Flytte til Bali

- Vi levde med veldig høy puls i Norge

Møt familien som nå står opp med sola og legger seg med sola.

FLYTTET TIL BALI: Elisabeth Halbjørhus (35) fikk med seg mann og små barn til en helt annen hverdag på Bali. Halvannet år etter, er det fortsatt umulig å flytte tilbake. FOTO: Privat
FLYTTET TIL BALI: Elisabeth Halbjørhus (35) fikk med seg mann og små barn til en helt annen hverdag på Bali. Halvannet år etter, er det fortsatt umulig å flytte tilbake. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

I fjor, tok Elisabeth Halbjørhus (35) mot til seg, og kastet seg ut i det de fleste av oss bare lar bli med drømmen. Flyttelasset ble pakket, med Bali som destinasjon. Mann og to små barn var overtalt til en helt ny hverdag.

Etter de tre første månedene, delte Halbjørhus de første erfaringene med KK. Først og fremst, var flyttingen et forsøk på å “få et avbrekk” fra A4-livet. Siden den gang, har eventyret bydd på både utfordringer og lykke.

- Dette eventyret har påvirket oss enormt mye som familie. Vi levde med en veldig høy puls hjemme i Norge, noe som ikke var helt heldig for noen av oss, sier Halbjørhus til KK.

Halvannet år etter, har de fortsatt ikke vendt snuten tilbake mot nord. Faktisk, har de snarere sørget for å slå enda dypere røtter i Balis fruktbare jord. Bokstavelig talt.

Samtidig, har øya slått dype røtter i dem. Halbjørhus ser tilbake på en norsk hverdag av helt annet kaliber.

– Hvor skal jeg begynne? Livet på den øya her skuffer aldri, sier Halbjørhus.

STORTRIVES: Familien Halbjørhus stortrives fortsatt på Bali etter halvannet år. - Livet på denne øya skuffer aldri. FOTO: Privat
STORTRIVES: Familien Halbjørhus stortrives fortsatt på Bali etter halvannet år. - Livet på denne øya skuffer aldri. FOTO: Privat Vis mer

- Man blir et team

Ifølge Halbjørhus, har mye endret seg siden de tok valget om å leve et nytt og annerledes liv. Forskjellene er store, både på familieplan og på individnivå.

- Jeg merker ekstremt stor endring på barna. De er mye roligere. Vi som familie har også en mye bedre kommunikasjon oss imellom, og et bedre samarbeid. Selv om vi har fått mange nye venner og bekjente her nede, er det jo til syvende og sist fortsatt “bare oss”, ikke sant, forteller hun.

- Så man blir et team, og lærer seg å takle utfordringer og følelser man kanskje ellers ikke hadde kommet over, sier Halbjørhus.

Til tross massevis av uvantheter og mye nytt på én gang, har barna Celine (10) og Ulrik (6) tilpasset seg overgangen til en helt annerledes hverdag på en svært god måte. Halbjørhus kan fortelle at de har mange venner fra hele verden, og er helt flytende i engelsk.

- Nå er det plutselig blitt sånn at vi må begynne å øve skikkelig på norsken! Du merker godt når de begynner å gå over til å bli tospråklige - de tenker plutselig på engelsk fremfor norsk, og blander inn mange engelske ord, også når vi bare er oss fire sammen hjemme, forteller hun.

- Barn er så utrolig tilpasningsdyktige, det er helt fantastisk! De har virkelig kommet inn i Bali-rytmen, sier Halbjørhus.

I begynnelsen av oppholdet, følte hun og mannen Sindre Halbjørhus (36), på en rekke utfordrende følelser rundt det å rive barna vekk fra alt som var kjent og kjært. I dag høster hele familien fruktene av å ha våget.

- De har det veldig bra, og nyter godt av at vi lever et utrolig mye roligere liv her enn i Norge. Jeg har mye mer tid til dem og det føles godt for meg - noe som igjen merkes på dem, mener hun.

STORE ENDRINGER: Sindre og Elisabeth Halbjørhus merker store endringer på barna siden de tok steget og flyttet til Bali. Foto: Privat
STORE ENDRINGER: Sindre og Elisabeth Halbjørhus merker store endringer på barna siden de tok steget og flyttet til Bali. Foto: Privat Vis mer

- Barna er blitt så selvstendige og stødige her

Halbjørhus kan beskrive en svært harmonisk hverdag på øya.

- Jeg står opp sammen med sola, rundt halv sju, og tar en løpetur hvis jeg rekker - les: orker, haha. Så lager jeg frokost til ungene, nyter en varm kopp kaffe og smører matpakke før de leveres på skolen til samme tid som hjemme i Norge, forteller hun.

- Deretter går jeg ofte en tur på stranda med en podcast på øret, eller tar med brettet ned til stranda og surfer, fortsetter hun.

Deretter venter dagens arbeidsoppgaver: e-poster og innhold til Halbjørhus’ Instagram- og TikTok-profiler.

Etter skoletid er det nok av aktiviteter å henge fingrene i. Men det er ikke de typiske håndball, fotball eller pianotimer det går i, akkurat.

- Barna hentes fra skolen klokken 15 og fraktes videre til pottery, yoga, jiu jitsu, surfing eller pastry class avhengig av hvilken dag det er, forteller Halbjørhus.

Middagen spises både hjemme og på restaurant. Ifølge Halbjørhus, er det ofte mer lønnsomt å spise ute takket være både godt utvalg og en rekke “promo deals”.

- Ettermiddagene brukes ofte sammen med venner, både våre og barnas, før det er leggetid for barna og sofa-chill for oss med en god serie på TVen mens sola går ned. Ikke så altfor langt fra Norge det, egentlig?

Samtidig, noe helt annet.

- Den store forskjellen er døgnrytmen og tempoet. Sola går ned klokken 19, og alle kommer seg i seng tidligere her nede enn hva vi gjør hjemme i Norge. Det er mye mindre husarbeid og ting går tregere her, så man har færre avtaler og ting som må gjøres i løpet av en dag, beskriver hun.

Og nettopp denne roen som preger Bali, er smittsom på den aller beste måten.

Halbjørhus påpeker at selv om island life er avslappet og behagelig, lærer barna også veldig mye.

- De er blitt veldig selvstendige og stødige i seg selv av å bo her, påpeker hun.

Siden flyttingen, har de begge gått på den lokale Montessori-skolen, hvor klassene er delt inn med et større aldersspenn. Vanlig praksis er at de yngste lærer av de eldste, forklarer Halbjørhus.

- Celine er bare 10 år gammel og har allerede vært alene på to skoleturer langt inne i jungelen i tre dager uten noen form for kommunikasjon med oss! forteller hun.

- De lærer seg å bli åpen på en litt annen måte enn hjemme. De omgås utrolig mange forskjellige mennesketyper, kulturer og tradisjoner. Det er så fint å se hvor mye de vokser på å være her - samtidig som det er vondt å se savnet når det kommer, deler Halbjørhus.

IKKE A4: Familien ønsket seg vekk fra A4-livet med høyt tempo. På Bali lever de etter en helt annen klokke, og gjør helt andre aktiviteter. Foto: Privat
IKKE A4: Familien ønsket seg vekk fra A4-livet med høyt tempo. På Bali lever de etter en helt annen klokke, og gjør helt andre aktiviteter. Foto: Privat Vis mer

- Kan savne det positive stresset

For savnet, det kommer. For dem alle - selv om de lever ut drømmen. I utgangspunktet, hadde de satt seg som mål å bo på Bali i ett år - og så se an hva som ventet videre. Allerede etter seks måneder, var det hjerteskjærende å tenke på å skulle forlate sitt nye hjem.

- Du bruker det første året på å "bo deg inn" - sette seg inn i alt som er nytt, skape nytt nettverk, finne nye veier som fungerer, oppdage. Det neste året kan du leve, beskriver Halbjørhus.

- På samme tid i fjor gjorde det vondt langt inni sjelen å i det hele tatt tenke tanken på å skulle reise hjem til Norge om 6 måneder. Alt var fremdeles nytt og spennende, forklarer hun.

Underveis har det alltid dukket opp spesifikke ting hun savner med Norge, og det gjelder dem alle. Selv bruker hun ordet “bølger” om savnene som kan skylle over dem.

- Jeg savner familien og vennene mine. Nå som dette er den nye normalen, etter ett og et halvt år, har jeg så smått latt meg selv få kjenne ordentlig på det, og det gjør vondt, sier Halbjørhus.

- Det første året vi bodde her rakk jeg aldri å kjenne på den følelsen. Det var jo noe nytt og spennende hele tiden, ikke sant, forklarer hun.

Likevel, ser hun ikke bare tungt på det:

- På en måte er det også veldig fint - man får rikelig med tid til å reflektere over hva og hvem man er så heldig å ha i livet, sier Halbjørhus.

I tillegg til “smågodt, Toro-brownies og verdens beste vann rett fra krana”, er det faktisk på jobbfronten Halbjørhus kjenner et ekstra sterkt savn mot Norge.

Som innholdsskaper og profil, har hun måttet tilpasse arbeidet sitt.

- Jeg elsker jobben min som influencer, og det å skape innhold for ulike merkevarer innenfor mote, interiør og skjønnhet. Jeg har fremdeles noen faste avtaler fra Norge, og jeg får også forespørsler her nede, både lokalt på Bali og i Asia. Men når det er sagt, har jeg sikkert 90 prosent mindre arbeid enn jeg hadde i Norge, forteller hun.

- Helt ærlig så savner jeg "kjøret" litt. Jeg savner det positive stresset og den økonomiske friheten. Jeg gleder meg skikkelig til å ta fatt i nye samarbeid og fortsette å utvikle meg som innholdsprodusent i Skandinavia når vi kommer tilbake, innrømmer hun.

Hun har imidlertid langt fra latt ting stå stille på jobbfronten under oppholdet i Bali. Ikke bare deler hun flittig av både “perfekt” Bali-innhold og typiske hverdags-oppdateringer på sosiale medier, hun driver også et reisebyrå sammen med en venninne som hjelper skandinaviske kunder til å få sin skreddersydde drømmeferie på Bali. I tillegg, holder hun i en podcast sammen med en venninne som også er tilflytter fra Norge.

Én ting til må hun nevne:

- Akkurat nå? Det må være jula! Jeg savner jula i Norge noe så intenst, innrømmer hun.

- Vi feiret jul på Bali i fjor og det er ikke noe jeg kommer til å gjøre igjen med det første. Det er klin umulig å finne julestemningen!

HARMONISK HVERDAG: Familien står opp med solen og legger seg med solen, og hverdagen har et helt annet tempo. FOTO: Privat
HARMONISK HVERDAG: Familien står opp med solen og legger seg med solen, og hverdagen har et helt annet tempo. FOTO: Privat Vis mer

Realiserer drøm nummer to

Det måtte ganske enkelt bli et nytt år på Bali for familien Halbjørhus. Og ut av dette, ble det født tanker om å investere skikkelig på øya. Kjærligheten til Bali gikk tross alt helt tilbake til 2015, da Halbjørhus og mannen ferierte på øya for aller første gang.

Nå for tiden, er de i full gang med å realisere sin andre Bali-drøm. Ikke bare våget de gjøre øya til sitt hjem - i disse dager reises det større villaprosjektet Villa Skandinavia.

- Å lete etter land var en forholdsvis langvarig prosess på grunn av et presset marked og pressede priser. Men rett før sommeren fant vi landet vi ville ha, og i august startet byggeprosessen, forteller hun.

- Vi har lenge snakket om å investere i eiendom og ha dette som en biinntekt. Vi så etter muligheten for å kjøpe ferdig, men prisen er dobbelt så høy som å bygge - og vi elsker begge byggeprosessen, innrømmer hun.

Prosjektet Villa Skandinavia vil etter hvert bestå av de tre villaene Copenhagen, Stockholm og Oslo. De to sistnevnte skal ut på markedet for salg nå før jul, og er prosjekter som fortsatt er i startfasen slik at kjøper får mulighet til å delta i prosessen.

Villa Copenhagen står det derimot skrevet deres egne navn på. Denne beholder de, og planlegger utleie når de ikke bor der selv.

- Villaen er allerede i full sving, og vi har blitt lovet tak over hodet, bokstavelig talt, nå straks. Regnsesongen er rett rundt hjørnet, så det ville vært veldig beleilig!

Sammen med prosjektleder, en lokal balineser og bekjent, skal de ferdigstille andre etasje først - for å kunne flytte inn der samtidig som de selv er med på å jobbe på førsteetasjen.

- Vi har masse erfaring fra å bygge på egen bolig, oppussing og renovering. Jeg elsker interiør, og Sindre savner å bruke hendene han også! forklarer Halbjørhus.

BALI-ROEN: Elisabeth Halbjørhus forteller at roen som hviler over Bali har vært godt for dem alle.
BALI-ROEN: Elisabeth Halbjørhus forteller at roen som hviler over Bali har vært godt for dem alle. Vis mer

- Viktig å være klar over utfordringene

Det er ingen tvil om at Bali-eventyret har bydd på rikelig med erfaringer i fellesskap, men Halbjørhus ser tydelig hvordan erfaringene har påvirket dem som både par og på individnivå. Kanskje der aller mest, til og med.

- Bali er øya for å ta et dypdykk inn i seg selv, slår hun fast.

Hele veien, har de hatt oppturer og nedturer. Hverdag er hverdag, også når den foregår mellom palmetrærne og med bølgebrus til bakgrunnsmusikk.

- Jeg tror det er viktig å være klar over at det ikke er noen dans på roser selv om man flytter til "paradis", minner hun.

- Noen ting har vi alltid hatt liggende i bagasjen - ting som man i en travel, norsk hverdag ikke rekker å ta tak i. Her må vi samarbeide. Det nytter ikke å bare frese gjennom skummet på kaffen. Vi må jobbe sammen for barna, men også for hverandre, forteller hun.

Halbjørhus beskriver det å stadig være på ulike steder mentalt som den største utfordringen for både parforholdet og familien.

- Vi har også hatt samlede perioder, men det har vært utfordrende tider med mange ulike følelser som kommer på veldig ulik tid hos alle sammen, sier hun.

- For eksempel får barna plutselig skikkelig hjemlengsel, og man må bære følelsene deres, og så savner Sindre jobb og kollegaer, og finner ikke helt sin plass - og så er det jeg som lengter i en tid hvor de andre virkelig har slått seg til ro der vi er. Da kan det være vanskelig å sette seg inn i hva den andre føler, beskriver hun.

- Så lenge man er klar over disse utfordringene, tror ikke jeg de vil skade et forhold - tvert imot vil det kunne gjøre dere sterkere, mer robuste, mer samlet og mer åpne. Har man derimot sett for seg at det blir rosenrødt og bare enkelt, vil man få et slag i trynet underveis, sier Halbjørhus.

De to har virkelig fått kjenne på viktigheten av god kommunikasjon gjennom Bali-eventyret. Og det å gå i gang med husbygging i et annet land har ikke gjort annet enn å understreke det.

- Vi er avhengige av at vi klarer å ventilere på en god måte slik at ikke frustrasjon rundt tidsperspektiv på prosjektet eller økonomiske spørsmål eksploderer. Det er lett å bare druse på uten å snakke med hverandre, og det er så farlig.

Dette setter forholdet vårt på prøve fordi vi må være utrolig flinke til å kommunisere med hverandre, deler hun.

- Vi har jobbet oss gjennom flere uenigheter og tatt en del kamper denne høsten - men so far, so good!

SAVNER: Elisabeth innrømmer at det er enkelte ting hun savner veldig med Norge. Særlig på jobbfronten er ting svært annerledes. Foto: Privat
SAVNER: Elisabeth innrømmer at det er enkelte ting hun savner veldig med Norge. Særlig på jobbfronten er ting svært annerledes. Foto: Privat Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet