Tore Petterson

- Vi lå der og klamret oss til hverandre

Tore Petterson og eksen Joakim Tjøstheim bestemte seg for å ta ett spesielt grep for å bevare vennskapet etter bruddet.

BRUDD: Joakim Tjøstheim forteller at det som startet som en fascinasjon for kjæresten Tore Petterson, utviklet seg til misunnelse. Foto: Tore Skaar
BRUDD: Joakim Tjøstheim forteller at det som startet som en fascinasjon for kjæresten Tore Petterson, utviklet seg til misunnelse. Foto: Tore Skaar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den siste episoden av NRKs Havarikommisjonen snakker Tore Petterson (43) og eksen, Joakim Tjøstheim (30), åpent og ærlig om utfordringene de møtte på i forholdet sitt.

Tore har vært i rampelyset i mange år, og deltatt i en rekke TV-programmer – blant annet «Farmen kjendis», «Sofa» og som dommer i «Skal vi danse». Da Joakim fikk opp et bilde av Tore på en dating-app, visste han godt hvem han var.

Joakim forteller i podkasten at han var veldig nervøs før han skulle møte Tore for første gang. De hadde avtalt å møtes på Sognsvann, og gå tur. Ettersom Joakim var så nervøs, var det hovedsakelig Tore som sto for pratingen.

Tok en uventet vending

Det tok ikke så lang tid før Tore og Joakim begynte å tilbringe mye tid sammen. Joakim ble nærmest fast inventar i leiligheten til Tore – han fikk ikke nok. De ble etter hvert kjærester og samboere.

Og fascinasjonen gikk begge veier: Tore syntes at Joakim var en fantastisk person, og et behagelig menneske å være rundt. Han ville gjerne ta han med på alt av kjendisfester og arrangementer.

Joakim syntes Tores liv var spennende – og han ville gjerne være delaktig i hans verden. Men etter litt tid, var det ikke like stas lenger.

Tore åpner opp i podkasten om hvordan det opplevdes:

- Det var veldig mye fokus på meg. Det er nok spennende i begynnelsen – mange tenker at det er gøy å dra på kjendisfest, men det er fryktelig mange selvopptatte folk der, som sjelden stiller spørsmål om hvordan du har det. Jeg merket at Joakim begynte å mistrives veldig med det, forteller Tore i podkasten.

Fra fascinasjon til sjalusi

Joakim syntes det var vanskelig å vise hvem han er, og hans fascinasjon for kjæresten endret seg til å bli sjalusi. Han så på Tore som privilegert, og selv fikk han mindreverdighetskomplekser. Han innrømmet for Tore at han var misunnelig, noe Tore beskriver som vondt og vanskelig.

Tore kunne si ting som trigget Joakim, noe som igjen førte til at Joakim ble veldig sint. Joakim fikk flere store følelsesutbrudd, og sinne er noe av det Tore frykter mest. Han forklarer i podkasten at sinne gjør ham redd.

- Kranglene begynte å bli veldig store – vi hadde ikke kontroll, og ingen klarte å stoppe. Vi kunne ha tre dagers krangler hvor vi bare skrek til hverandre. Ingen av oss ga seg.

Et minefelt

Tore fortalte Joakim at det å leve med ham, var som å bevege seg rundt et minefelt.

Hver gang paret skulle gjøre noe hyggelig sammen, utviklet det seg til krangling. Derfor prøvde de å unngå å gjøre noe hyggelig til slutt.

- Det var vondt og pinefullt, men jeg ville klare det fordi Tore er så bra – han er magisk. Jeg ville ikke gå fra ham. Men så kjente jeg at alt begynte å slippe taket. Det bare rant ut av kroppen min, og forsvant. Jeg kjempet for å bli i forholdet, men all kampånd ble borte, sier Joakim.

Brudd hos parterapeuten

Det to år lange forholdet endte i time hos parterapeuten paret pleide å gå til hver sjette uke.

- Jeg er veldig takknemlig for at bruddet skjedde mens vi var i parterapi, sier Tore til KK.

Han forteller at terapeuten stilte en rekke viktige spørsmål det er lurt å ha snakket ut om, som handlet om hvordan de begge ønsket at bruddet skulle se ut. De bodde også sammen i halvannen måned etter bruddet.

- Det handler om respekt. At man ikke skal date noen andre, eller dra inn unødvendige faktorer, som for eksempel å pynte seg for å dra på date, mens du fortsatt bor sammen med eksen. Hva får du ut av det, liksom, spør han, og legger til:

- Vi ble enige om at vi ikke skulle slutte å være snille med hverandre, og ikke slutte å kysse hverandre, for det er mye avvisning i det. Kjærligheten kan være der, så lenge begge er innforstått med situasjonen.

Tore beskriver den siste natten de hadde sammen, før Joakim flyttet ut, som magisk.

- Begge kjente på at den andre ikke ville være der neste dag, så vi lå der og klamret oss til hverandre. Vi er jo veldig glade i hverandre, og ville gjøre det med ære.

RESPEKT: Begge to ønsket å behandle hverandre med respekt etter bruddet. Foto: Anne Helene Tjøstheim Molaug
RESPEKT: Begge to ønsket å behandle hverandre med respekt etter bruddet. Foto: Anne Helene Tjøstheim Molaug Vis mer

En fin finale på forholdet

- Hva tenkte du da du fikk forespørsel om å delta i podkasten?

- Jeg er så fan av den podkasten og har hørt veldig mye på den, så i utgangspunktet var jeg positiv med en gang. Jeg sa til Joakim at det kunne være en fin finale på vårt forhold, og at vi kunne dele vår erfaring med andre. Akkurat vår problemstilling med misunnelse er det kanskje ikke så lett å sammenligne seg med, men det å være i et forhold med noen du setter høyt – ikke bare i verdi og kjærlighet, men med sammenligningsgrunnlag, er vanskelig, sier Tore.

Tore forteller at han og Joakim er nære venner i dag, og at de har snakket mye om forholdet også i ettertid. Joakim var også positiv til å dele deres erfaringer.

- Å pynte på graven, som parterapeut Sissel Gran sier, synes jeg er fint. Man gravlegger forholdet, men gjør det vakkert, sier Tore.

Samarbeidet godt

Overgangen etter flyttingen ble naturlig nok vanskelig, men Tore og Joakim var fortsatt til stede for hverandre. Tore ble boende i leiligheten de hadde kjøpt sammen, mens Joakim flyttet til ny leilighet.

- Vi ble enige om at vi kunne ringe hverandre og spørre om hjelp ved behov. Vi dro på IKEA sammen, hvor jeg kjøpte en ny gjesteseng, og Joakim kjøpte nye bokhyller til sin leilighet. Man trenger ikke å avskrive hverandre selv om man ikke lenger er kjærester. Dette har fungert godt for begge to, sier Tore.

Tore forteller at han har fått mye respons etter at podkast-episoden ble sluppet. Mange beskriver ham som modig.

- Flere har sagt at vi har håndtert bruddet så godt, noe det er fint å høre. Grunnen til at det ble slutt, handler jo ikke om at noen av oss er dårlige mennesker – derfor klarer vi å heie på hverandre, og ønsker hverandre alt godt.

GODE VENNER: Tore og Joakim er gode venner i dag. Foto: Anne Helene Tjøstheim Molaug
GODE VENNER: Tore og Joakim er gode venner i dag. Foto: Anne Helene Tjøstheim Molaug Vis mer

Gruer seg til noen møter en ny

Både Tore og Joakim er single i dag, og Tore innrømmer at han gruer seg til en av dem begynner å date, eller går inn i et forhold, med en ny person.

- Joakim er det nærmeste jeg kommer en kjæreste, selv om han ikke er kjæresten min. Jeg liker stabilitet, så det blir nok litt vanskelig. Men kanskje det blir litt godt også, sier han tankefullt, og legger til:

- Det er en stor ting, så det er klart jeg gruer meg. Men når det skjer, må man bare forholde seg til det. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det.

- Dere utelukker ikke helt at det aldri vil bli dere to igjen?

- Jeg kan ikke se det for meg… når du er ferdig med en bok, begynner du ikke å lese den igjen. Man skal aldri si aldri – ingen vet hva som skjer om 20 år. Men akkurat nå er det ikke det som står høyest på prioriteringslista, sier Tore.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer