Livet:

- Vi lever et liv vi aldri hadde våget å tro på

Under navnet Green Kitchen Stories har David og Luise gjort kjempesuksess som vegetarbloggere. Nå lever de et fleksibelt trebarnsliv og kan gi oss råd til hvordan få barna til å spise mer grønnsaker.

GREEN KITCHEN STORIES: Samtidig med at bloggen deres har vokst og utviklet seg, har familien gjort det samme. FOTO: Johanna Frenkel og David Frenkiel
GREEN KITCHEN STORIES: Samtidig med at bloggen deres har vokst og utviklet seg, har familien gjort det samme. FOTO: Johanna Frenkel og David Frenkiel Vis mer
Publisert

En sen kveld i Roma i 2007. David Frenkiel har stukket en lapp med noen spørsmål på ned i lommen i tilfelle det skal oppstå en pinlig taushet. For dette kan være en avgjørende kveld for hans framtid. Det kan være sitt livs kjærlighet han skal møte. Og det er jo delvis derfor han har tatt permisjon fra jobben som art director i Stockholm – for å forelske seg i en kvinne fra Italia og leve livet som italienere, siden han liksom alltid har følt seg som en.

En uke tidligere møtte han henne, Luise Vindahl, på et dansegulv. Hun er absolutt ikke italiensk, selv om moren hennes er gift med en og hun ofte ferierer i Italia. Luise kommer fra København. Men når de nå skal møtes på første ordentlige stevnemøte, blir det ikke noen øyeblikk av ubehagelig taushet. Det blir i stedet en samtale om mat. Nesten bare om mat.

– Kanskje var det fordi jeg var i Italia og alle prater om mat der, minnes David og ler. Jeg hadde spist vegetarisk siden jeg var 14 år. Luise var ikke vegetarianer, men helsebevisst. Hun snakket mye om quinoa. Jeg hadde aldri engang vurdert å spise quinoa. Jeg spiste pasta, is og pizza hver dag. Men når du er forelsket i noen, blir du jo interessert i disse forskjellene …

Deres grønne livsstil lokker til seg hundretusener av følgere over hele verden, og Luise og David slo til å begynne med mer igjennom utenlands enn hjemme i Sverige. FOTO: Johanna Frenkel og David Frenkiel
Deres grønne livsstil lokker til seg hundretusener av følgere over hele verden, og Luise og David slo til å begynne med mer igjennom utenlands enn hjemme i Sverige. FOTO: Johanna Frenkel og David Frenkiel Vis mer

Nå er det formiddag en helt vanlig formiddag på Södermalm i Stockholm. Luise parkerer lastesykkelen hun kommer i sammen med datteren Elsa (9) like etter at David har møtt opp med den toårige sønnen Noah i barnevognen. 12 år har gått siden den kvelden i Roma, siden de ble forelsket og forsto at det de hadde, var spesielt. Men det kunne jo ha gått helt annerledes, med tanke på ulikhetene i matveien.

Når forelskelsen legger seg litt, ser man ikke på ulikhetene som like spennende lenger, mer som frustrerende, sier David. Luise ler.

– Jeg spiste aldri pasta, men heller fisk og grønnsaker, mens David bare spiste masse pasta og saus. Så lenge vi ikke bodde sammen, gikk det bra. Da kunne vi jo bare bestille ulik mat på restauranter. Det ble vanskeligere senere, sier hun.

Men kjærligheten var sterk. Det tok ikke lang tid før Luise forlot jobben innen psykiatrien i København for å flytte sammen med David i Stockholm.

– Da ble spørsmålet om hvordan vi skulle lage middager sammen, mye viktigere. Det var kaotisk, minnes David.

Da Luise ble gravid to år etter at de møttes, falt brikkene på plass.

– På den tiden fantes det ikke så mange oppskrifter som forente sunn mat med vegetarmat, noe som ble en utfordring. Til slutt ble vi enige om å bygge på det vi hadde felles i stedet for å se på alt som skiller oss, sier Luise.

Siden David elsker å bake, men Luise unngår hvetemel og sukker, prøvde de seg fram. Snart lagde de daddelboller. Og bananpannekake.

– Og det var jo faktisk godt! Veldig godt, minnes David.

- Da vi startet handlet det om personlig helse

Hjemme på deres felles kjøkken ble en spirende nysgjerrighet til å skape flere matkombinasjoner født. Og antall nye oppskrifter vokste suksessivt. Det var da ideen til Green Kitchen Stories ble født: en blogg som skulle bli kjent verden over, og som skulle resultere i internasjonalt prisbelønte bøker, en vellykket app, utallige tv-opptredener og en Instagram-konto med flere hundre tusen følgere.

– Siden det ikke fantes så mange matblogger, så ville vi teste det, forteller David.

Allerede fra starten av bestemte de seg for å blogge på engelsk, dels for at det var et språk begge behersket, dels for at det var en så smal målgruppe at de måtte nå ut internasjonalt.

– Å blogge om sunn vegetarmat var svært nisjepreget på den tiden. De få veggisbloggene som fantes, kom fra California. Derfor fant de som var interessert i dette, raskt fram til oss uansett hvor i verden de befant seg, sier Luise.

I dag er det annerledes. De siste årenes helsebooom og klimabevissthet har bidratt til at flere velger vegetarisk- og vegansk kost. Noe som David og Luise med sine hengivne tilhengere selvfølgelig er en del av.

Da vi startet bloggen, handlet det mer om personlig helse enn om klima for oss. Mange som fulgte oss, likte oppskriftene fordi de ville spise mer grønt og mindre kjøtt for sitt eget velbefinnende, sier David og fortsetter:

– De siste årene er omverdenen blitt mer fokusert på klimaspørsmål, og dette er nå i større grad hovedårsaken til å spise mindre kjøtt. Jeg synes alle begrunnelser for å spise vegetarisk er strålende. Klimaaspektet føles utrolig relevant og viktig i dag, men om ti år er det kanskje blitt erstattet av noe annet.

Det er gått ti år siden Green Kitchen Stories ble født, med en timing og en kombinasjon (les Luises helsetanker og Davids vegetariske kost) som var optimal. Dessuten kunne David fotografere.

– Det var noen kjempemorsomme år da vi gikk fra at bare mødrene våre leste bloggen til at vi fikk utrolig mange lesere. Verden bare vokste rundt oss. Plutselig ble vi kjent med alle som vi selv syntes var kule innenfor denne sfæren, forteller David.

Det er lite som skiller jobb og privatliv hos Luise og David, og barna får selvfølgelig være med og lage mat. FOTO: Johanna Frenkel og David Frenkiel
Det er lite som skiller jobb og privatliv hos Luise og David, og barna får selvfølgelig være med og lage mat. FOTO: Johanna Frenkel og David Frenkiel Vis mer

– Det er ikke mulig å skille mellom jobb og fritid for oss, det er en livsstil

Men selv om det raskt ble en suksess sett utenfra, tok det tid før de våget å ta steget og tørre leve av denne virksomheten.

– De første årene føltes det som å ha superkrefter. Vi jobbet hele dagen på den «vanlige» jobben, og deretter blogget vi og svarte på masse intervjuer om nettene. I helgene tok vi bilder, sier David.

Siden de hadde hver sin jobb, trengte de heller ikke å tjene penger på bloggen til å begynne med, noe de anbefaler om man vil starte for seg selv.

– Det ga oss en frihet siden vi bare ble drevet av vår lidenskap. Da jeg omsider sa opp jobben, hadde vi allerede gitt ut vår første bok på flere språk, skapt en app som vi kunne tjene penger på, og bloggen gikk bra, sier David.

For Luise ble barselpermisjonen det viktige springbrettet.

– Jeg hadde en strevsom bekkenløsning, noe som gjorde at jeg ble sengeliggende i fem måneder under min første graviditet, og da leste jeg masse om ernæringslære. Og under barselpermisjonen kom vi til et punkt da vi hadde vokst så mye at vi måtte gjøre et valg: Enten slutter vi med dette, eller så satser vi. Det var da jeg sluttet i jobben og begynte å jobbe med Green Kitchen Stories på heltid, forteller Luise.

Vi sitter på Urban Deli på Nytorget i Stockholm. Elsa har klikket in Laleh på Spotify, dratt på seg et par rosa øretelefoner og sitter og tegner, mens lillebror sover godt i vognen. Selv om barna akkurat i dag er litt småsyke og ikke kan gå på skole og barnehage, er de vant til å være med foreldrene på jobb.

– Det er ikke mulig å skille mellom jobb og fritid for oss, det er en livsstil. Vi prøver i stedet å skape rom for barna i det hele, sier Luise.

– Det er både fint og stressende at jobben din er livsstilen din. Da jeg hadde fast jobb, kunne jeg ta en kaffepause og tenke på noe annet. I dag får jeg nesten alltid dårlig samvittighet så fort jeg gjør noe som ikke har med Green Kitchen Stories å gjøre. Det er vel prisen for å få ha det slik, sier David, men legger til:

– Når vi derimot er sammen med barna, er det nesten umulig ikke å være til stede med dem. Da tar de for eksempel tak i telefonen og løper av gårde med den om jeg ikke er nærværende.

– Hvor tilgjengelige er dere?

– Det er vanskelig å koble ut alt, særlig sosiale medier og e-post. Det kommer spørsmål hvert femte minutt, døgnet rundt. Vi kan få et spørsmål fra noen som ikke har kikerter hjemme og som lurer på om de kan erstatte det med noe annet. Selv om jeg er alene med alle tre barna, vil jeg jo veldig gjerne svare. Det er kjempevanskelig å finne balansen, sier David og konstaterer:

– Om du sammenligner med mange andre i den verden vi opererer i, de som ikke har barn, så opplever jeg personlig at vi har mer distanse. Det er viktig for oss at dette ikke er hele livet vårt.

- Det er risikabelt å jobbe sammen

– Blir dere aldri lei av hverandre når dere jobber så tett?

– Det er klart vi gjør det. Det er risikabelt å jobbe sammen. Vi snakker ofte om at det er bra at vi gjør flere egne prosjekter ved siden av. Men det at vi har klart å lage fem bøker og tre barn og fortsatt er sammen, tror jeg kommer av at vi har et solid forhold, sier David.

– Vi krangler ganske mye, og det tror jeg bare er bra. Vi lar ikke irritasjoner ligge og gro.

Med sin personlige stil og sine innovative oppskrifter var Luise og David banebrytende med å formidle kunnskap om god vegetarisk og sunn mat. Hvordan ser de på det faktum at de ikke lenger er alene på dette området?

– Det er klart at det er mer konkurranse, men vi føler at vi gjør vår greie. Man må gjøre det fordi det er gøy. Da blir man heller ikke lei seg om man ikke får nok likes på et innlegg, men man løftes av det å skape noe, sier David.

– Vi har hatt en grønnsakpositivisme i alt vi har gjort. Det har vært vår drivkraft mer enn å tjene penger, sier Luise.

– Grønnsakpositivisme har vært vår drivkraft, sier Luise og David. FOTO: Johanna Frenkel og David Frenkiel
– Grønnsakpositivisme har vært vår drivkraft, sier Luise og David. FOTO: Johanna Frenkel og David Frenkiel Vis mer

En inspirerende bok med oppskrifter og tips

Det som driver dem aller mest, er alt det de ikke har gjort. Som Luise, som i året som kommer, planlegger å slippe en kleskolleksjon med grønnsakillustrasjoner i samarbeid med et portugisisk klesmerke. Og David, som sammen med noen kokker i Stockholm nettopp har åpnet en falafelrestaurant.

Det er også nysgjerrigheten til å prøve noe nytt som ga ideen til boken «Little Green Kitchen» med moderne vegetariske oppskrifter for familien.

Vi vet hvor vanskelig det kan være å få barn til å spise grønnsaker. Derfor ville vi lage en inspirerende bok med oppskrifter og tips – samt noen trøstende ord om tallerkener som forlates urørt og mat som kastes på gulvet, sier Luise.

Selv deres egne barn vegrer seg for å spise enkelte råvarer, men da fortsetter bare David og Luise å servere den maten som de tror på, og smått om senn hender det at det barnet som bare har levd på riskaker, vil prøve. Og det er når de deler utfordringer som disse, at man blir minnet på hvordan det hele startet – at noe som skilte dem, forente dem. Og ble til gull.

– Vi lever et liv som vi aldri trodde vi skulle gjøre da vi ble kjent med hverandre den gangen i Roma. Det er faktisk litt morsomt å tenke på, sier Luise før hun og datteren hopper på lastesykkelen og vinker ha det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer