merket hun at hun trengte flere pauser enn tidligere.

– Etter 14 dager gikk jeg til legen, men han mente at det nok bare var ryggen som hadde slått seg vrang, sier Tanja.

To uker senere smalt det.

– Det var en fredag morgen, jeg våknet og følte meg ordentlig uvel, kjente press i brystet. Plutselig satte det inn vanvittige smerter mellom skulderbladene, det gjorde så vondt at jeg kastet opp og skrek, fortsetter hun.

Hun fikk vekket mannen sin, som ringte til legevakten.

– Han fortalte dem hele forløpet, og de sendte en ambulanse. Det ble registrert som en såkalt «gul tur», det vil si uten sirener og blålys.

Men da de kom hit, skjønte de umiddelbart hva som var fatt, jeg ble lagt på en båre og fikk en EKG-undersøkelse i ambulansen på vei til Tønsberg sykehus. Derfra ble jeg sendt rett videre til Rikshospitalet, nå som «rød tur» – med fulle sirener.

På Rikshospitalet sto leger og sykepleiere klare til å ta imot Tanja, og hun ble straks lagt på operasjonsbordet for å få satt inn en såkalt stent:

– I løpet av operasjonen ble jeg bare borte, så de måtte rett og slett gjenopplive meg med en hjertestarter. «Vi holdt på å miste deg», sa legen til meg da jeg våknet opp.

«Vi holdt på å miste deg», sa legen

Etter operasjonen ble Tanja sendt til Tønsberg sykehus hvor hun lå i fem dager.

– Det hele var en fæl opplevelse, og jeg har slitt litt psykisk i ettertid. Jeg er ikke så god på stress lenger, det skal lite til før det knyter seg helt. Og jeg blir deprimert innimellom når jeg begynner å tenke på hvordan det kunne ha gått, sier hun.

I den koselige eneboligen bor hun sammen med ektemannen, datteren Henriette (19), sønnen Sander René (15) og hundene Easy, Fia og Opera. Datteren Caroline (19) har flyttet hjemmefra.

– Det var jo litt av et sjokk for familien å gå gjennom en slik opplevelse. Og særlig sønnen min, som bare var 11 år den gangen, tok det tungt, forteller hun.

20 prosent av Tanjas hjertekapasitet er borte, og i tillegg merker hun bivirkninger av medisinene hun er nødt til å bruke resten av livet.

– Jeg tar seks piller hver dag. Jeg merker at jeg blir fortere sliten og kan fortsatt bli tungpustet, sier Tanja, som har lagt om livsstilen etter hjerteinfarktet.

Hjerteskolen ved Larvik
– Jeg har alltid trent, men trener mye mer nå enn tidligere. Jeg spiser mer grønnsaker og generelt sunnere, og har stumpet røyken helt. Jeg har gått på Hjerteskolen ved Larvik sykehus og der lærte jeg mye om hvordan man lever med hjertesykdom.

Jeg begynte også på treningssenter fordi jeg kjente at jeg trengte å bli ordentlig sliten av treningen. Etter to måneder begynte jeg å jobbe der, og nå har jeg blitt treningsinstruktør. Nylig har jeg også så smått begynt i frisøryrket igjen.

Ifølge legene har Tanja rett og slett vært maksimalt uheldig som fikk hjerteinfarkt i så ung alder.

– Faren min hadde et mindre infarkt da han var 48, men det var utløst av for høyt kolesterol, som jeg ikke har.

Innlagt fire-fem ganger 
Flere av mine besteforeldre hadde hjerteproblemer, men da var de i 70-årene. Jeg har vært hos en spesialist i kardiologi og blitt grundig undersøkt, og jeg har vært innlagt på sykehus fire-fem ganger siden infarktet fordi jeg har kjent de samme symptomene.

Det er litt bittert å tenke på at hele opplevelsen kunne vært unngått hvis de legene jeg kom til først hadde tatt symptomene mine på alvor, sier Tanja.

Etter hjerteinfarktet har hun imidlertid blitt godt ivaretatt av helsevesenet.

– Jeg har fått veldig god oppfølging. Mitt råd til andre kvinner med lignende symptomer er å ikke gi seg! Kvinner har ofte mer diffuse symptomer enn menn, og kanskje også en høyere smerteterskel enn mange menn. Gå heller til legen én gang for mye enn én gang for lite, for hjertesykdom har ingen aldersgrense.

Symptomer på hjertesykdom kan være:

♥ Kortpustethet.
♥ Smerter i rygg, kjeve, nakke og bryst.
♥ Influensalignende plager/sykdomsfølelse.
♥ Kvalme/brekninger.
♥ Fordøyelsesplager.
♥ Kaldsvette.
♥ Urofølelse.
♥ Tilbakevendende press i brystet.

Slik blir du hørt av legen:

♥ Forbered deg godt.
♥ Ha med notater over hvilke plager du har og hvor lenge du har hatt dem.
♥ Fortell legen konkret hvilke symptomer du eventuelt har.
♥ Fortell legen konkret hvilke risikofaktorer du har.
♥ Be om å bli sjekket. Puls, blodtrykk, kolesterol og blodsukker bør i hvert fall kontrolleres.
♥ Vis vilje til å endre livsstil.
♥ Be om konkrete råd.

Kilde: LHL

Yngre kvinner mer sårbare
– Både blant helsepersonell og i befolkningen for øvrig er det for lite kunnskap om hjerte- og karsykdom hos kvinner. Yngre kvinner som røyker har større risiko enn yngre menn.

Kvinner er ekstra sårbare for effekten av røyking, og første hjerteinfarkt opptrer relativt sett tidligere hos kvinnelige sammenlignet med mannlige røykere, forteller generalsekretær Frode Jahren i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Diagnostikk av hjertesykdom hos kvinner er vanskeligere enn hos menn fordi symptomer og sykdomsbilde er mer variert. Som en følge av dette kommer kvinner med hjerteinfarkt senere til behandling enn menn.

– Kvinner får sjeldnere behandling med blodfortynnende og kolesterolsenkende medisin enn menn og henvises sjeldnere til angiografi og utblokking.

Kvinner er underrepresentert i studier av hjertesykdom generelt og det er forsket for lite på kvinnehjertet spesielt. Som en følge av dette har kvinner mindre sjanse for å motta kunnskaps- og erfaringsbasert behandling og økt risiko for bivirkninger som følge av medisinbruk, sier Frode Jahren.

LHL mener

* at forskningen på hjerte- og karsykdom hos kvinner må styrkes.
* at befolkningens kunnskapsnivå om hjerte- og karsykdom hos kvinner må heves.
* at helsetjenesten i sterkere grad må anvende kunnskaps- og erfaringsbasert behandling for hjertesykdom hos kvinner.

Slik forebygger du hjertesykdom
LHL’s kampanje «Hjertelig hilsen» fokuserer på hjertesykdom hos kvinner. Følger du rådene under, reduserer du risikoen for å bli rammet av hjertesykdom:

1. La deg sjekke regelmessig
Sjekk dine risikofaktorer når du er hos legen eller ta en årlig kontroll. Høyt blodtrykk, høyt blodsukker og høyt kolesterol kan skade blodårer og hjerte.

2. Opp av sofaen
Dans, jogg, svøm, gå på ski eller på tur. Vær aktiv minst 30 minutter hver dag. En skritteller kan være en enkel motivator. LHL anbefaler 10.000 skritt om dagen.

3. Stump røyken
Å stumpe røyken er det viktigste en røyker gjør for å øke livskvaliteten. Fem år etter du har sluttet å røyke, er risikoen for hjerte- og karsykdommer like lav som hos en ikke-røyker.

4. Spis hjertevennlig
Forskningsresultater verden over viser at å spise mer bær, frukt og grønnsaker er noe av det viktigste du kan gjøre for å holde deg sunn og frisk. I tillegg bør du spise grove kornsorter, fisk og magert kjøtt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer