Naturlegen

Vi nordboere er ekstra utsatt for D-vitaminmangel i mørketida. Les hvordan du kan sikre deg vitaminet – og dermed bedre helse

Publisert
Sist oppdatert
OVERRASKENDE FUNN er den siste tiden gjort hos mange barn og unge i England. Det er tegn til at en gammel sykdom er i ferd med å komme tilbake: Engelsk syke, eller rakitis som er det medisinske navnet. Sykdommen skyldes D-vitaminmangel – som igjen fører til for dårlig kalsiumopptak i skjelettet. Dette kan føre til store knokkel- og leddforandringer hos barn og unge i vekst. Oppdagelsen har sjokkert flere forskere. De tror at mange barns inneliv foran tv og datamaskiner har skyld i mangelsykdommen.Men det er ikke bare barn og unge som tilbringer mye tid inne. Mange av oss voksne gjør det samme. Hverdagslivet i vårt moderne samfunn er blitt mye mer behagelig og komfortabelt enn før. Vår stille­sittende livsstil innendørs medfører at vi nesten ikke får sol på huden lenger, og særlig ikke i vinterhalvåret når vi trenger det mest. Da får vi heller ikke nok D-vitamindannelse i huden. I tillegg ­spiser vi lite fisk, og tran ble avleggs for mange år siden i store deler av befolkningen. Det fører til enda mindre D-vitamininntak.Når knokler og ledd nesten ikke utsettes for bevegelser og nødvendige belastninger lenger, går blodsirkulasjonen i beinvevet ned, og tilførsel av kalsium og andre mineraler og næringsstoffer reduseres betydelig. Da utvikles sykdommer som rakitis hos unge, og senere utvikles beinskjørhet hos oss voksne over 50 år.D-VITAMINET er mest kjent for at det øker opptaket av kalsium fra tarmen til blodet og brukes derfor nesten alltid sammen med kalsium i et kosttilskudd. De siste årene har også norsk forskning påvist at langt flere enn man trodde har mangel på D-vitamin. Vitaminet er også viktig for å forebygge energitap, nærsynthet, nervøsitet, irritabilitet, overtrøtthet og rask puls. Vitaminet er derfor i det siste blitt sett på som en mulig faktor ved depresjon, særlig om vinteren. Mangel på vitaminet kan være en viktig medvirkende årsak til allmenne lette og moderate psykiske plager blant mange nordmenn.Alt dette gjør D-vitaminet særlig viktig for oss i mørketiden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer