Abort:

- Vi må tørre å snakke om abort

- Du er ikke alene! Jeg har gått igjennom det samme som deg. Det er greit å sørge. Det er også greit å ikke føle på noe i det hele tatt, sier Johanna (24).

BLE GRAVID SOM 20-ÅRING: Johanna Bladh (24) er en av mange tusen kvinner som har tatt abort. Hun ønsker mer åpenhet, slik at kvinner skal føle seg mindre ensomme. FOTO: NTB Scanpix
BLE GRAVID SOM 20-ÅRING: Johanna Bladh (24) er en av mange tusen kvinner som har tatt abort. Hun ønsker mer åpenhet, slik at kvinner skal føle seg mindre ensomme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I Norge ble det utført 13 169 aborter i 2016, noe som er historisk lave aborttall, ifølge Folkehelseinstituttet. Mer enn åtte av ti aborter blir utført medikamentelt.

Det som skjer ved en medisinsk abort, er at man først tar en tablett med mifepristone (Mlfegyne) som et antihormon som oftest stopper graviditeten. Etter 24-48 timer tar man fire tabletter misoprostol (Cytotec) i skjeden, som får livmoren til å trekke seg sammen og støte ut fosteret.

– Det er vanlig å få en litt langvarig blødningsperiode/menstruasjon i etterkant av aborten. Hos noen kan blødningene vare helt til de får neste normale menstruasjon fire til seks uker etter aborten, men vanligvis vil blødningene stoppe etter virka 10 dager, sier Mette Løkeland, overlege ved Betanien sykehus i Bergen og abortregisteret hos FHI.

Det finnes ulike myter om abort - noen tror blant annet at det kan føre til at det blir vanskeligere å bli gravid igjen.

– Dette stemmer ikke. Det er ingenting som tyder på at det å ta abort fører til nedsatt sannsynlighet til å bli gravid på nytt. Istedenfor har man jo fått et bevis på at man kan bli gravid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer