Sissel Gran

– Vi må snakke om skammen over alderdommen som mange kjenner på

Hun er kjent som en forkjemper for kjærligheten. Nå har Sissel Gran fått en ny livsoppgave: Å kjempe mot alderismen – nedvurderingen av eldre.

FORBEREDT PÅ ALDERDOMMEN.Sissel Gran skrev en bok om aldring for å forberede seg selv på alderdommen. Hun synes det både er vemodig, slitsomt og irriterende å bli eldre. Foto: NTB
FORBEREDT PÅ ALDERDOMMEN.Sissel Gran skrev en bok om aldring for å forberede seg selv på alderdommen. Hun synes det både er vemodig, slitsomt og irriterende å bli eldre. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg hater ord som «eldrebølgen» og «den grå tsunami». Min erfaring er at når gamle folk blir vrange, så handler det ofte om at de blir overstyrt, sier psykolog Sissel Gran som i 2019 kom med boken «Inni er vi alle unge», undertittel «Aldringsmeditasjoner». Å bli eldre er både vemodig og slitsomt. Og litt irriterende, innrømmer hun.

– Noe av det verste er at når vi når en viss alder, så blir vi betraktet som en ensartet, grå hop. Men inni er vi jo minst like ulike som da vi var yngre.

– Hvorfor skrev du en bok om aldring?

– Ja, det lurer jeg iblant på selv også. Egentlig var jeg i gang med en annen bok, den om begjær, som kom ut i fjor. Men så er det noe med den livsfasen jeg er i nå. Kanskje handler det om at jeg vil være litt mer forberedt på alderdommen?

Et ankelovertråkk førte i alle fall til en forandring: Trening.

– Det var et løfte til meg selv, så nå går jeg altså på treningssenter og har fått meg personlig trener, en ung mann på 23 år. Han skjente på meg her om dagen etter at jeg hadde kalt meg selv et gammelt skrog: «Du skal ikke kritisere deg selv, for din indre kriger kan høre deg.» Det var klokt sagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer