Barbara Hendricks:

- Vi mangler fornuftige stemmer

Operastjernen Barbara Hendricks har trukket seg tilbake fra turnélivet. Nå bruker hun stemmen mest som aktivist og bluessanger.

BARBARA HENDRICKS: - Da jeg kom til New York, visste jeg ingenting om klassisk musikk eller opera. FOTO: Mattias Edwall
BARBARA HENDRICKS: - Da jeg kom til New York, visste jeg ingenting om klassisk musikk eller opera. FOTO: Mattias Edwall Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi møtes i Sveits, i den bildeskjønne lille byen Morges ved Genèvesjøen, der historiske dampbåter går i rute. Barbara Hendricks bestiller kakao på sin foretrukne kafé. Ikke noe er likegyldig for den 69 år gamle amerikaneren som er like intenst nærværende i virkeligheten som på scenen. Siden 1970-tallet har hun gitt ut over 50 album og jobbet med alle de største stjernene, slik som den sagnomsuste ­dirigenten Herbert von Karajan.

Som goodwill-ambassadør for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i mer enn 30 år er Barbara Hendricks først og fremst engasjert i det som skjer i verden, en verden som ifølge henne er blitt mer dyster.

Barbara Hendricks (69)

Operasanger. Gift med svenske Ulf Englund, har to barn, Sebastian Amadeus (36) og Jennie Victoria (33), med sin eksmann Martin Engström. Vokste opp i Arkansas i USA, bor i Sveits.

Debuterte i 1974 på operaen i San Francisco samme år som hun spilte inn sin første plate, «Porgy & Bess».

Fikk sitt store gjennombrudd i 1982 på operaene i London og Paris.

Grunnla i 1998 sin egen humanitære organisasjon, «For Peace & Reconciliation». Opptrer i vinter på en rekke R&B-konserter i Frankrike.

– I USA har man medier med en dagsorden som appellerer til folks frykt. Som mennesker har vi behov for å skyve skylden over på andre. Men hvis vi har en utdannelse, kan vi se på fakta og si: «Nei, dette stemmer ikke.»

- Jeg kommer selv fra en konspirasjonsgenerasjon der Watergate-skandalen viste seg å stemme. Men jeg trekker først mine konklusjoner når jeg har sett alle fakta, sier Barbara Hendricks, som er vokst opp i det rasedelte USA, i staten Arkansas, med en far som var prest og en mor som var lærer.

– Når man i dag ser voldsomme raseopptøyer, er det fordi USA stadig utkjemper en borgerkrig, sier hun.

– Det finnes fortsatt mennesker som ikke har akseptert utfallet av den krigen og slett ikke framskrittene når det gjelder menneskerettigheter. Reagan hadde en sørstatsstrategi som gikk ut på å samle alle som var imot integrasjon. Da Obama vant, ble det for mye for høyrefløyen – de begynte å finne alle mulige slags folk fram fra glemselen. Så Trump skjedde ikke plutselig, fenomenet har eksistert siden slave-­tiden, sier Barbara Hendricks, som ulmer av et lett raseri.

Hjemlandets kurs bekymrer henne, akkurat slik den ­gryende høyrepopulismen i Europa gjør det.

– Brexit skjedde på grunn av folks frykt i stedet for fakta, mener hun.

LES OGSÅ: «Dråpen i Havet»: - Det er viktig at folk ikke glemmer at vi fortsatt finnes

– Våre lærere gjorde sitt beste for å forberede oss på framtiden

Å oppleve angst og uro var noe hun opplevde allerede som barn. Men da uten å forstå hva som lå bak. Da raseskillet opphørte i 1964, og de fargede kort tid etterpå fikk stemmerett, banet det veien for en ny optimisme.

– Våre lærere gjorde sitt beste for å forberede oss på framtiden, selv om det var vanskelig å skaffe skolemateriell og vi arvet våre venners gamle bøker. For noen var det tøft og ­farlig å kjempe for menneskerettighetene. Men det var et samhold og en følelse av at det fantes et høyere formål. Man kunne alltid arbeide for å forbedre sin situasjon.

- Når jeg ser tilbake, føler jeg at jeg ikke kunne vært født i en bedre tid. Folks holdning var så annerledes den gang. Da jeg gikk siste år på universitetet, bodde jeg hos en konservativ familie. De syntes jeg hadde talent, og mente jeg burde få mulighet til å utnytte det. De ville snudd seg i graven om de visste at Trump fantes. De var vidunderlige mennesker og ikke rasister. Så hvordan skal vi komme oss tilbake nå, når så mange ønsker å leve i frykt?

For Barbara Hendricks var det utdannelsen som åpnet dørene til et nytt liv. Hennes nysgjerrighet og vilje til å lære. Siden hun var god i matte, begynte hun å studere bio­kjemi i Nebraska, mens hun sang i det lokale kirkekoret. En tilfeldig publikummer kommenterte en dag hennes vakre stemme, og oppfordret henne til å bli med på en klassisk musikkfestival i skibyen Aspen i Colorado. Her møtte hun mezzosopranen og sangpedagogen Jennie Tourel, som skulle bli hennes mentor. Tourel kom fra den ­legendariske Juilliardskolen i New York.

– Da jeg kom til New York, visste jeg ingenting om ­klassisk musikk eller opera, men jeg var som en svamp som sugde til meg lærdom. Jeg følte meg hjemme i musikken, og jeg pleier å si at Mozart er en av mine mest trofaste partnere. Min stemme er skapt for hans komposisjoner. Jeg er også fan av Aretha Franklin. Jeg ville elsket å kunne synge som henne. Men det er ikke det instrumentet jeg har fått, sier hun og ler.

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit: - Vi må snakke med barna våre om de tøffe tingene i livet

FN-AMBASSADØR: Som FN-ambassadør ser Barbara Hendrickis det som sin fremste oppgave å gi håp til de svake og utsatte.
FN-AMBASSADØR: Som FN-ambassadør ser Barbara Hendrickis det som sin fremste oppgave å gi håp til de svake og utsatte. Vis mer

– Det rørte ved hele mitt hjerte. Da visste jeg at jeg var skapt til opera

Som student gikk hun oftere i teateret enn i operaen, for det var skuespiller hun helst ville bli. Det var først da hun en dag hørte noen synge på tysk, at hun for alvor innså at hun hadde funnet sitt kall.

– Det rørte ved hele mitt hjerte. Da visste jeg at jeg var skapt til opera.

Sammen med Tourel reiste hun om sommeren rundt i Europa og besøkte stedene der de store komponistene ­hadde levd sitt liv.

– Bare det å gå i de samme gatene som Mozart, var ­utrolig, sier Hendricks, som 24 år gammel fikk sin første ­internasjonale musikkpris da hun opptrådte i Genèves ­historiske Victoriaopera.

For å komme helt inn i musikken måtte hun lære språk. I dag er hun flytende i tysk, fransk, italiensk og svensk. Sistnevnte takket være to svenske ektemenn, den siste av dem lysdesigner på Dramaten i Stockholm.

– Mine vitenskapsstudier har gitt meg en svært rasjonell måte å tenke på når det kommer til å løse problemer og huske store tekstmengder. Når jeg står på scenen, gir jeg slipp. Jeg tolker ikke stykkene, de tolker seg selv. Det tar tid, og er ikke noe du lærer fort. Du er nødt til å «leve» musikken, ikke intellektualisere den, sier Hendricks, som i 1977 giftet seg med sin svenske manager og slo seg ned i Paris. Da paret fikk barna Sebastian Amadeus og Jennie Victoria, flyttet de til Sveits for å gi dem en mindre hektisk oppvekst. I sju år bodde familien på fjellet ved Montreux, i et stort hus med utsikt over den turkise Genèvesjøen.

– Tilværelsen her i Sveits har gjort meg flere år yngre. Når jeg kom hjem fra reiser, var jeg omgitt av storslått natur. Da vi flyttet hit, var det nesten ingen hus her, og bøndene gikk forbi hjemmet mitt med sine sauer som «klippet» gresset mitt. Flere naboer var kunstnere. Når vi gikk søndagstur, endte vi alltid opp hos Claude Nobs. Hjemmet hans var som et slags Disneyland med jukeboks og motorsykler, sier hun om grunnleggeren av den berømte jazzfestivalen i ­Montreux.

– Når jeg var på turné, rettet jeg min datters lekser på hotellet og fakset dem tilbake før konserten startet. Hvis jeg tok kveldsflyet fra New York, var jeg hjemme i Montreux til frokost. Reisene omstilte meg fra å være operasanger på scenen til en mor som lager kveldsmat til sine barn.

LES OGSÅ: Da Dorthe Skappel og familien trengte det som mest, kom Salto: - Han kom til oss i en vond tid

SANG: - Jeg ville elsket å kunne synge som Aretha Franklin.
SANG: - Jeg ville elsket å kunne synge som Aretha Franklin. Vis mer

Ble spurte om hun kunne opptre i en hyllest til Duke Ellington

Selv om Barbara Hendricks offisielt har trukket seg ­tilbake fra turnélivet, opptrer hun fortsatt på enkelte arrangementer. Hun har dessuten grunnlagt plateselskapet Arte Verum for å kunne dyrke et bredere repertoar. Vendepunktet kom da Claude Nobs spurte om hun kunne opptre i en hyllest til Duke Ellington under jazzfestivalen i Montreux.

– Jeg trodde det var en engangsforeteelse. Det var et helt nytt repertoar, og jeg var ydmyk over å skulle stå på samme scene som B.B. King og Oscar Peterson og foran et publikum som ikke var mitt. Men folk likte meg, og det åpnet nye dører. Plutselig ble jeg bluessanger, noe jeg aldri ville ha gjettet. Jeg vokste gradvis inn i musikken, akkurat som når du skifter mellom ulike språk, forteller Hendricks.

Hun tviler på om hun i det hele tatt ville klart å få en karriere hadde hun vært ung i dag. Tiden er knapp, og unge talenter går på scenen og blir raskt kjent.

– De har ikke den luksusen som jeg hadde når det gjaldt å utvikle meg. Først nå føler jeg at jeg er i ferd med å bli en kunstner.

Livet som aktivist har alltid vært en kilde til inspirasjon. For snart 20 år siden grunnla Barbara Hendricks sitt eget fond, «For Peace and Reconciliation», bare få år etter å ha opptrådt i Sarajevo midt under borgerkrigen. Da orkesteret en dag forgjeves ventet på en hornblåser som aldri kom, var det fordi han var blitt skutt av en snikskytter.

– Musikerne gjorde det eneste de kunne – å fortsette å spille, selv under de verste omstendigheter.

Det var deres måte å vise motstand på, og det er det kunstnerlivet handler om – å stå på kanten av verden. Du innser at du kun har dette øyeblikket, og at det er viktig hvordan du reagerer, forklarer hun.

- Vi mangler fornuftige stemmer

Det var først da hun begynte å arbeide med flyktninger i Afrika og Asia, at hun forsto at hun var født som en ­fremmed fugl i eget land. Som FN-ambassadør ser hun det derfor som sin fremste oppgave å gi håp til de svake og utsatte.

– Før i tiden hadde vi forbilder som Gandhi, Martin Luther King og suffragettene. I dag ser jeg ikke så mange lyspunkter som viser vei. Vi mangler fornuftige stemmer. Da FNs høykommissær for flyktninger ble opprettet for over 60 år siden, skjedde det ut fra en anerkjennelse av at vi alle har et ansvar, sier Barbara Hendricks, og vender tilbake til dette med utdannelse, den beste gave man kan gi til sine barn, foruten evnen til å tenke selvstendig.

– Når vi forstår at vi ikke kan møte vold med vold, må vi begynne med vår egen lille verden – å leve i fred og ­respekt med de menneskene vi møter på vår vei. Hvis vi ikke har lyset, ender vi med mørke og kynisme, sier hun.

FOTO: Bengt Wanselius/ Hélène Caux

LES OGSÅ: Tina (49) har et helt spesielt talent: - Da jeg var liten kunne jeg fortelle min mor ting som: «Den damen har på seg fem dufter»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer